Eveniment
APA CTTA Alba: Subtraversarea râului Mureş cu conducte de apă, finalizată cel mai probabil în martie. Alte investiţii în judeţ
Apa CTTA SA Alba a anunţat miercuri că investiţia privind subtraversarea râului Mureş, între Partoş şi Oarda, cu conducte de aducţiune, ar urma să fie finalizată cel mai probabil în martie.
De asemenea, reprezentanţii companiei au transmis că vor primi rambursarea unei investiţii de 640.000 de euro, prin Ministerul Fondurilor Europene, costul pentru patru autovidanje. Cu aceşti bani, vor putea fi finanţate alte proiecte la reţeaua de apă din judeţ.
Operatorul regional a făcut precizări şi referitoare la prețul apei din județul Alba, comparativ cu alte zone din ţară. Directorul general adjunct al SC Apa CTTA SA Alba, Ioan Dreghiciu a transmis că doar șapte operatori (din 42) au prețuri mai mici.
„Se lucrează puternic în zona Mureșului, pe partea cu Oarda și cu Partoș, pentru această subtraversare (nr. subtaversarea râului Mureș cu conducte magistrale de aducțiune cu apă). Ea se va finaliza probabil în luna martie”, a explicat Ioan Dreghiciu.
Proiectul privind subtraversarea râului Mureș cu conducte magistrale de aducțiune cu apă (două conducte de diamentrul 800 mm și lungime 550 metri fiecare) are o valoare de 10 milioane lei.
„Lucrarea înlocuiește podul de conducte peste râul Mureș, care ați văzut cum arată și reabilitarea lui impunea întreruperea alimentării sau făcută o alimentare provizorie care nu satisfăcea și nu am avut aprobări să o punem pe podul de mașini și atunci am optat pentru două conducte de 800 mm diametru, din fontă ductil cu termen de viață de 100 ani”, a declarat anul trecut Viorel Lazăr, directorul Apa CTTA.
Citește și Investiţii de 4 milioane de euro la Alba Iulia, pentru subtraversarea râului Mureş cu două conducte şi extinderea reţelei de canalizare
Ioan Dreghiciu a amintit de semnarea unui contract de finanţare prin care operatorul de apă va recupera o investiţie de 640.000 de euro, prin Ministerul Fondurilor Europene, în contextul în care şi proiectul privind subtraversarea râului Mureș cu două conducte de fontă ductilă având un diametru de 800 de milimetri, dar şi canalizări în Alba Iulia, Vinerea (Cugir) și Mănărade (Blaj) au fost realizate tot din economii şi pe baza unor documentații de obținere a finanțărilor.
Este vorba despre contractul de finanțare a proiectului „Investiții pentru exploatarea și întreținerea sistemelor de apă și canalizare la nivelul ariei de operare a Operatorului regional SA APA CTTA SA Alba”, semnat în luna decembrie 2015.
Precizările vin în contextul în care săptămâna trecută consultanţi ai Comisiei Europene au făcut vizite în teren şi au fost verificate lucrările prioritare.
„La această oră se derulează ultimele activități pentru a se putea solicita rambursarea, respectiv contravaloarea celor patru autovidanje pe care le-am achiziționat în perioada 2012 – 2015, din fonduri proprii. Valoarea proiectului este de circa 640.000 de euro (2.868.139 lei), bani care se vor întoarce în fondul de dezvoltare al nostru, ca și operator și vor putea fi folosiți la alte dotări sau investiții în infrastructura de apă și apă uzată”, a explicat Ioan Dreghiciu.
Cele patru autovidanje cumpărate de Apa CTTA SA deservesc zonele Sebeş, Cugir, Blaj şi Ocna Mureş. Sunt marca Wiedemann, asemenea celei care există deja la Sucursala Alba Iulia, a explicat directorul comercial al operatorului regional, Ștefan Bardan.
Repartizarea autovidanjelor este următoarea:
– aglomerarea Sebeș: autovidanjă
– aglomerarea Cugir: autospecială combinată pentru vidanjat și spălat rețele de canalizare
– aglomerarea Blaj: autovidanjă combinată pentru curățare rețele de canalizare
– aglomerarea Ocna Mureș: autovidanjă combinată pentru curățare rețele de canalizare.
În ceea ce privește investițiile viitoare pe care operatorul și le propune, Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020 se adresează aglomerărilor între 2.000 și 10.000 de locuitori. Valoarea estimată a proiectului este de 122 de milioane euro.
Citește și APA CTTA Alba: Ce investiţii se vor face în următorii şase ani, la infrastructura de apă din judeţ. Situaţia lucrărilor finalizate
„Săptămâna trecută am avut vizita în teren a consultanților Comisiei Europene, cu care am revăzut lucrările prioritare, așa cum au fost stabilite inițial și am rămas stabilit pe lucrările care vor putea fi finanțate prin acest program”, a declarat Ioan Dreghiciu.
Printre cele mai importante lucrări prevăzute în POIM 2014 – 2020 să numără:
– stații de epurare și rețele de canalizare (extinderi și reabilitări) în Abrud și Baia de Arieș;
– stație de tratare apă potabilă și rețele distribuție apă potabilă în Arieșeni;
– reabilitare stație de apă potabilă Zlatna și Mihoești (cea din Câmpeni);
– reabilitare aducțiuni de apă potabilă Galda de Jos – Ocna Mureș și Galda de Jos – Blaj
– reabilitare aducțiuni Câmpeni – stația de pompare de la Gârde și extindere până la Baia de Arieș;
– reabilitare aducțiune și stație de pompare pentru alimentarea cu apă a Abrudului;
– reabilitare stație de pompare de la Galda de Jos;
– aducțiuni de apă potabilă la câteva comune din județ (exemplu: Bucerdea Grânoasă, aducțiuni și rezervoare).
„Intenționăm ca în luna mai să intrăm în ședințele de consilii locale, pentru a se obține aprobările necesare ca și cofinanțare a acestui proiect de către unitățile administrativ teritoriale implicate. Ca și finanțare, procedura este aceeași ca și la etapa 2007 – 2013, noi vom asigura, ca și operator, o cofinanțare de cel puțin 10%. Din restul ce rămâne și care este considerat costuri eligibile, 85% va fi suportat de către UE, 13% de către Guvernul României și 2% Consiliile locale implicate în proiect”, a mai transmis directorul general adjunct al SC APA CTTA SA Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
maia
vineri, 26.02.2016 at 16:21
sa nu-mi spuneti ca d-l lazar s-a pensionat…..!
ion
duminică, 28.02.2016 at 18:39
in satul cetea cin se va introduce apa potabila mentoinez ca in satul benic sa facut montarea conductelor de aductiune plus canalizarea cu stima va multumesc