Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

APA CTTA Alba: Ce investiţii se vor face în următorii şase ani, la infrastructura de apă din judeţ. Situaţia lucrărilor finalizate

Publicat

IMG_5037 Reprezentanții APA CTTA SA Alba au făcut publice, vineri, detalii legate de stadiul derulării Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată în județul Alba, în perioada 2014 – 2020, lucrări estimate la valoarea de 95 milioane euro.

Printre proiectele care vor fi realizate în acest an se numără subtraversarea râului Mureș cu conducte magistrale de aducțiune cu apă și extinderea rețelelor de canalizare în Alba Iulia (cartierele Oarda de Sus și Micești) și Blaj (cartierul Mănărade), stație de pompare a apelor uzate și conductă de refulare pentru preluarea rețelelor de canalizare din cartierul Vinerea la stația de epurare Cugir.

În perioada 2014 – 2020 vor fi finanțate prin Programul Operațional „Infrastructura Mare” lucrări în infrastructura de apă și apă uzată în aglomerările cu populația cuprinsă între 2.000 și 10.000 locuitori. De investiţii vor beneficia și locuitorii din comuna Arieșeni, unde sursa actuală de apă este insuficientă.

În perioada 2007 – 2013 au fost finanțate, în județul Alba, prin Programul Operațional Sectorial „Mediu” lucrări în infrastructura de apă și apă uzată în aglomerările urbane mai mari de 10.000 de locuitori, în cadrul unui proiect major de 102.000.000 euro.

Au fost finalizate până în prezent, prin contracte de execuție lucrări, rețelele de apă și de canalizare din Sebeș și Aiud, rețelele de canalizare din Alba Iulia, Blaj, Cîmpeni și Gura Sohodol și, prin contracte de proiectare și execuție lucrări, stațiile de epurare din Alba Iulia, Blaj, Cugir, Aiud și Ocna Mureș, precum și contractul de furnizare vehicule operaționale.

Până la sfârșitul anului 2015 vor fi finalizate și celelalte contracte de lucrări ale proiectului  finanțat prin POS „Mediu” 2007 – 2013, respectiv rețelele de canalizare din Ocna Mureș și Cugir, stațiile de epurare Sebeș și Cîmpeni și reabilitarea stațiilor de tratare a apei Sebeșel, Petrești și Cugir.

Din economiile rezultate în urma procedurilor de achiziție publică în cadrul acestui proiect major, Autoritatea de Management pentru POS Mediu a aprobat în trimestrul I 2015, pentru județul Alba, investiții suplimentare, în infrastructura de apă și apă uzată ale județului, în valoare de aproximativ 4.500.000 de euro:

„Subtraversarea râului Mureș cu conducte magistrale de aducțiune cu apă” – este vorba de două conducte de diamentrul 800 mm și lungime 550 metri fiecare – în valoarea de 10.000.000 lei;

”Lucrarea înlocuiește podul de conducte peste râul Mureș, care ați văzut cum arată și reabilitarea lui impunea întreruperea alimentării sau făcută o alimentare provizorie care nu satisfăcea și nu am avut aprobări să o punem pe podul de mașini și atunci am optat pentru două conducte de 800 mm diametru, din fontă ductil cu termen de viață de 100 ani. Suntem în faza de a avea autorizația și țin să mulțumesc deținătorilor de terenuri din zonă care au înțeles importanța lucrărilor și inclusiv celor de la descărcări arheologice. Noi sperăm ca aceste lucrări să fie puțin devansate, înaintea termenului din noiembrie”, a transmis Viorel Lazăr, directorul Apa CTTA.

„Extinderea rețelelor de canalizare în Alba Iulia (cartierele Oarda de Sus și Micești) și Blaj (cartierul Mănărade), stație de pompare a apelor uzate și conductă de refulare de 5 km pentru preluarea rețelelor de canalizare din cartierul Vinerea la stația de epurare Cugir” – în valoare de 8.800.000 lei.

Aceste lucrări suplimentare se vor finaliza până la 31 decembrie 2015, data limită de finalizare a POS „Mediu” 2007 – 2013.

”Trebuie reținut la 2007 – 2013 că mai avem patru contracte de finalizat, două stații de epurare, Lancrăm și Cîmpeni, și rețele de canalizare în Ocna Mureș și Cugir. Trei cert se vor termina până la sfârșitul lunii noiembrie. În Cugir lucrările sunt rămase în urmă, constructorul a intrat în insolvență, nu știm dacă vor termina în timp. Facem tot ce depinde de noi, dar nu prea avem convingerea că vor termina și Cugirul. În caz că nu le termină, le termină la anul din penalități, din rețineri și o să le facă pe banii lor”, a mai transmis Viorel Lazăr.

În perioada 2014 – 2020 vor fi finanțate prin Programul Operațional „Infrastructura Mare” lucrări în infrastructura de apă și apă uzată în aglomerările cu populația cuprinsă între 2.000 și 10.000 locuitori. Prin revizuirea Master Planului județean de apă și apă uzată au fost identificate lucrări în infrastructura de apă și apă uzată ce pot fi finanțate prin POIM 2014 – 2020 în valoare estimată de 95 milioane euro, din care:

Lucrări în infrastructura de apă potabilă:

– conducte de aducțiune Galda de Jos – Blaj, Galda de Jos – Teiuș – Aiud – Ocna Mureș, Cîmpeni – Abrud (inclusiv reabilitarea stației de pompare Gura Roșie), Gârde – Baia de Arieș (inclusiv patru gospodării de apă potabilă în comuna Lupșa și două în Baia de Arieș);

– extinderea rețelelor de distribuția apei potabile în Alba Iulia (cartierul Pâclișa), Abrud și Baia de Arieș, comuna Ighiu (satul Țelna);

– aducțiuni, rezervoare de apă și reabilitarea parțială a rețelelor de distribuție apă potabilă în comunele Mihalț (sat Cistei) și Bucerdea Grânoasă;

– reabilitarea parțială a rețelelor de distribuție în comuna Crăciunelul de Jos;

– execuția a două surse de apă, a gospodăriilor de apă, conducte de aducțiune și rețele de distribuția apei în comuna Arieșeni;

– reabilitarea stației de tratare a apei Zlatna;

– reabilitarea stației de pompare a apei potabile Galda și introducerea SCADA pe sistemul de apă potabilă

Valoarea estimată a acestor lucrări este de 61 milioane de euro.

Lucrări în infrastructura de apă uzată:

– construcția stațiilor de epurare Abrud, Baia de Arieș, Arieșeni

– extinderea rețelelor de canalizare în Alba Iulia (cartierul Pâclișa), în aglomerarea Aiud – Lopadea Nouă (Aiud II, Sâncrai – Ciumbrud – Bărgău), aglomerarea Blaj – Sâncel (Petrisat – Sâncel – Iclod), Abrud, Baia de Arieș, aglomerarea Ocna Mureș – Unirea (Unirea II – Războieni), comuna Arieșeni, comuna Ighiu (sat Țelna)

– achiziția de vehicule operaționale și introducerea SCADA pe sistemele de canalizare

Valoarea estimată a acestor lucrări este de 34 milioane de euro.

Toate aceste lucrări vor fi cuprinse în 11 contracte de lucrări și unul de furnizare autovehicule speciale, astfel:

– două contracte de proiectare și execuție lucrări de tipul FIDIC galben (un contract pentru stații de epurare și stații de tratare apă și un contract pentru SCADA);

– nouă contracte de execuție lucrări de tip FIDIC roșu pentru aducțiuni și rețele de apă și canalizare;

– un contract de furnizare pentru achiziția vechiculelor operaționale (pentru spălarea și vidanjarea conductelor de canalizare și încărcarea, transportul și împrăștierea nămolurilor din stațiile de epurare pe terenurile agricole.

Aplicația de finanțare pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Alba, în perioada 2014 – 2020, va fi scrisă de către Unitatea de Implementare a Proiectelor cu finanțare externă din cadrul APA CTTA SA Alba, în baza studiului de fezabilitate și ale documentelor suport întocmite de consultantul Halcrow România SRL, care a fost declarat câștigător al contractului de servicii de consultanță tribuit în urma licitației publice desfășurată în 2014. Acest contract de servicii este finanțat parțial din economiile rezultate din POS Mediu 2007 – 2013 și parțial din POIM 2014 – 2020 și are valoarea de 12.860.000 lei fără TVA. Graficul de implementare al acestui contract de servicii este următorul:

– Elaborarea Aplicației de Finanțare a documentelor suport (studiu de fezabilitate, analiza instituțională, evaluarea impactului asupra mediului) – termen de finalizare – decembrie 2015

– Elaborarea documentațiilor de atribuire pentru contractele de servicii, furnizare și lucrări (FIDIC galben, FIDIC roșu) inclusiv elaborarea proiectelor tehnice pentru contractele FIDIC roșu – termen de finalizare – aprilie 2016

– Sprijin acordat beneficiarului pe perioada licitațiilor – până la finalizarea licitațiilor

– Asistență tehnică în calitate de proiectant în faza de execuție a lucrărilor – termen de finalizare: iunie 2020

Reprezentanții APA CTTA SA Alba estimează că, în semestrul I al anului viitor va fi aprobată Aplicația de finanțare pentru proiectul major finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020, urmând ca în semestrul II 2016 să înceapă licitațiile pentru contractele de servicii și lucrări.

Execuția primelor contracte de lucrări (printre care și conducta de aducțiune Cîmpeni – Abrud) este prevăzută să înceapă în semestrul I 2017.

Totodată, reprezentanții operatorului au transmis că toate rețelele de canalizare (precum și stațiile de epurare noi) finanțate din fonduri nerambursabile europene sunt dimensionate să preia doar canalizarea menajeră, canalizările pluviale nefiind eligibile prin aceste programe. Apa provenită din ploi trebuie preluată prin canalizări pluviale și / sau rigole deschise și conduse direct în emisar prin investiții ale primăriilor.

Nu în ultimul rând, conducerea APA CTTA SA Alba face apel la locuitorii județului Alba, care beneficiază de rețele stradale de canalizare, să se racordeze în cel mai scurt timp la aceste rețele, pentru a asigura o funcționare normală a stațiilor de epurare care au fost proiectate pentru preluarea apelor uzate de la toți locuitorii deserviți.

Conform modificărilor la Legea 241/2006, publicate în Monitorul Oficial din 30.07.2015, toți locuitorii care au acces la o rețea stradală de canalizare și nu se racordează la aceasta sunt pasibili de amenzi aplicate de Garda de Mediu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax