Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

APA CTTA Alba: Ce investiţii se vor face în următorii şase ani, la infrastructura de apă din judeţ. Situaţia lucrărilor finalizate


Publicat

IMG_5037Reprezentanții APA CTTA SA Alba au făcut publice, vineri, detalii legate de stadiul derulării Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată în județul Alba, în perioada 2014 – 2020, lucrări estimate la valoarea de 95 milioane euro.

Printre proiectele care vor fi realizate în acest an se numără subtraversarea râului Mureș cu conducte magistrale de aducțiune cu apă și extinderea rețelelor de canalizare în Alba Iulia (cartierele Oarda de Sus și Micești) și Blaj (cartierul Mănărade), stație de pompare a apelor uzate și conductă de refulare pentru preluarea rețelelor de canalizare din cartierul Vinerea la stația de epurare Cugir.

În perioada 2014 – 2020 vor fi finanțate prin Programul Operațional „Infrastructura Mare” lucrări în infrastructura de apă și apă uzată în aglomerările cu populația cuprinsă între 2.000 și 10.000 locuitori. De investiţii vor beneficia și locuitorii din comuna Arieșeni, unde sursa actuală de apă este insuficientă.

În perioada 2007 – 2013 au fost finanțate, în județul Alba, prin Programul Operațional Sectorial „Mediu” lucrări în infrastructura de apă și apă uzată în aglomerările urbane mai mari de 10.000 de locuitori, în cadrul unui proiect major de 102.000.000 euro.

Au fost finalizate până în prezent, prin contracte de execuție lucrări, rețelele de apă și de canalizare din Sebeș și Aiud, rețelele de canalizare din Alba Iulia, Blaj, Cîmpeni și Gura Sohodol și, prin contracte de proiectare și execuție lucrări, stațiile de epurare din Alba Iulia, Blaj, Cugir, Aiud și Ocna Mureș, precum și contractul de furnizare vehicule operaționale.

Până la sfârșitul anului 2015 vor fi finalizate și celelalte contracte de lucrări ale proiectului  finanțat prin POS „Mediu” 2007 – 2013, respectiv rețelele de canalizare din Ocna Mureș și Cugir, stațiile de epurare Sebeș și Cîmpeni și reabilitarea stațiilor de tratare a apei Sebeșel, Petrești și Cugir.

Din economiile rezultate în urma procedurilor de achiziție publică în cadrul acestui proiect major, Autoritatea de Management pentru POS Mediu a aprobat în trimestrul I 2015, pentru județul Alba, investiții suplimentare, în infrastructura de apă și apă uzată ale județului, în valoare de aproximativ 4.500.000 de euro:

„Subtraversarea râului Mureș cu conducte magistrale de aducțiune cu apă” – este vorba de două conducte de diamentrul 800 mm și lungime 550 metri fiecare – în valoarea de 10.000.000 lei;

”Lucrarea înlocuiește podul de conducte peste râul Mureș, care ați văzut cum arată și reabilitarea lui impunea întreruperea alimentării sau făcută o alimentare provizorie care nu satisfăcea și nu am avut aprobări să o punem pe podul de mașini și atunci am optat pentru două conducte de 800 mm diametru, din fontă ductil cu termen de viață de 100 ani. Suntem în faza de a avea autorizația și țin să mulțumesc deținătorilor de terenuri din zonă care au înțeles importanța lucrărilor și inclusiv celor de la descărcări arheologice. Noi sperăm ca aceste lucrări să fie puțin devansate, înaintea termenului din noiembrie”, a transmis Viorel Lazăr, directorul Apa CTTA.

„Extinderea rețelelor de canalizare în Alba Iulia (cartierele Oarda de Sus și Micești) și Blaj (cartierul Mănărade), stație de pompare a apelor uzate și conductă de refulare de 5 km pentru preluarea rețelelor de canalizare din cartierul Vinerea la stația de epurare Cugir” – în valoare de 8.800.000 lei.

Aceste lucrări suplimentare se vor finaliza până la 31 decembrie 2015, data limită de finalizare a POS „Mediu” 2007 – 2013.

”Trebuie reținut la 2007 – 2013 că mai avem patru contracte de finalizat, două stații de epurare, Lancrăm și Cîmpeni, și rețele de canalizare în Ocna Mureș și Cugir. Trei cert se vor termina până la sfârșitul lunii noiembrie. În Cugir lucrările sunt rămase în urmă, constructorul a intrat în insolvență, nu știm dacă vor termina în timp. Facem tot ce depinde de noi, dar nu prea avem convingerea că vor termina și Cugirul. În caz că nu le termină, le termină la anul din penalități, din rețineri și o să le facă pe banii lor”, a mai transmis Viorel Lazăr.

În perioada 2014 – 2020 vor fi finanțate prin Programul Operațional „Infrastructura Mare” lucrări în infrastructura de apă și apă uzată în aglomerările cu populația cuprinsă între 2.000 și 10.000 locuitori. Prin revizuirea Master Planului județean de apă și apă uzată au fost identificate lucrări în infrastructura de apă și apă uzată ce pot fi finanțate prin POIM 2014 – 2020 în valoare estimată de 95 milioane euro, din care:

Lucrări în infrastructura de apă potabilă:

– conducte de aducțiune Galda de Jos – Blaj, Galda de Jos – Teiuș – Aiud – Ocna Mureș, Cîmpeni – Abrud (inclusiv reabilitarea stației de pompare Gura Roșie), Gârde – Baia de Arieș (inclusiv patru gospodării de apă potabilă în comuna Lupșa și două în Baia de Arieș);

– extinderea rețelelor de distribuția apei potabile în Alba Iulia (cartierul Pâclișa), Abrud și Baia de Arieș, comuna Ighiu (satul Țelna);

– aducțiuni, rezervoare de apă și reabilitarea parțială a rețelelor de distribuție apă potabilă în comunele Mihalț (sat Cistei) și Bucerdea Grânoasă;

– reabilitarea parțială a rețelelor de distribuție în comuna Crăciunelul de Jos;

– execuția a două surse de apă, a gospodăriilor de apă, conducte de aducțiune și rețele de distribuția apei în comuna Arieșeni;

– reabilitarea stației de tratare a apei Zlatna;

– reabilitarea stației de pompare a apei potabile Galda și introducerea SCADA pe sistemul de apă potabilă

Valoarea estimată a acestor lucrări este de 61 milioane de euro.

Lucrări în infrastructura de apă uzată:

– construcția stațiilor de epurare Abrud, Baia de Arieș, Arieșeni

– extinderea rețelelor de canalizare în Alba Iulia (cartierul Pâclișa), în aglomerarea Aiud – Lopadea Nouă (Aiud II, Sâncrai – Ciumbrud – Bărgău), aglomerarea Blaj – Sâncel (Petrisat – Sâncel – Iclod), Abrud, Baia de Arieș, aglomerarea Ocna Mureș – Unirea (Unirea II – Războieni), comuna Arieșeni, comuna Ighiu (sat Țelna)

– achiziția de vehicule operaționale și introducerea SCADA pe sistemele de canalizare

Valoarea estimată a acestor lucrări este de 34 milioane de euro.

Toate aceste lucrări vor fi cuprinse în 11 contracte de lucrări și unul de furnizare autovehicule speciale, astfel:

– două contracte de proiectare și execuție lucrări de tipul FIDIC galben (un contract pentru stații de epurare și stații de tratare apă și un contract pentru SCADA);

– nouă contracte de execuție lucrări de tip FIDIC roșu pentru aducțiuni și rețele de apă și canalizare;

– un contract de furnizare pentru achiziția vechiculelor operaționale (pentru spălarea și vidanjarea conductelor de canalizare și încărcarea, transportul și împrăștierea nămolurilor din stațiile de epurare pe terenurile agricole.

Aplicația de finanțare pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Alba, în perioada 2014 – 2020, va fi scrisă de către Unitatea de Implementare a Proiectelor cu finanțare externă din cadrul APA CTTA SA Alba, în baza studiului de fezabilitate și ale documentelor suport întocmite de consultantul Halcrow România SRL, care a fost declarat câștigător al contractului de servicii de consultanță tribuit în urma licitației publice desfășurată în 2014. Acest contract de servicii este finanțat parțial din economiile rezultate din POS Mediu 2007 – 2013 și parțial din POIM 2014 – 2020 și are valoarea de 12.860.000 lei fără TVA. Graficul de implementare al acestui contract de servicii este următorul:

– Elaborarea Aplicației de Finanțare a documentelor suport (studiu de fezabilitate, analiza instituțională, evaluarea impactului asupra mediului) – termen de finalizare – decembrie 2015

– Elaborarea documentațiilor de atribuire pentru contractele de servicii, furnizare și lucrări (FIDIC galben, FIDIC roșu) inclusiv elaborarea proiectelor tehnice pentru contractele FIDIC roșu – termen de finalizare – aprilie 2016

– Sprijin acordat beneficiarului pe perioada licitațiilor – până la finalizarea licitațiilor

– Asistență tehnică în calitate de proiectant în faza de execuție a lucrărilor – termen de finalizare: iunie 2020

Reprezentanții APA CTTA SA Alba estimează că, în semestrul I al anului viitor va fi aprobată Aplicația de finanțare pentru proiectul major finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020, urmând ca în semestrul II 2016 să înceapă licitațiile pentru contractele de servicii și lucrări.

Execuția primelor contracte de lucrări (printre care și conducta de aducțiune Cîmpeni – Abrud) este prevăzută să înceapă în semestrul I 2017.

Totodată, reprezentanții operatorului au transmis că toate rețelele de canalizare (precum și stațiile de epurare noi) finanțate din fonduri nerambursabile europene sunt dimensionate să preia doar canalizarea menajeră, canalizările pluviale nefiind eligibile prin aceste programe. Apa provenită din ploi trebuie preluată prin canalizări pluviale și / sau rigole deschise și conduse direct în emisar prin investiții ale primăriilor.

Nu în ultimul rând, conducerea APA CTTA SA Alba face apel la locuitorii județului Alba, care beneficiază de rețele stradale de canalizare, să se racordeze în cel mai scurt timp la aceste rețele, pentru a asigura o funcționare normală a stațiilor de epurare care au fost proiectate pentru preluarea apelor uzate de la toți locuitorii deserviți.

Conform modificărilor la Legea 241/2006, publicate în Monitorul Oficial din 30.07.2015, toți locuitorii care au acces la o rețea stradală de canalizare și nu se racordează la aceasta sunt pasibili de amenzi aplicate de Garda de Mediu.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Lista țărilor din zona galbenă, actualizată. Persoanele care vin din Spania nu mai intră în carantină. Bulgaria, în zona de risc

Publicat

52 de țări și teritorii sunt incluse „în zona galbenă”, potrivit listei actualizate astăzi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Cei care revin din aceste zone trebuie să intre în carantină pentru 14 zile, dar și să prezinte un test PCR negativ pentru a li se permite îmbarcarea în avioane sau autocare.

Faț de ultima situația prezentată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, au ieșit de pe listă Spania și Portugalia,

Cei care se întorc din cele 52 de țări incluse pe listă sunt nevoiți să prezinte și un test negativ PCR, efectuat cu 72 de ore înainte. În caz contrar, nu li se permite îmbarcarea în avion sau în autocar.

Sunt exceptate de la măsura carantinei mai multe categorii care nu prezintă simptome COVID, printre care șoferi, piloți, personal navigant, lucrători transfrontalieri.

De asemenea, testul PCR nu e obligatoriu pentru cei care au efectuat vaccinul, inclusiv rapelul, copiii sub 3 ani sau persoanele care au avut COVID.

Și șoferii care revin în țară cu mașinile personale pot să nu prezinte un test PCR negativ, urmând să fie carantinați pentru 14 zile.

Statele și zonele de risc epidemiologic din noua listă sunt: Cehia, San Marino, Muntenegru, Estonia, Seychelles, Insulele Turks si Caicos, Monaco, Israel, Bahrain, Slovacia, Serbia, Malta, Liban, Slovenia, Letonia, Albania, Iordania, Suedia, Saint Lucia, Andorra, Ungaria, Aruba, Emiratele Arabe Unite, Franța, Luxemburg, Republica Moldova, Palestina, Maldive, Olanda, Italia, Brazilia, Antigua si Barbuda, Puerto Rico, Polonia, Kuweit, Barbados, Austria, Peru, Belgia, Macedonia de Nord, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Uruguay, Chile, Spania, Bulgaria, Cipru, Qatar, Lituania, Paraguay, Marea Britanie, Africa de Sud.

În listă a reintrat Bulgaria. Au ieșit Elveția și Portugalia.

Documentul poate fi consultat AICI: Hot 15 și Lista statelor cu risc epidemiologic AICI: Anexa Hot – Lista State cu risc epidemiologic ridicat 04.03.2021

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Anunțul ministrului Raluca Turcan, legat de vârsta de pensionare: Orice român poate ieși la pensie la 70 de ani, dacă vrea

Publicat

p

Orice angajat din România va putea să lucreze, fie în sistemul privat fie în sistemul public, până la vârsta de 70 de ani dacă doreşte. Anunțul legat de vârsta de pensionare a fost făcut vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani, de ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, vârsta de pensionare nu va fi modificată, însă, în baza unui proiect de act normativ, salariaţii vor avea oportunitatea de a continua să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare, în baza unei cereri depuse la angajator.

Ministrul Muncii a făcut precizarea că persoanele care vor lucra în sistemul public nu vor putea cumula pensia cu salariul.

„Proiectul în sine de cumul pensie-salariu la stat are trei principii de bază. Cel mai important principiu este că un angajat în sistemul public sau un angajat în general va avea o oportunitate creată prin această lege de a opta, dacă vrea, să muncească până la 70 de ani.

Vârsta de pensionare rămâne aceeaşi, însă creăm această oportunitate de a lucra, printr-o simplă hârtie înregistrată, ca o opţiune exprimată în scris, până la 70 de ani.

De asemenea, tot ca o oportunitate, cei care sunt astăzi în pensie şi vor să se reangajeze după vârsta de pensionare să poată să o facă, fără nicio problemă sau, dacă optează să se reangajeze, dar peste un an constată că nu îi mai place, nu vrea, nu poate, să poată să se pensioneze din nou. În materie de relaţie pensionar – sistem de ocupare vrem să existe această flexibilitate şi deschidere, până la urmă.

Dacă îţi place şi vrei să munceşti, să poţi să o faci, iar statul să nu intervină, să nu te blocheze. Al treilea principiu este cel al cumulului pensie cu salariul la stat prin care cei care optează să lucreze la stat să nu poată să aibă şi pensie de la stat, dar, atenţie, se referă doar la sistemul public”, a afirmat Raluca Turcan.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vor merge fizic la școală și în scenariul roșu, până la incidența de 6 la mie

Publicat

scoala nr 9 alba iulia 1

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis vineri seară că elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a vor merge la școală indiferent de scenariul în care se află localitatea, atâta vreme cât rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile nu depășește 6 cazuri la mia de locuitori.

Astfel, elevii din calsele a VIII-a, a XII-a, de la postliceală și din școlile profesionale vor putea merge fizic la școală în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, dar numai în zonele unde incidența cumulată la 14 zile nu depășește 6 la mia de locuitori.

Documentul poate fi vizualizat AICI. Decizia este prevăzută la Articolul 3.

„Se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul participării fizice la cursuri, a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori”, scrie în hotărârea CNSU din ședința de vineri.

Decizia vine după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a adresat direct CNSU în această privință, după ce Ministerul Sănătății nu i-a răspuns.

„De la Ministerul Sănătății am primit doar un acord cu privire la posibilitatea de prezență fizică în cadrul simulărilor pentru examenele naționale, clasa a VIII-a și a XII-a, începând cu 22 martie, respectiv cu 29 martie, a spus Sorin Cîmpeanu la B1TV. Având în vedere urgența determinată de nevoia unei hotărâri cu privire la modul în care merg la școală clasele terminale în scenariul roșu, am înaintat această cerere direct către Comitetul Național pentru Situații de Urgență spre analiză”, a explicat Cîmpeanu.

Sursa: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incendiu la Zlatna. A luat foc acoperișul unei centrale termice din curtea unui operator economic

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_7

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine în cooperare cu Serviciul  Voluntar pentru Situații de Urgență Zlatna pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit vineri seara în incinta unui operator economiv din orașul Zlatna.

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperisul unei anexe în care funcționează o centrala termică.

La fața locului au fost trimise trei autospeciale de pompieri.

Au ars aproximativ 10 metri pătrați de acoperiș.

Sursă: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate