Connect with us
Publicitate

Uncategorized

APIA: Fermierii care ard miriştile riscă excluderea de la plata subvenţiilor. Incendiile, depistate cu ajutorul unei aplicații

Publicat

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente este interzisă, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Potrivit APIA, fermierii care au solicitat plăţi în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin riscă reducerea sau chiar excluderea de la plată.

Una dintre cerințele obligatorii pentru fermieri este interdicția arderii miriștilor, a resturilor vegetale pe terenul arabil și a vegetației pajiștilor permanente. Potrivit APIA, arderile afectează sechestrarea carbonului în sol. Astfel, crește riscul la eroziune și în atmosferă se degajă CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră.

APIA, protocol de colaborare cu Garda Națională de Mediu și IGSU

Pentru a întări măsurile de verificare, APIA a încheiat un protocol de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi IGSU.

Autoritățile urmăresc respectarea de către fermierii care solicită sprijin financiar a bunelor condiţii agricole şi de mediu. Condițiile sunt referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

Incendiile, depistate cu ajutorul unei aplicații

Potrivit protocolului, reprezentanţii GNM/IGSU localizează incendiul prin intermediul unei aplicaţii informatice pusă la dispoziţie de către APIA. Între reprezentanţii GNM/IGSU şi cei ai APIA are loc un schimb de informaţii.

Datele cuprind:

– locul producerii arderilor (localitatea, localizarea în teren, adresa);

– momentul în care s-a produs sau semnalat arderea (data şi ora)

– natura culturilor/miriştilor afectate şi/sau datele de identificare ale fermierului/fermierilor.

Informaţiile sunt transmise prin e-mail, însoţite de marcarea zonei în care s-a produs arderea (print-screen-ul din aplicaţia informatică).

Reprezentanţii APIA întreprind vizite în teren, identifică şi comunică reprezentanţilor GNM/IGSU datele fermierului pe terenul căruia/cărora a avut loc arderea. De asemenea, se efectuează verificări la faţa locului în scopul întocmirii raportului de control şi realizează fotografii relevante.

Respectarea cerințelor se verifică la nivelul parcelei agricole a fermierilor care au depus cereri unice de plată. Elementul de control îl reprezintă existența unor indicii privind arderea miriștilor sau a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente.

Situația suprafețelor de teren arabil și pajiști arse de către fermieri

În anul de cerere 2020, totalul suprafeței de teren arabil și pajiști permanente arsă de către fermierii este de 2.031,03 ha. Potrivit APIA, în lunile februarie, martie și aprilie s-au înregistrat cele mai mari suprafețe arse:

– februarie: 824,34 ha;

– martie: 290,17 ha;

– aprilie: 561,99 ha.

Interdicția arderiilor contribuie la stabilizarea sau reducerea concentrațiilor de gaze cu efect de seră. Potrivit APIA, este important ca fermierii să conștientizeze că arderea are consecințe negative asupra solului și mediului înconjurător. Intensificarea incendiilor miriștilor și resturilor vegetale crește riscul la eroziune a solului. De asemenea, în atmosferă se degajă CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră.

Printre acțiunile întreprinse anual de către APIA, IGSU și GNM în cadrul planului comun de măsuri, se enumeră:

– desfășurarea de controale în vederea stopării fenomenului de incendiere a miriștilor, a resturilor vegetale de pe terenurile arabile și a pajiștilor permanente;

– colaborarea în vederea elaborării de materiale informative (afișe, pliante etc) cu privire la interzicerea focului deschis pentru arderea miriștilor și a resturilor vegetate de pe terenul arabil, precum și a vegetației uscate a pajiștilor permanente în vederea diseminării către populație în cadrul campaniilor de informare public;

– aplicarea, cu exigență, a măsurilor sancționatorii din domeniile de competență ale celor trei instituții în scopul descurajării persoanelor care recurg la igienizare prin incendiere etc.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax