Connect with us
Publicitate

Eveniment

Arhitectul șef al orașului Alba Iulia se opune demolării unei case vechi, de pe Calea Moților. Semnalul de alarmă pe care îl trage

Publicat

Alexandru Damian, arhitectul șef al orașului Alba Iulia, se opune demolării unei case vechi de pe Calea Moților. Este vorba despre o casă cumpărată recent de un investitor. Acesta dorește să demoleze casa și să realizeze o investiție pe teren. 

Damian a făcut o petiție prin care încearcă să oprească demolarea casei. Acesta susține că locuința reprezintă un reper arhitectural pentru oraș. 

Petiția poate fi semnată AICI

Într-o expunere de motive, arhitectul șef spune de ce este important ca o astfel de casă să fie păstrată și restaurată.

Încă se construiește mult fără forme legale

”Din păcate, încă se construiește prea mult fără forme legale și este îngrijorător când astfel de obiceiuri afectează patrimoniul cultural, fie că vorbim de intervenții în situri istorice, intervenții pe clădiri clasate ca monumente istorice sau clădiri cu valoare ambientală situate în zone construite protejate. (…).

(…) Această postare vine în contextul în care zilele trecute am primit o solicitare privind intenția de demolare a imobilului din imaginile de mai jos.

Pe această cale doresc să deschid această petiție publică și vreau să implic comunitatea locală în demararea unei acțiuni de conștientizare a publicului asupra valorilor arhitecturale pe care municipiul Alba Iulia le are, începând prin încercarea de reevaluare a intenției de demolare a clădirii de pe strada Calea Moților nr. 17, Alba Iulia.

Nu are valoare istorică, dar face parte dintr-o zonă protejată

Chiar dacă această casă nu are valoare istorică oficial declarată prin includerea în Lista Monumentelor Istorice (LMI) a României, ea face parte din Zona Construită Protejată Cetatea Alba Carolina, zonă delimitată ca atare prin documentația de urbanism “PUZ pentru Zona Construită Protejată”.

În plus, face parte din ‘Situl urban Cetatea Alba Iulia’, sit inclus în LMI cu cod AB-II-s-A-00091 și participă în mod direct la ambianța arhitecturală a întregii străzi și a zonei imediat adiacente a ‚Cetății Alba Carolina’, ansamblu urban de valoare istorică deosebită, cu importanță națională.

Putem face un exercițiu de imaginație gândindu-ne cum ar arăta un Sit Urban clasat ca monument istoric protejat fără toate construcțiile care îl alcătuiesc, dar care nu sunt clasate ca monumente. Spre exemplu, imaginați-vă cum ar arăta Cetatea Alba Carolina fără construcțiile de pe strada Păcii, stradă care are capăt de perspectivă Biblioteca Batthyaneum.

Clădirea de pe strada Calea Moților nr. 17 face parte dintr-o serie de construcții care din păcate sunt amenințate cu demolarea sau alterarea iremediabilă, însă care au un rol esențial în conturarea identității istorice și culturale a Municipiului Alba Iulia.

Eliminarea va afecta valoarea arhitecturală a zonei

Eliminarea ei va afecta în mod direct valoarea ambiental arhitecturală a întregii zone, fiind situată exact la intersecția străzii Calea Moților cu strada Gemina (unul dintre accesele spre Cetatea Alba Carolina).

În loc să fie restaurată și eventual refuncționalizată și transformată într-un reper la nivelul zonei, se dorește desființarea și deschiderea terenului spre o altă investiție.

Prin această acțiune încerc să atrag atenția asupra vulnerabilității patrimoniului arhitectural care se mai păstrează în Alba Iulia, și cer ajutorul, atât asociațiilor profesionale, cât și specialiștilor din domeniul arhitecturii, patrimoniului, urbanismului, artelor, și tuturor celor interesați de a fi locuitorii unui municipiu în care valorile arhitecturale și de patrimoniu sunt vitale.

Orașul, desfigurat acut în trecut

Orașul nostru a fost desfigurat acut în trecut, însă desfigurarea lui continuă și va continua dacă nu vom realiza că prin eliminarea unor astfel de clădiri nu ne ștergem doar istoria, ci ne deformăm și viitorul, anulând inconștient orice șansă de a pune în valoare chipul orașului în concordanță cu istoria sa.

Această transformare prin anularea valorilor arhitectural-istorice care fac din el un adevărat centru urban istoric de importanță națională poate fi oprită doar printr-un efort comun depus de toți cei care sunt conștienți de rolul patrimoniului în imaginea Municipiului Alba Iulia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

13 Comentarii

13 Comentarii

  1. pilu

    miercuri, 13.12.2023 at 13:31

    Şi acum ce ai vrea, să aibă soarta clădirii de la Poarta I-a, pe care nu sunteţi în stare să o rezolvaţi că vă este frică ? Omul a văzut altceva când a cumpărat-o, şi acum vi şi te opui tu ? Holgoş de ce a putut să demoleze şi ăsta nu ?

  2. Cornelia

    miercuri, 13.12.2023 at 14:53

    Vai doamne, altii pot, altii nu pot

  3. Ovi

    miercuri, 13.12.2023 at 14:57

    Arhitectul are dreptate..Dul.Pilu,mai încet cu comentariile..Nici macar nu esti de specialitate,nu stiu cătă școala ai..Părerile tale sunt penibile,mai bine stai acasă și mai citeste și tu o carte..Arhitectura interbelică din Romănia..Scuze!

  4. Citizen

    miercuri, 13.12.2023 at 15:07

    De acord cu Damian! Ba mai mult, proprietarul ar trebui obligat la o renovare sa nu o lase in starea de degradare actuala… cand speculezi trebuie sa te astepti si la surprize….

  5. Citizen

    miercuri, 13.12.2023 at 15:08

    De acord integral!! Idem si pt Cornelia!

  6. pilu

    miercuri, 13.12.2023 at 15:48

    OVI
    Mă, tu eşti de la Primărie sau printre cei care au „legătura” cu Primăria. Ce studii sau ce specialitate trebuie să ai când vezi că Holgoş poate şi altul,nu. Din ăştia ca tine este plin pe la partide. Vreau să-ţi spun că stau acasă şi de acolo comentez. Tu pe unde hălădui ?

  7. Ionescu George

    miercuri, 13.12.2023 at 16:53

    Casa a schimbat cel putin 3 proprietari datorita amplasamentului ca valoare nu ca si cladire.Reamenajarea la nivelul de azi ca functionalitati nu ca fatada doar ar costa de 3 ori cat o cladire noua, moderna.Sa o cumpere primaria si sa arunce cu banii contribuabililor (sifonare) in amenajare ? De ce ?

  8. Cornel

    miercuri, 13.12.2023 at 18:33

    Problema pe care o ridic nu este strict legată de clădirea respectivă. Îmi permit totuși să-i adresez domnului arhitect Damian o întrebare. Este cunoscut că artizanul Obeliscului „Horea, Cloşca și Crișan”, a fost arhitectul Octavian Mihălțan. Întrebare: Are primăria o evidenţă a clădirilor din Alba Iulia care au fost proiectate de acest arhitect?

  9. Tot unul muritor

    miercuri, 13.12.2023 at 21:26

    tu cate cărți ai citit? și apropo corigentul ăla care a luat concursul de arhitect șef după multe încercări, și singur la examen, face petiții acum de ce nu supune la vot și da posibilitatea și altora să își exprime părerea. eu vreau să se demoleze ruina aia de exemplu

  10. Iuliana Șerbănescu

    miercuri, 13.12.2023 at 21:38

    Dacă ar fi restaurata, chiar ar fi o bijuterie!
    Nu as demola așa ceva sub nicio forma, dacă aș fi proprietar.
    Am ajuns sa ne negam nu doar stramosii( țărani), ci și arhitectura.
    Păcat, când ne vom da seama, nu vom mai avea ce recupera!

  11. Labiș

    joi, 14.12.2023 at 06:21

    dacă imobilul nu e clasat ca monument istoric nici nu are rost discuția. Arhitectul este obligat prin lege să avizeze demolarea. restul sunt pure speculații si vise de preamărire ale „distinsului” arhitect. investitorul are tot dreptul să facă ce dorește acolo atâta timp cât se respectă legea.

  12. Constantin Bucea

    joi, 14.12.2023 at 06:30

    Tot ne plângem că au fost demolate clădiri care ar fi păstrat identitatea orașului,fiind adus în discuție chiar și blocul cu magazinul Foto, Muzica și Sport, dar și altele care nu făceau parte din Patrimoniu. Dacă râdem și ceea ce mai este, vă rămâne orașul betoanelor și colturilor ascuțite.
    Domnule Damian, rolul dvs. este unul foarte clar, respectati-l, căci oricum interese sunt multe, dincolo de cel urbanistic!

  13. UNUL CARUIA II PASA

    vineri, 15.12.2023 at 13:20

    Nu ma pronunt neaparat pe aceasta speta, dar ipochimenul numit Damian este un adevarat cancer pentru dezvoltarea acestui oras. Interesati-va cate constructii industriale si rezidentiale a aruncat la gunoi pe motive puerile sau inventate.Nu este altceva decat o frana penibila pentru aproape orice proiect.Din pacate nu are cine sa-i faca bilantul dezastruos in functie. Un individ ingamfat, slab pregatit si discretionar.Jos Damian!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate