Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Arme letale obținute mai ușor de magistrați, demnitari, polițiști și militari. PROIECT inițiat de un deputat de Alba

Publicat

pistol

Demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii vor putea procura armel letale fără absolvirea unui curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate. În acest sens, deputatul PNL de Alba, Florin Roman a depus recent la Senat un proiect de lege pentru modificarea unui articol din legea privind regimul armelor şi muniţiilor.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.14 alin.(1) lit.g) din Legea nr.295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 7 februarie. 

Potrivit deputatului, se impune modificarea cadrului legislativ care reglementează acest domeniu având în vedere „evoluția fenomenelor infracționale, caracterizate uneori prin agresiuni armate asupra persoanelor și bunurilor acestora, cererile unor cetățeni de a-și asigura dreptul de apărare împotriva celor care le pun în pericol viața și integritatea corporală, precum și interesul general de punere sub control cât mai riguros al regimului armelor și munițiilor”.

„Au absolvit un curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condițiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, cu excepția persoanelor prevăzute la art. 14 alin (2) lit. a), respectiv demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii, pe perioada cât sunt în activitate și după încetarea activității, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepția situației în care aceștia și-au pierdut calitatea din motive imputabile lor”, se arată în proiectul de lege.

„Articolul 13 din Legea nr. 295/ 2004 privind regimul armelor și munițiilor, republică, cu modificările și completările ulterioare reglementează categoriile de persoane fizice care pot fi autorizate să procure arme letale. Astfel, la lit. a) a alin. (2) al art .13 prevede că armele de apărare pot fi procurate și de către următoarele categorii de persoane: demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii, pe perioada cât sunt în activitate și după încetarea activității, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepția situației în care aceștia și-au pierdut calitatea din motive imputabile lor”, argumentează Florin Roman în expunerea de motive.

Mai mult, inițiatorul proiectului de lege a punctat în expunerea de motive că demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii să nu mai urmeze cursuri de instruire teoretică și practică, pentru că „în timpul anilor de carieră militară și polițienească, aceste persoane au avut în dotare armament de luptă automat și semiautomat cu muniție de război, folosit în misiunile reale și aplicații în trupe și tehnică militară”.

„Trebuie avut în vedere că aceste categorii de persoane au absolvit instituții de învățământ liceal, postliceal și/sau superior sau militar, cursuri de formare profesională ori programe de instruire a soldaților/gradaților profesioniști, având așadar o carieră militară (…)

În timpul anilor de învățământ militar au parcurs și au susținut examene parțiale și anuale la materii de specialitate specifice domeniului armelor, munițiilor și explozivilor, cum ar fi: cunoașterea armamentului de infanterie; instrucția tragerii cu armamentul de infanterie; elemente de balistică, armamente, muniții, explozivi; instrucție genistică și chimică; probe practice de cunoaștere, montare și demontare și elemente de remediere a incidentelor de tragere la armamentul de infanterie.

În timpul anilor de carieră militară și polițienească aceste persoane au avut în dotare armament de luptă automat și semi-automat cu muniție de război, folosit misiuni reale și aplicații în trupe și tehnică militară”, a explicat Florin Roman, în expunerea de motive a proiectului, 

Senatul este primă cameră sesizată pe proiectul de lege, Camera Deputațiilor fiind for decizional.

sursa: senat.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax