Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Arme letale obținute mai ușor de magistrați, demnitari, polițiști și militari. PROIECT inițiat de un deputat de Alba

Publicat

pistol

Demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii vor putea procura armel letale fără absolvirea unui curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate. În acest sens, deputatul PNL de Alba, Florin Roman a depus recent la Senat un proiect de lege pentru modificarea unui articol din legea privind regimul armelor şi muniţiilor.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.14 alin.(1) lit.g) din Legea nr.295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 7 februarie. 

Potrivit deputatului, se impune modificarea cadrului legislativ care reglementează acest domeniu având în vedere „evoluția fenomenelor infracționale, caracterizate uneori prin agresiuni armate asupra persoanelor și bunurilor acestora, cererile unor cetățeni de a-și asigura dreptul de apărare împotriva celor care le pun în pericol viața și integritatea corporală, precum și interesul general de punere sub control cât mai riguros al regimului armelor și munițiilor”.

„Au absolvit un curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condițiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, cu excepția persoanelor prevăzute la art. 14 alin (2) lit. a), respectiv demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii, pe perioada cât sunt în activitate și după încetarea activității, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepția situației în care aceștia și-au pierdut calitatea din motive imputabile lor”, se arată în proiectul de lege.

„Articolul 13 din Legea nr. 295/ 2004 privind regimul armelor și munițiilor, republică, cu modificările și completările ulterioare reglementează categoriile de persoane fizice care pot fi autorizate să procure arme letale. Astfel, la lit. a) a alin. (2) al art .13 prevede că armele de apărare pot fi procurate și de către următoarele categorii de persoane: demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii, pe perioada cât sunt în activitate și după încetarea activității, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepția situației în care aceștia și-au pierdut calitatea din motive imputabile lor”, argumentează Florin Roman în expunerea de motive.

Mai mult, inițiatorul proiectului de lege a punctat în expunerea de motive că demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii să nu mai urmeze cursuri de instruire teoretică și practică, pentru că „în timpul anilor de carieră militară și polițienească, aceste persoane au avut în dotare armament de luptă automat și semiautomat cu muniție de război, folosit în misiunile reale și aplicații în trupe și tehnică militară”.

„Trebuie avut în vedere că aceste categorii de persoane au absolvit instituții de învățământ liceal, postliceal și/sau superior sau militar, cursuri de formare profesională ori programe de instruire a soldaților/gradaților profesioniști, având așadar o carieră militară (…)

În timpul anilor de învățământ militar au parcurs și au susținut examene parțiale și anuale la materii de specialitate specifice domeniului armelor, munițiilor și explozivilor, cum ar fi: cunoașterea armamentului de infanterie; instrucția tragerii cu armamentul de infanterie; elemente de balistică, armamente, muniții, explozivi; instrucție genistică și chimică; probe practice de cunoaștere, montare și demontare și elemente de remediere a incidentelor de tragere la armamentul de infanterie.

În timpul anilor de carieră militară și polițienească aceste persoane au avut în dotare armament de luptă automat și semi-automat cu muniție de război, folosit misiuni reale și aplicații în trupe și tehnică militară”, a explicat Florin Roman, în expunerea de motive a proiectului, 

Senatul este primă cameră sesizată pe proiectul de lege, Camera Deputațiilor fiind for decizional.

sursa: senat.ro, hotnews.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Personalul medico-sanitar s-ar putea pensiona la cerere, fără penalități. PROIECT, la Senat

Publicat

Personalul medico-sanitar s-ar putea pensiona la cerere, fără penalități, potrivit unui proiect legislativ înregistrat la Senat. Parlamentarii propun încadrarea activității desfășurate de către categoriile de personal medico-sanitar, inclusiv de persoanele care efectuează gărzi peste programul normal de lucru, în locurile de muncă în condiții speciale. Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: 15 jandarmi din Alba au participat la o acțiune de împădurire, în localitatea Bucium din Munții Apuseni

Publicat

jandarmi impaduriri

15 jandarmi din județul Alba au participat sâmbătă la o acțiune de împădurire în Munții Apuseni. Peste 6.000 de puieți dintre care 4.000 de molizi, 1.000 de brazi, 1.000 de larice au fost plantați sâmbătă pe o suprafață de peste 16.000,00 m² în cadrul acțiunii de împădurire organizată de un producător de bere. „<Pădurea este […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Medalie de bronz pentru plt. maj. Mihai Avram de la ISU Alba, la Campionatul Național de Unifight al MAI

Publicat

unifight collage

Plt. maj. Mihai Avram din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba a obținut medalia de bronz la Campionatul Naţional de Unifight al Ministerului Afacerilor Interne, la categoria 100 kilograme. În perioada 16-19 aprilie 2019, în localitatea Buziaș, județul Timiș s-a desfășurat Campionatul Naţional de Unifight al Ministerului Afacerilor Interne. La această competiție au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Romano-catolicii și reformații sărbătoresc la acest sfârșit de săptămână Paștele. Câți sunt și ce obiceiuri speciale au

Publicat

În acest sfârșit de săptămână, mai mult de un milion și jumătate de catolici și reformați sărbătoresc Paștele. Majoritatea acestora sunt în Transilvania, zona din România unde se întâlnesc toate marile confesiuni creștine. Un număr destul de mare de catolici sunt însă și în Bacău și Neamț. Comunitățile catolice și reformate se pregătesc pentru Înviere, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate