Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Arme letale obținute mai ușor de magistrați, demnitari, polițiști și militari. PROIECT inițiat de un deputat de Alba

Publicat

pistol

Demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii vor putea procura armel letale fără absolvirea unui curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate. În acest sens, deputatul PNL de Alba, Florin Roman a depus recent la Senat un proiect de lege pentru modificarea unui articol din legea privind regimul armelor şi muniţiilor.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.14 alin.(1) lit.g) din Legea nr.295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 7 februarie. 

Potrivit deputatului, se impune modificarea cadrului legislativ care reglementează acest domeniu având în vedere „evoluția fenomenelor infracționale, caracterizate uneori prin agresiuni armate asupra persoanelor și bunurilor acestora, cererile unor cetățeni de a-și asigura dreptul de apărare împotriva celor care le pun în pericol viața și integritatea corporală, precum și interesul general de punere sub control cât mai riguros al regimului armelor și munițiilor”.

„Au absolvit un curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condițiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, cu excepția persoanelor prevăzute la art. 14 alin (2) lit. a), respectiv demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii, pe perioada cât sunt în activitate și după încetarea activității, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepția situației în care aceștia și-au pierdut calitatea din motive imputabile lor”, se arată în proiectul de lege.

„Articolul 13 din Legea nr. 295/ 2004 privind regimul armelor și munițiilor, republică, cu modificările și completările ulterioare reglementează categoriile de persoane fizice care pot fi autorizate să procure arme letale. Astfel, la lit. a) a alin. (2) al art .13 prevede că armele de apărare pot fi procurate și de către următoarele categorii de persoane: demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii, pe perioada cât sunt în activitate și după încetarea activității, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepția situației în care aceștia și-au pierdut calitatea din motive imputabile lor”, argumentează Florin Roman în expunerea de motive.

Mai mult, inițiatorul proiectului de lege a punctat în expunerea de motive că demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii să nu mai urmeze cursuri de instruire teoretică și practică, pentru că „în timpul anilor de carieră militară și polițienească, aceste persoane au avut în dotare armament de luptă automat și semiautomat cu muniție de război, folosit în misiunile reale și aplicații în trupe și tehnică militară”.

„Trebuie avut în vedere că aceste categorii de persoane au absolvit instituții de învățământ liceal, postliceal și/sau superior sau militar, cursuri de formare profesională ori programe de instruire a soldaților/gradaților profesioniști, având așadar o carieră militară (…)

În timpul anilor de învățământ militar au parcurs și au susținut examene parțiale și anuale la materii de specialitate specifice domeniului armelor, munițiilor și explozivilor, cum ar fi: cunoașterea armamentului de infanterie; instrucția tragerii cu armamentul de infanterie; elemente de balistică, armamente, muniții, explozivi; instrucție genistică și chimică; probe practice de cunoaștere, montare și demontare și elemente de remediere a incidentelor de tragere la armamentul de infanterie.

În timpul anilor de carieră militară și polițienească aceste persoane au avut în dotare armament de luptă automat și semi-automat cu muniție de război, folosit misiuni reale și aplicații în trupe și tehnică militară”, a explicat Florin Roman, în expunerea de motive a proiectului, 

Senatul este primă cameră sesizată pe proiectul de lege, Camera Deputațiilor fiind for decizional.

sursa: senat.ro, hotnews.ro

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

ACTUALITATE

Drumurile din Apuseni pentru care Guvernul a garantat reabilitarea vor fi doar peticite. Reacția deputatului Roman

Publicat

gropi

Drumurile naționale DN74 și DN75 din Munții Apuseni nu vor fi reabilitate complet în acest an, susține deputatul PNL de Alba, Florin Roman. Acesta a transmis vineri, într-o conferință de presă, că amendamentul la bugetul de stat pe 2019 privind finanțarea celor două drumuri care fac legătura cu Țara Moților nu a fost votat.  Vezi […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

„Prudenţă maximă la volan!”. Recomandările Poliţiei Alba pentru şoferi, în condiţii meteo nefavorabile

Publicat

masina politia iarna

Poliţia Alba atenţionează şoferii să manifeste prudenţă maximă în trafic, având în vedere condiţiile meteorologice prognozate pentru perioada imediat următoare. Pentru o călătorie lipsită de evenimente neplăcute, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă conducătorilor auto adoptarea unei conduite preventive şi respectarea următoarelor reguli: Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Cugir, REŢINUT de Poliţie după ce a furat un telefon dintr-un bar

Publicat

catuse

Un bărbat din Cugir a fost reţinut de poliţişti după ce a furat telefonul unui concetăţean, pe terasa unui local din oraş. Acesta este recidivist. Potrivit IPJ Alba, joi, poliţiştii de investigaţii criminale din Cugir l-au reţinut pe un bărbat de 39 de ani, din Cugir, care este cercetat pentru săvârșirea unei infracţiuni de furt. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Procurorii Parchetului Tribunalului Alba, solidari cu protestele împotriva OUG-ului pe Legile Justiției

Publicat

tribunal

Procurorii Parchetului Tribunalului Alba au hotârăt să se solidarizeze cu formele de protest inițiate de către  procurorii și judecătorii de la alte instanțe și parchete împotriva noilor modificărilor aduse legilor justiției. Aceștia consideră că modificările au un impact major asupra capacității Ministerului Public, de a-și aduce la îndeplinire îndatoririle constituționale. Potrivit unui comunicat de presă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate