Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Asigurarea la sănătate pentru românii fără venituri, în 2024. Cât costă și care sunt documentele necesare

Publicat

Asigurarea la sănătate pentru românii fără venituri, în 2024: cetățenii care nu sunt angajați și nu realizează venituri fiscalizate, care vor să beneficieze de servicii medicale decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate, pot alege să plătească opțional, din buzunar, contribuțiile pentru sănătate. 

Potrivit legii, asigurarea socială de sănătate e opţională pentru cetățenii fără venituri fiscalizate, care nu sunt exceptați de la plata contribuţiei (CASS).

Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate sunt neasigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Singurele servicii medicale de care beneficiază gratuit sunt cele incluse în pachetul minimal de servicii. Între acestea se numără și urgenţele medicale.

Pentru a beneficia de servicii medicale cuprinse în pachetul de bază, decontate de Casele de Asigurări de Sănătate, trebuie să se asigure opţional la sănătate prin intermediul declaraţiei unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (D212).

Calitatea de asigurat se va acorda astfel pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice.

Asigurarea la sănătate pentru românii fără venituri, în 2024: cât va costa

Potrivit Codului Fiscal, persoanele fără venituri fiscalizate, care se asigură opțional la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, datorează CASS. Valoarea contribuției este calculată aplicând cota de 10% asupra bazei de calcul.

Baza de calcul este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației unice.

Astfel, având în vedere că salariul minim brut pe economie este de 3.300 de lei, valoarea asigurării opționale la sănătate este de 1.980 de lei (3.300 de lei x 6 luni x 10%).

Suma va putea fi plătită la ANAF până pe 25 mai.

Costurile ar putea crește însă, în condițiile în care salariul minim pe economie se va modifica, așa cum se preconizează, în iulie 2024.

Documente necesare

Persoanele care doresc să se asigure opțional la sănătate, în luna ianuarie, trebuie să completeze declarația unică, care va fi transmisă la ANAF. În baza acesteia, persoana respectivă urmează să beneficieze de asigurarea de sănătate obligatorie.

Modelul declaraţiei unice pe care contribuabilii trebuie să îl folosească pentru a se asigura opţional la sănătate în 2024 nu a fost oficializat deocamdată de ANAF.

Citește și Noua declarație unică pentru persoanele fizice ce obțin venituri independente, publicată de ANAF. Care sunt modificările în 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, la finalul lunii decembrie, în dezbatere, noul model al declarației unice pentru persoanele fizice (formularul 212).

Vezi AICI noul model – Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212) pentru anul 2024

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax