Educație
ASTĂZI: Încep ÎNSCRIERILE la grădiniţă 2018. Criterii de selecţie şi documente necesare
Din 21 mai încep înscrierile copiilor la grădiniţă, potrivit calendarului stability de Ministerul Educaţiei. Din 7 mai s-a derulat reînscrierea copiilor care frecventează grădiniţa în acest an şcolar şi doresc să continue şi în anul de învăţământ 2018-2019.
Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, astfel: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) şi grupa mică (copii de 3 ani). În baza HG nr. 1.252/2012 şi în limita locurilor disponibile, pot fi înscrişi în grupa mică şi copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 3 ani.
În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.
Documente necesare pentru înscriere
Actele necesare înscrierii la învăţământul preşcolar sunt: cererea de înscriere, copie certificat de nastere copil, copie C.I. părinte/ tutore/ reprezentant legal, fişa medicală (adeverinţa medic de familie – apt colectivitate), hotărâri judecătoreşti (dacă este cazul).
Pentru grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal este nevoie de adeverinţe cu veniturile părinţilor sau alte acte doveditoare ale venitului familial.
Părinţii vor completa maxim 3 opţiuni pentru unităţile de învăţământ, în funcţie de preferinţe, iar pentru copiii care nu sunt cuprinşi într-o grădiniţă se va completa o nouă cerere pentru a doua perioadă de înscrieri.
Criteriile generale de departajare:
– existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
– existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
– existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
– existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului.
Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 18 mai) nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri. De asemenea, criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale.
Pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor afişa, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii:
– capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată);
– numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2018-2019 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);
– criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor;
– numărul de copii reînscrişi/înscrişi zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.
Unităţile particulare de învăţământ preșcolar au și obligaţia afişării la loc vizibil a informaţiilor privind statutul acestora, respectiv dacă sunt autorizate să funcţioneze provizoriu sau sunt acreditate de Agenția pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News