Actualitate
Atenție, părinți! Nu este nevoie de analize medicale pentru înscrierea copiilor la grădiniţă sau școală. Ce documente de sănătate sunt obligatorii
Mai sunt doar câteva zile până la începerea noului an școlar. În ultimele zile de vacanță, unii dintre copii trec prin diverse teste medicale. Părinții acestora nu cunosc faptul că analizele, care erau cerute în anii trecuţi, nu mai sunt obligatorii.
Încă de acum aproape doi ani, Ministerul Educaţiei a stabilit că analizele la început de an şcolar nu sunt obligatorii, iar copilul trebuie primit indiferent că aduce sau nu aceste hârtii. Chiar dacă a fost scoasă obligativitatea acestor analize, există clinicile private care profită în continuare de faptul că unii părinţi sunt complet dezinformaţi. De asemenea, și unii dintre directorii unităţilor de învăţământ cer insistent teste medicale.
Adeverinţa medicală de la medicul de familie şi avizul epidemiologic sunt singurele documente necesare pentru înscrierea copiilor la şcoală sau la grădiniţă. Ministerul Sănătăţii a precizat că analize suplimentare pot fi solicitate de medicul de familie doar în cazul în care există simptome de boală infecţioasă.
Ministerul Sănătăţii a stabilit, împreună cu Ministerul Educaţiei, într-un ordin comun, documentele medicale necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învăţământ în România. Acestea documente nu prevăd rubrici pentru rezultatele analizelor medicale. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a explicat că prezenţa nazală şi/sau faringiană a stafilococilor sau pneumococilor este frecventă la copii şi nu reprezintă în sine un pericol pentru sănătate, nefiind necesar un tratament antibiotic.
„Testele/analizele medicale pentru grădiniţă nu sunt solicitate în mod expres prin nici un document oficial sau act normativ. Ministerul atrage atenţia părinţilor că efectuarea acestor teste/analize, interpretate în mod superficial, deschide posibilitatea unui abuz: administrarea de antibiotice fără ca aceasta să fie cu adevărat necesară.
Consecinţele sunt nefaste: perturbarea florei microbiene normale a copilului care primeşte antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenţi la antibiotice ce pot fi ulterior transmişi mai departe în comunitate”, au explicat reprezentanţii MS.
sursa: stiri.tvr.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News