Eveniment
UPDATE: Termen în dosarul de corupție al lui Silviu Bian la Curtea de Apel București. Sunt administrate noi probe
Curtea de Apel București are pe rol judecarea unui nou termen în dosarul de corupție al fostului șef ANOFM, Silviu Bian. În 1 februarie, instanța a amânat cauza pentru asigurarea continuității completului de judecată și discutarea de noi probe.
UPDATE: La termenul din 8 februarie, judecarea cauzei a fost amânată din nou, pentru data de 1 martie, din „lipsă de apărare”.
„Admite cererea formulată de reprezentantul Parchetului şi în baza dispoziţiilor art. 195 al. 1 Cod procedură penală, dispune îndreptarea celor trei erori materiale strecurate în încheierea din data de 14 decembrie 2012, în sensul că <componenţa completului de judecată a fost compusă din doamna judecător Ursulescu Elena, preşedinte complet şi domnul judecător Mustaţă Stan, în locul domnului Popescu Petre, iar procurorul de şedinţă a fost de acord cu solicitarea avocaţilor inculpaţilor de discutarea de noi probe, însă instanţa din oficiu a amânat discutarea acestor probe, având în vedere necontinuitatea completului de judecată>”, se arată în soluția pe scurt a instanței, din 1 februarie.
Cauza a fost înregistrată pe rolul instanței în luna septembrie 2012, iar de atunci și până în prezent judecarea a fost amânată de mai multe ori. În 4 octombrie 2012, instanţa a admis solicitarea înaintată de Silviu Bian de modificare a controlului judiciar, prin înlocuirea măsurii de interdicţie de a părăsi localitatea cu cea de interdicţie de a părăsi ţara.
Până la pronunțarea unei sentințe definitive, Silviu Bian este liber, chiar dacă a fost condamnat de prima instanță.
Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată și de ceilalți doi inculpați din dosar, Cristache Ristea și Alexandra Maria Țichindelean, ambii foști subordonați ai lui Bian, care au fost condamnați la 4 ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită, respectiv 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită.
Silviu Bian a fost trimis în judecată în 9 noiembrie 2011, în stare de arest preventiv, fiind acuzat de procurorii anticorupţie de luare de mită, în formă continuată. Acesta a stat în arest până în 7 februarie 2012, când a fost pus în libertate în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti. Acesta a recunoscut în faţa instanţei că a primit două tranşe de bani, în septembrie şi în octombrie 2011, de la Cristache Ristea, dar a precizat că sumele nu reprezentau o mită sau un folos necuvenit, ci “ajutor pentru campania electorală proprie”.
Procurorii anticorupţie l-au acuzat pe Silviu Bian că, în perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 de lei, echivalentul a aproximativ 250.574 de euro, şi 22.000 de euro de la opt angajaţi în cadrul a două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri europene, pentru a vira 25 la sută din costul acestora, reprezentând cofinanţarea din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Funcţionarii respectivi, au arătat procurorii în rechizitoriul trimis instanţei, făceau parte din echipa de implementare a proiectelor şi erau angajaţi pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră în cadrul acestor proiecte, iar refuzul lui Bian de a aloca contribuţia din fonduri publice ar fi avut drept consecinţă întreruperea proiectelor şi, implicit, privarea respectivilor funcţionari de retribuţiile primite pentru activităţi în cadrul proiectelor.
Banii i-au fost daţi lui Bian de directorul executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, Cristache Ristea, care s-a ocupat şi de colectarea sumelor de la funcţionarii care dădeau lunar, în acest scop, o parte din retribuţiile primite în cadrul proiectelor, au precizat procurorii.
Din suma totală pretinsă, în 15 octombrie 2011, Bian a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediul lui Ristea, 82.000 de lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie. Procurorii anticorupţie au organizat atunci o acţiune în urma căreia l-au prins pe Bian în flagrant delict în timp ce primea banii.
Procurorii anticorupţie mai arată că Alexandra Maria Ţichindelean, în calitate de director al OIPOSDRU din ANOFM, în cursul lunii august 2011, a primit de la un angajat al aceleiaşi firme partenere în cadrul celor două proiecte 10.000 de lei cu titlu de mită. Banii au fost primiţi după efectuarea unui control la societatea comercială pentru a o favoriza în situaţia unor controale ulterioare.
Siviu Bian va avea de restituit contravaloarea mitei primite. Este vorba de suma de 250.000 de euro pe care acesta i-ar fi primit și pentru care procurorii au procedat la acuzarea lui. Fostul șef al ANOFM, funcție echivalentă cu cea de secretar de stat a declarat în instanță că strângea bani pentru campania electorală. Bian ar fi avut intenția să candideze pentru o funcție de senator.
Vezi aici motivarea judecătorilor Tribunalului București care au dispus condamnarea lui Silviu Bian.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
mircea
joi, 07.02.2013 at 14:11
Ma da chiar asa de prosti sunt judecatorii si procurorii!!! banii de campanie se strang prin banca sau cu chitanta!!!
Coco
joi, 07.02.2013 at 21:05
Doamne fereste de asa SENATORI ,asa merge tara ,CA PE ROATE ,si S.B are o casa valeu mama mea ,,,,,dar acum in noua casa de la Aiud ii va fi mult m-ai bine ,