Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Atentat cu dinamintă la Mogoș, la sfârșitul anului 1913. Un subnotar ungur a vrut să-și omoare șeful român. Un preot s-a sinucis

Publicat

Sfârșitul anului 1913 era unul dramatic pentru locuitorii comunei Mogoș din județul Alba, după ce preotul satului se sinucidea din cauza unui atentat cu dinamită pus la cale de un subnotar pentru a-i lua locul notarului din localitate. 

Este vorba despre un atentat cu dinamită produs în data de 23 decembrie 1913, unde victima trebuia să fie notarul Teofil Hossu.

Din cauza faptului că preotul Vasile Trifa era într-o relație tensionată cu notarul, acesta a fost și primul arestat preventiv și chestionat de către oamenii legii pentru a afla dacă se face vinovat sau nu de tentativa de omor a notarului. 

După ce s-a făcut lumină în caz, preotul a mers acasă și s-a sinucis cu un revolver. Cei vinovați erau de fapt subnotarul, Sztari, care voia să îi ia locul lui Hossu și un servitor al cancelariei notariale, cel care a aruncat cu dinamită în casa notarului.

Cazul a fost descris pe larg de unul dintre ziarele vremii, ”Gazeta Transilvaniei”, care a detaliat cele întâmplate și cum s-a produs evenimentul.

” În noaptea de 23 Dec a.c.s.d. în comuna Mogoș s-a întâmplat un atentat și mai înfiorător care era să coste viața celui mai activ și mai cinstit notar dintre câți îi avem aici în munți, Teofil Hossu.

Noaptea pe când notarul dormea, un necunoscut a spart fereastra și a aruncat în odaia de durmit a lui Hossu o dinamită cu fitilul aprins.

La sgomotul produs prin spargerea ferestrei notarul s-a trezit și a alergat spre fereastră să vadă cine e. Atunci a zărit în mijlocul odăii teribila unealtă de ucidere, al cărei fitil sfîrâia.

Ne mai având nici timp nici posibilitatea să-l stingă, dânsul a sărit repede în pat și acoperindu-se cu plapoma aștepta înfricoșata catastrofă…

Dinamita a explodat cu un tunet îngrozitor sfărmând tot ce a fost prin casă, ridicând plafonul în aer, și demolând păreții.

Ca prin minune notarul Hossu a rămas neatins de groaznica esplozie și a scăpat cu câteva arsuri pe un picior și după cât se aude cu timpana urechii stângi spartă.

S-au început cercetările. Prima oară a fost deținut preotul gr.or. Vasile Trifa, care trăia în dușmănie cu notarul. Mai târziu, însă un servitor dela cancelaria notarială a mărturisit că el e autorul crimei și anume la îndemnul subnotarului ungur Sztari, care voia să ajungă notar.

A mărturist mai departe că sunt aproape două luni de când subnotarul Sztari îl tot îndeamnă spre crimă promițându-i că îi cumpără cai și trăsură, că îi dă bani și că dacă va omorâ pe notar, atunci – ajungând el notar, așa dar cel mai mare domn din sat – nimeni nu i va putea face nimic.

Nenorocitul servitor s-a înduplecat în urmă și după o șovăire de 2 luni a și comis crima.

Înaintea acestei dovezi sdrobitoare a mărturist și Zstari adevărul.

Preotul Vasile Trifa a fost eliberat din partea jandarmilor. fiind aflat de nevinovat. Nenorocitul preot a mers acasă, a luat un revolver și – nu se știe din ce cauză- și-a curmat vieața. În 26 decembrie a fost înmormântat.

Subnotarul Sztari împreună cu servitorul sunt deținuți în temnița dela Alba-Iulia unde își așteaptă sentința.

Notez că Sztari se trage dintr-o familie fruntașă maghiară și că tradiția Moților povestește despre o bunică a lui, că învitând odată la un prânz pe Avram Iancu, i-a pus ceva în mâncare și că de atunci a înebunit erioul nostru național”, scria un reporter al vremii care se semna cu ”Cor”, în numărul 282 al ziarului ”Gazeta Transilvaniei” din data de 25 decembrie 1913, emis la Brașov.

sursă foto: captura ecran Biblioteca Digitala BCU Cluj, filmare YouTube.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax