Actualitate
Atenţionare MAE pentru românii care vor să călătorească în SUA. Vezi efectele uraganului „Sandy”
Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească în următoarea perioadă în SUA cu privire la faptul că în 12 state a fost declarată stare de urgenţă din cauza uraganului „Sandy”, care a afectat Coasta de Est a Statelor Unite în cursul serii de 28 octombrie 2012.
Cele 12 state în stare de urgenţă sunt Connecticut, Delaware, District of Columbia, Maine, Maryland, Massachussets, New Hampshire, New Jersey, New York, Pennsylvania, Rhode Island si Virginia.
Reprezentanţii autorităţilor locale au adresat un apel locuitorilor acestei zone să îşi procure provizii de mâncare, apă, baterii. Aeroporturile din zona de nord-est a SUA au anunţat că vor anula numeroase curse, iar majoritatea zborurilor vor avea întârzieri majore. Marina SUA a ordonat vaselor din zona Norfolk, în largul coastei statului Virginia să iasă în larg.
Autoritățile SUA au luat numeroase măsuri de siguranţă, pregătind populaţia pentru posibile întreruperi de curent electric şi inundaţii.
În caz de necesitate cetăţenii români se pot adresa misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de pe teritoriul SUA şi Canada. Datele de contact ale acestora se regăsesc pe site, în secţiunea “Misiuni diplomatice”, https://www.mae.ro/romanian-missions#868
Uraganul „Sandy” a făcut, până marţi, 16 victime în SUA. Valurile puternice au spart un dig de protecţie în New Jersey, un reactor nuclear a fost scos din funcţiune în aceeaşi zonă (Hancocks Bridge, pe râul Delaware) au fost semnalate inundaţii în mai multe zone de pe coasta de est, ninsori puternice în regiunile mai înalte, au fost afectate clădiri şi tuneluri de metrou din New York, iar impactul economic este estimat la peste 20 de milioane de dolari.
Puteţi urmări LIVE situaţia de pe Coasta de Est a SUA după uraganul „Sandy”, aici.
Companiile aeriene au blocat la sol 12.500 de zboruri. Inundaţiile au forţat închiderea aeroportului John F. Kennedy din New York. Celelelate două aeroporturi importante din regiune, Newark Liberty International şi LaGuardia, sunt de asemenea închise. Uraganul a blocat la sol circa 15% din zborurile din SUA începând din 27 octombrie până luni seara.
Bursele sunt închise şi marţi, a doua zi consecutiv, din cauza condiţiilor meteo, pentru prima dată începând din 1888.
Valurile uriaşe şi ploile puternice au inundat instalaţii electrice şi au închis sectorul financiar din New York. Compania de utilităţi din New York, Consolidated Edison, a oprit alimentarea cu curent electric pentru mai multe zone din Manhattan, inclusiv Wall Street, şi Brooklyn, din cauza efectelor uraganului.
Înainte să atingă uscatul, uraganul a cauzat întreruperea curentului electric pentru 2,1 milioane de locuinţe şi afaceri, potrivit unor rapoarte ale companiilor de utilităţi. Întreruperile în alimentarea cu electricitate ar putea afecta timp de 10 zile până la 10 milioane de persoane în regiunea în care acţionează uraganul.
Pierderile mari pentru infrastructura publică vor fi similare, într-o bună măsură, cu cele ale uraganului Katrina, care a inundat New Orleans în 2005, a spus Watson. Katrina a fost dezastrul natural cu cele mai mari costuri din SUA, pagubele fiind de 41 de miliarde de dolari doar pentru proprietăţi asigurate, potrivit Insurance Information Institute. (sursa: realitatea.net.)
Sursa foto: NASA via Getti Images
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News