Eveniment
BACALAUREAT 2014 în Alba: Rezultate la probele digitale. Săptămâna viitoare, testarea la limba străină. Modele de subiecte
În cadrul sesiunii de vară a examenelor de Bacalaureat 2014, proba D – evaluarea competenţelor digitale, 88,7% dintre candidaţii prezentaţi la testări ştiu să utilizeze calculatorul la nivel mediu, avansat sau experimentat. Însă este şi cazul celor 10,7% dintre elevi, care sunt doar începători, iar alţi 0,5% nu au primit calificativ, pentru că nu au ştiut să rezolve subiectele, majoritatea fiind din anii anteriori şi au participat acum la Bac. Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a centralizat rezultatele testărilor din perioada 16-19 iunie a celor 2.472 de candidaţi care au dat proba D. Săptămâna viitoare, urmează proba de competenţe lingvistice ce comunicare într-o limbă străină.
Citeşte şi BACALAUREAT 2014: MODELE de SUBIECTE şi calendarul probelor din acest an. Detalii despre examen
Potrivit inspectorului şcolar Dan Cherecheş, la proba D – evaluarea competenţelor digitale au fost înregistraţi 39 de absenţi şi 2.472 s-au prezentat la examene. Din aceştia, 0,5% nu au primit calificativ (majoritatea dintre ei fiind din promoţii mai vechi), 10,7% sunt “începători” în utilizarea calculatorului, 26,9% “mediu”, 27,6% “avansaţi” şi 34,2% “experimentaţi”.
Cei care nu au primit calificativ pot participa în continuare la celelalte probe, doar că nu vor primi certificat de competenţă la această probă.
Pe licee, cele mai bune rezultate la această probă au fost înregistrate la Colegiul Naţional “Lucian Blaga” din Sebeş, Colegiul Naţional “Titu Maiorescu” Aiud, Colegiul “I.M. Clain” Blaj, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, dar şi la Colegiul Naţional “David Prodan”.
Candidaţii au trebuit să rezolve cereri simple din care să reiasă că pot utiliza aplicaţiile Office şi Internetul. Subiectele au fost identice pentru toate filierele, profilurile şi specializările. Timpul efectiv pentru rezolvarea cerinţelor a fost de maximum o oră şi jumătate, iar elevii au respectat programări pe zile, astfel încât să aibă fiecare acces la calculator.
Reamintim că la Proba A de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, dintre cei 2.492 de candidaţi înscrişi, au absentat 39 (1,56%). Ca nivel de competenţă, 212 de elevi (8,64%) au obţinut „mediu”, 484 de elevi (19,73%) sunt de nivel avansat şi 1.757 (71,63%) „experimentaţi”.
În judeţul Alba s-au înscris la această sesiune de Bacalaureat 2.919 de candidaţi, 446 dintre aceştia fiind tineri care nu au reuşit să promoveze probele anii trecuţi, iar 2.473 care au terminat cursurile în promoţia 2014. Din numărul total de elevi din anii terminali de liceu, 26,7% nu participă anul acesta la BAC, din diferite motive.
Potrivit calendarului examenului, testările continuă în perioada 23 – 27 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C (2.200 de elevi din Alba înscrişi la limba engleză oral, 2.251 la limba franceză oral şi 22 la germană). Din 30 iunie, încep probele scrise.
La Limba şi literatura română, proba scrisă, vor susţine examen 2.650 de candidaţi, la limba de predare maghiară 66 de tineri, la Matematică 2.010, la Istorie 694 – ca probe obligatorii ale profilului, iar pentru proba la alegere: la Biologie 1.106, Geografie 1.003, la Informatică 175, în timp ce pentru Chimie s-au înscris 120 de candidaţi, Fizică – 118, Logică 103, Sociologie 58, Psihologie 26, Filosofie 11, Economie 2.
Pentru sesiunea de vară a Bacalaureatului 2014 au fost stabilite 13 centre de examen (în care se susţin probele scrise)
Alba Iulia: Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan”, Colegiul Economic “Dionisie Pop Marţian”, Colegiul Tehnic “Alexandru Domşa”, Colegiul Tehnic “Apulum”
Sebeş: Colegiul Naţional “Lucian Blaga”
Cugir: Colegiul Naţional “David Prodan”
Blaj: Colegiul Naţional “Inochentie Micu Clain”
Aiud: Colegiul Tehnic Aiud
Ocna Mureş: Liceul Teoretic “Petru Maior”
Abrud: Grup Şcolar “Horea, Cloşca şi Crişan”
Cîmpeni: Colegiul Naţional “Avram Iancu”, Liceul Tehnologic Silvic
Baia de Arieş: Grup Şcolar “Dr. Lazăr Chirilă”
Centrele de evaluare din judeţul Alba în care se corectează lucrările sunt Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” Alba Iulia, Liceul Tehnologic Sebeş şi Liceul Tehnologic “Timotei Cipariu” Blaj.
CALENDAR BACALAUREAT 2014, sesiunea iunie-iulie 2014
10 – 12 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
12 – 13 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
16 – 20 iunie: Evaluarea competenţelor digitale – proba D
23 – 27 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
30 iunie: Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă
1 iulie: Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
2 iulie: Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
4 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
7 iulie: Afişarea rezultatelor (până la ora 12.00)
7 iulie: Depunerea contestaţiilor (orele 12.00 – 16.00)
8 – 10 iulie: Rezolvarea contestaţiilor
11 iulie: Afişarea rezultatelor finale.
Citește și EVALUAREA NAȚIONALĂ 2014: Modele de teste pentru elevii claselor a VIII-a, publicate de Ministerul Educației
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News