Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2020: Rezolvarea subiectelor la Limba și literatura română, proba scrisă. Repere pentru candidați

Publicat

examen

Luni s-a desfășurat prima probă scrisă la examenul de Bacalaureat 2020, cea de Limba și literatura română. Candidații au avut trei ore la dispoziție să rezolve subiectele.

Un profesor a rezolvat subiectele pentru edupedu.ro:

La subiectul I, absolvenții de liceu au primit un text de Mircea Bandu ”Amintiri despre G. Călinescu”, pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerințe.

Vezi BACALAUREAT 2020: SUBIECTELE la Limba și literatura ROMÂNĂ. Eseu despre o comedie studiată, Agârbiceanu și text argumentativ

Rezolvare:

”Subiectul I – A

1. Cerință: Indică sensul din text al secvenței “s-au scurs”. Rezolvare: Sensul secvenței din text este “au trecut”.

2. Cerință: Menționează un aspect vestimentar prin care se distingea G. Călinescu, utilizând informațiile din textul dat.

Rezolvare: Aspectul vestimentar prin care se distingea G. Călinescu este costumul bleumarin “de un croi ales” și “o bască de modă franțuzească, argument vestimentar care pe atunci nu era încă un lucru banal”.

3. Cerință: Precizează starea de spirit a elevilor atunci când G. Călinescu îl înlocuia pe profesorul de istorie, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.

Rezolvare: Starea de spirit a elevilor atunci când G. Călinescu îl înlocuia pe profesorul de istorie era de bucurie, de exaltare (etc.), fiind foarte îndrăgit și apreciat pentru nivelul său intelectual, pentru calitățile sale admirabile de dascăl.

4.Cerință: Explică un motiv pentru care profesorul G. Călinescu rămâne în memoria elevilor săi.

Rezolvare: Profesorul G. Călinescu rămâne în memoria elevilor săi prin “ochii săi scânteietori” ce reflectau inteligență / “vioiciunea contagioasă” / “un optimism șocant” / “o căldură care ne cucerea”.

5. Cerință: Prezintă, în 35-30 de cuvinte modul de viață al lui G. Călinescu, în perioada în care acesta locuiește în Timișoara, așa cum reiese din textul dat.

Rezolvare: Modul de viață al lui G. Călinescu, în perioada în care acesta locuiește în Timișoara, se caracterizează prin traiul modest (“locuia anonim într-o casă de margine”), decent, dar cu o ținută care nu trecea neobservată (“purtând o bască de modă franțuzească, argument vestimentar care pe atunci nu era încă un lucru banal”).

sursă: edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax