Educație
BACALAUREAT 2020: Rezolvarea subiectelor la Limba și literatura română, proba scrisă. Repere pentru candidați
Luni s-a desfășurat prima probă scrisă la examenul de Bacalaureat 2020, cea de Limba și literatura română. Candidații au avut trei ore la dispoziție să rezolve subiectele.
Un profesor a rezolvat subiectele pentru edupedu.ro:
La subiectul I, absolvenții de liceu au primit un text de Mircea Bandu ”Amintiri despre G. Călinescu”, pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerințe.
Rezolvare:
”Subiectul I – A
1. Cerință: Indică sensul din text al secvenței “s-au scurs”. Rezolvare: Sensul secvenței din text este “au trecut”.
2. Cerință: Menționează un aspect vestimentar prin care se distingea G. Călinescu, utilizând informațiile din textul dat.
Rezolvare: Aspectul vestimentar prin care se distingea G. Călinescu este costumul bleumarin “de un croi ales” și “o bască de modă franțuzească, argument vestimentar care pe atunci nu era încă un lucru banal”.
3. Cerință: Precizează starea de spirit a elevilor atunci când G. Călinescu îl înlocuia pe profesorul de istorie, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.
Rezolvare: Starea de spirit a elevilor atunci când G. Călinescu îl înlocuia pe profesorul de istorie era de bucurie, de exaltare (etc.), fiind foarte îndrăgit și apreciat pentru nivelul său intelectual, pentru calitățile sale admirabile de dascăl.
4.Cerință: Explică un motiv pentru care profesorul G. Călinescu rămâne în memoria elevilor săi.
Rezolvare: Profesorul G. Călinescu rămâne în memoria elevilor săi prin “ochii săi scânteietori” ce reflectau inteligență / “vioiciunea contagioasă” / “un optimism șocant” / “o căldură care ne cucerea”.
5. Cerință: Prezintă, în 35-30 de cuvinte modul de viață al lui G. Călinescu, în perioada în care acesta locuiește în Timișoara, așa cum reiese din textul dat.
Rezolvare: Modul de viață al lui G. Călinescu, în perioada în care acesta locuiește în Timișoara, se caracterizează prin traiul modest (“locuia anonim într-o casă de margine”), decent, dar cu o ținută care nu trecea neobservată (“purtând o bască de modă franțuzească, argument vestimentar care pe atunci nu era încă un lucru banal”).
sursă: edupedu.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News