Connect with us
Publicitate

Administrație

Bani de la Primăria Alba Iulia pentru părinții sau bunicii copiilor care nu au prins un loc la creșă, în oraș. Acte necesare

Publicat

Pentru anul școlar 2022 – 2033, din 269 de cereri pentru un loc la unul dintre cele trei creșe din Alba Iulia, doar 79 dintre acestea au fost admise. Asta înseamnă că 195 de copii au rămas fără un loc într-o creșă de stat. 

Din acest motiv, primăria vine în sprijinul părinților ale căror copii nu au prins un loc. Mai exact este vorba despre o sumă de bani care se acordă lunar pentru familiile ale căror venituri nu depășesc 4000 de lei lunar. 

Banii se dau doar pentru copilul care nu a obținut loc la creșă sau grădiniță în sistemul public și pentru solicitantul care u a refuzat un loc sau nu a retras copilul de la aceste instituții.

Proiectul va ajunge pe masa consilierilor locali în ședința din data de 30 august 2022. Indemnizația lunară este egală cu suma de bani care se oferă pentru fiecare copil lunar, la o creșă de stat. În anul școlar precedent suma ajungea la 413,49 lei.

La determinarea venitului net lunar se ia în considerare cel realizat de beneficiar în ultima lună, anterior solicitării acestui ajutor.

Alte condiții:

  • solicitantul este părintele la care copilul locuiește în mod statornic
  • are calitatea de reprezentant legal al copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia
  • este persoana desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților
  • sunt cetățeni români, străini sau apatrizi
  • domiciliul stabil/reședința în Alba Iulia
  • părinții sunt angajați cu contract de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfășoară activități independente, obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală ori din activități agricole, silvicultură, piscicultură sau exercită o funcție de demnitate publică sau asimilată

Indemnizația pentru bunici

Pot beneficia de indemnizație, pentru creșterea nepotului/nepoților care nu au loc la creșă, bunicii care se află în relație de rudenie firească sau din adopție cu acești minori. Trebuie să aibă acordul părinților și o stare de sănătate corespunzătoare.

Banii se dau tot în cazul copiilor care nu au prins loc la creșă/grădiniță în sistemul public și nu a fost refuzat vreun loc de către familie.

Dacă nu există bunic care să se ocupe de creșterea și îngrijirea nepotului, părintele poate desemna altă persoană.

Pentru a primi ajutorul financiar, se ia în considerare venitul lunar pe membru de familie, pentru ultima lună înainte de cerere.

Cele două ajutoare financiare nu pot fi cumulate

Cele două ajutoare financiare – banii pentru familie și indemnizația pentru bunici – nu pot fi cumulate între ele și nici cu alte ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă sau orice alt beneficiu similar. Excepție este stimulentul de inserție privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

La calcularea venitului net pe membru de familie se iau în calcul inclusiv veniturile din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de șomajm indemnizații, alocații, cu excepția:

  • alocației pentru susținerea familiei (Legea 277/2010)
  • alocației de stat pentru copii (Legea 61/1993)
  • bugetului personal complementar lunar și prestații sociale (Legea 448.2006 – persoane cu handicap)
  • burselor școlare
  • stimulentului educațional (Legea 248/2015 – familii defavorizate)
  • sprijinului financiar ”Bani de liceu” (HG 1488/2004)
  • veniturilor obșinute ocazional de zilieri
  • sumelor ocazionale acordate de stat/buget local – despăgubiri / sprijin financiar situații excepționale

Acte necesare pentru obținerea ajutorului financiar

  • cerere și informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal
  • actul de identitate al solicitantului (copie și original pentru verificarea conformității)
  • actul de identitate al celuilalt părinte – în cazul părinților căsătoriți, necăsătoriți, în situația în care aceștia conviețuiesc împreună (copie și original pentru verificarea conformității)
  • hotărâre de divorț, după caz, din care să reiese domiciliul statornic al copilului pentru care se solicită ajutor financiar, precum și modul în care se exercită autoritatea părintească definitivă și executorie
  • certificatul de naștere al copilului (copie și original pentru verificarea conformității)
  • adeverințe și acte doveditoare de venit, pe luna anterioară celei depunerii cererii
  • extras de cont din care să rezulte datele de identificare privind contul bancar al titularului

Cum se depune cererea

Cererea, completată de către unul dintre părinți/reprezentanți legal se depune la Direcția de Asistență Socială Alba Iulia. Aceasta este pentru acordarea ajutorului finanficar pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară privată sau a unei indemnizații destinate creșterii nepotului.

Cererea va fi însoțită de actele doveditoare.

După verificarea documentelor, cererile sunt aprobate sau respinse prin dispoziția primarului, în termen de cel mult 30 de zile de la primire. Aceasta va fi trimisă beneficiarului în termen de 5 zile de la emitere.

Dreptul la ajutorul financiar se stabilește începând cu luna depunerii cererii pentru cele depuse până în data de 20 ale lunii. Pentru celelalte, banii vor fi dați luna următoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate