Eveniment
Bărbatul din Sebeș care a vrut să își ucidă soția și fiica și-a aflat pedeapsa. Atacul, desprins din filmele de groază
Unul dintre cele mai groaznice acte de violență domestică, din județul Alba, probabil din ultimii 10 ani, a avut loc la Sebeș, când o femeie alături de fiica ei s-au luptat la propriu, pentru viața lor, cu tatăl care intrase peste ele în casă, să le omoare.
Sunt detalii greu de descris în cuvinte, care par desprinse dintr-un film de groază, dar pe care le-au trăit cele două. Iar totul a plecat de la singur fapt: siguranța femeilor care au emis un ordin de protecție împotiva bărbaților abuzivi. Ordin de protecție care este egal cu zero, dacă nu există un sistem de monitorizare a agresorilor.
Deși motivare instanței este publică sunt detalii, momente și mărturii ale părților implicate și ale martorilor care trebuie să rămână spuse doar în sala de judecată, fiind prea dure poate pentru mulți dintre noi.
În data de 30 iunie 2022, magistrații l-au condamnat pe bărbat la închisoare cu executare și zeci de mii de euro daune morale către cele două victime.
Calvarul familiei a început în luna octombrie a anului 2021, când pe numele bărbatului a fost emis un ordin de protecție. Deși avea un ordin de protecție pe numele său, bărbatul a continuat să își contacteze familia, deși îi era interzis acest fapt.
Atacul s-a produs în data de 30 decembrie 2021. Potrivit motivării instanței, ”inculpatul arată că a fost în Parcul Arini unde a încercat să se sinucidă și și-a pus de 3-4 ori cuțitul la gât, cuțit pe care l-a achiziționat în acea zi. Când a plecat din Parcul Arini a intrat într-un bar, a consumat 2 beri de 0,5 litri, un pahar de coniac și a pus 50 de lei la poker. Fiind sub influența băuturilor alcoolice, s-a deplasat la locuința familiei sale, având cuțitul asupra sa.
CITEȘTE ȘI: Tentativa de omor de la Sebeș: Arest preventiv pentru bărbatul care și-a atacat fiica și soția cu un cuțit
După ce a reușit să intre în locuință au urmat clipe greu de descris în cuvinte. Însă, bărbatul și-a atacat soția, a lovit-o cu un cuțit în spate, iar pentru a-și proteja mama, fiica l-a rănit pe bărbat.
Potrivit procurorilor, ”în fapt, la data de 30.12.2021, în jurul orelor 19,35, încălcând ordinul de protecţie emis de Judecătoria Sebeş, inculpatul a pătruns prin efracţie în locuinţa soţiei şi fiicei sale din municipiul Sebeş, acesta fiind înarmat cu un cuţit.
În altercaţia iscată, inculpatul i-a aplicat soţiei lovituri cu cuţitul în zona spatelui, cauzându-i leziuni care i-au pus acesteia viaţa în primejdie şi care au necesitat pentru vindecare 25-30 zile de îngrijiri medicale.
Întrucât fiica celor doi soţi a intervenit în altercaţie, inculpatul i-a aplicat şi acesteia o lovitură cu cuţitul în antebraţul drept, cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 7-8 zile de îngrijiri medicale.
Inculpatul a suferit leziuni care necesită pentru vindecare 35-40 zile de îngrijiri medicale, în urma ripostei victimelor şi a încercării acestora de a-l imobiliza. Inculpatul şi soţia acestuia sunt în prezent internaţi in spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, la momentul respectiv.
Atacul de o violență extremă din partea bărbatului se putea sfârși tragic, deoarece rănile suferite de femeie i-au pus viața în pericol.
Pedeapsa
Pentru fapta sa, bărbatul a fost condamnat la 9 ani și opt luni de închisoare cu executare pentru violență în familie, în modalitatea tentativei la omor calificat. De asemenea a mai fost obligat la plata a 50.000 de euro, cu titlul de daune morale față de soția și fiica sa.
CITEȘTE ȘI: VIDEO Cazul tentativei de omor de la Sebeș: Victimele violenței domestice, fără protecție reală din partea statului
Pedeapsa magistraților Tribunalului Alba nu este definitivă și poate fi atacată în apel.
Cum putea fi prevenit atacul, dacă statul se implica în protecția femeilor care sunt victime ale violenței domestice
Brățările electronice ar fi un mod prin care autoritățile ar putea să îi supravegheze pe bărbații abuzivi. Deși un proiect a fost votat și statul a anunțat că va demara ”în curând” un program pilot, inițiativa este la ani buni de a deveni realitate în România.
Dacă în alte țări sistemul funcționează și autoritățile știu cu exactitate când o persoană intr-o în aria unei zone unde nu are accesul permis, în România, singura protecție a victimelor, este doar pedeapsa pe care o poate primi abuzatorul dacă încalcă ordinul de protecție.
Pentru a deveni realiate, sistemul de brățări electronice, trebuie să fie implementat de mai multe autorități ale statului. Mai exact pe lângă brățara în sine, trebuie realizat și un soft, care în timp real să comunice unui polițișt poziția unui posesor de brățară electronică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News