Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Cazul tentativei de omor de la Sebeș: Victimele violenței domestice, fără protecție reală din partea statului


Publicat

politie noaptea

O tragedie a fost pe cale să se întâmple la Sebeș când un bărbat care avea interdicția să se apropie de soția și de copii săi, la mai puțin de 200 de metri, s-a înarmat cu un cuțit și a mers să își atace soția.

Cele două: mama de 36 de ani și fiica de 16 ani s-au luptat cu agresorul pentru viața lor și i-au provocat acestuia mai multe răni. Acum bărbatul de 44 de ani se află internat la Spitalul Universitar din Cluj Napoca, unde are nevoie de minim 40 de zile de îngrijiri medicale. 

Deși bărbatul avea interdicție, acesta nu a fost împiedicat de nimic să se apropie de familia sa. Este un caz care ar putea să readucă în discuție introducerea brățărilor electronice, prin care agresorii domestici să fie monitorizați.

Deși o lege a fost votată pentru implementarea brățărilor, statul român încă nu o implementează.

În lipsa unor legi mai aspre și a sistemului de monitorizare, de multe ori femeile care apelează la autorități pentru a fi protejate de soții abuzivi sfârșeșc tragic. 

Bărbatul, în urmă cu două luni a fost evacuat din casă și i s-a interzis să se apropie de familie, însă acesta nu a respectat ordinul de protecție, a intrat în casa familiei și și-a atacat soția cu un cuțit.

CITEȘTE ȘI: Tentativă de omor la Sebeș: Mamă și fiică atacate cu un cuțit de către tatăl familiei. Cele două s-au luptat pentru viața lor

Cum s-a petrecut atacul

Femeia are două tăieturi în spate, iar bărbatul multiple răni, una foarte aproape de cutia toracică

Înarmat cu un cuțit bărbatul a intrat în casa familiei, de unde a fost evacuat de către instanța de judecată și a atacat-o pe femeie. Acesta a lovit-o pe femeie cu arma albă, de două ori în spate.

Potrivit medicului Silviu Tuzeș, femeia are două plăgi, provocate prin tăiere, în partea stângă.

Rănile femeii nu au fost fatale și cele două au reușit să se lupte cu agresorul. În timpul luptei și fiica a fost rănită, dar bărbatul a fost lovit de mai multe ori cu arma albă.

Bărbatul, are multiple plâgi la nivelul abdomenului, toracelui și feței, plăgi care au fost suturate la spitalul din Alba Iulia. Apoi, acesta a fost transferat la spitalul Universitar din Cluj Napoca, din cauza unei plăgi mai adânci.

Ce spun anchetatorii 

Potrivit procurorilor, ”în fapt, la data de 30.12.2021, în jurul orelor 19,35, încălcând ordinul de protecţie emis de Judecătoria Sebeş, inculpatul a pătruns prin efracţie în locuinţa soţiei şi fiicei sale din municipiul Sebeş, acesta fiind înarmat cu un cuţit.

În altercaţia iscată, inculpatul i-a aplicat soţiei lovituri cu cuţitul în zona spatelui, cauzându-i leziuni care i-au pus acesteia viaţa în primejdie şi care au necesitat pentru vindecare 25-30 zile de îngrijiri medicale.

Întrucât fiica celor doi soţi a intervenit în altercaţie, inculpatul i-a aplicat şi acesteia o lovitură cu cuţitul în antebraţul drept, cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 7-8 zile de îngrijiri medicale.

Inculpatul a suferit leziuni care necesită pentru vindecare 35-40 zile de îngrijiri medicale, în urma ripostei victimelor şi a încercării acestora de a-l imobiliza. Inculpatul şi soţia acestuia sunt în prezent internaţi in spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Avea interdicție timp de șase luni de a se apropia de familie

În data de 1 octombrie 2021, Mircea H. a primit interdicție pe șase luni de a se mai apropia de familie și de a lua legătura în orice fel cu soția și cei doi copii, unul dintre minori fiind fiica sa de 16 ani.

Potrivit reprezentaților IPJ Alba, pe numele bărbatului nu au existat până la data atacului plângeri pentru nerespectarea ordinului de protecție.

”Dispune evacuarea temporară a pârâtului H. Mircea din locuinţa situată în, pentru o perioadă de 6 luni. Dispune reintegrarea petentei (…) şi a minorilor (…) în locuinţa familiei situată în (…).

Dispune obligarea pârâtul H. Mircea la păstrarea unei distanţe de minim 200 m faţă de reclamantă şi faţă de membrii familiei, respectiv faţă de de minorii (…) faţă de domiciliul acestora, faţă de locurile pe care le frecventează aceştia în mod frecvent, faţă de unităţile de învăţământ la care sunt înscrişi copiii (…)”, se arata în soluția pe scurt a Judecătoriei Sebeș.

Sistemul de brățări electronice nu a fost încă implementat

Deși în luna aprilie a anului 2021, parlamentarii au votat legea prin care agresorii domestici sunt monitorizați prin bărțări electronice, statul român încă nu a inceput implementarea proiectului.

Deputatul PNL, Ioan Cupșa anunța tot în luna aprilie a anului 2021, că în luna martie a anului 2022, sistemul pilot ar urma să fie funcțional. Investițiile în proiectul pilot erau preconizate la 3.490.000 de euro, dar momentan statul nu a început implementarea acestuia.

„Faza pilot, având costuri estimate de aproximativ 3.490.000 euro va incepe deîndată ce legea va fi promulgată. Sistemul de supraveghere va trebui să fie deplin funcțional la nivel național începand cu data de 01 martie 2022, identificarea și crearea/cumpararea de soft-uri, cumpărare dispozitive hard, implementare proceduri practice și instruire persoane avand nevoie de trecerea unei perioade de circa 1 an de zile…” anunța atunci deputatul PNL.

Mandat pentru arestare preventivă

Magistrații Tribunalului Alba, în data de 1 ianuarie 2022 au dispus pe numele bărbatului arestarea preventivă a acestuia, pe 30 de zile, măsură care va fi implementată când acesta va fi externat din spital.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

LUNI: ”Alexandru Ioan Cuza în patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia”. Expoziție de obiecte, legate de Mica Unire

Publicat

Luni, 24 ianuarie 2022, ora 12.30, la Sala Unirii va fi vernisată expoziția ”Alexandru Ioan Cuza în patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia”. Vor fi expuse o serie de obiecte legate atât de Unirea de la 24 ianuarie 1859, dar de domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

Reformele domnitorului ori crearea unor instituții au fost marcate prin baterea unor monede sau medalii, care să susțină proiectul unionist și de modernizare al Principatelor Române. S-a apelat în acest sens la ateliere de gravură celebre din Franța (Stern, Farochon, Caque) ori locale (Șaraga din Iași, Carniol din București), precizează organizatorii.

În patrimoniul muzeului albaiulian au intrat câteva astfel de piese care amintesc înființarea azilului de orfani de către Elena Cuza (1862), inaugurarea Manufacturii de Arme din Dealul Spirii (1863), medaliile postume care marcau decesul lui Alexandru Ioan Cuza (1873), un an de la moarte (1874) ori cele jubiliare legate de împlinirea a 40 de ani de la abdicare (1906) sau 50 de ani de la Unirea principatelor (1909). Interesant că ultimele piese au fost corelate cu domnia lui Carol I, cei doi fiind reprezentați împreună pe avers și revers.

Acestor monede comemorative li se adaugă câteva vase de porțelan sau sticlă care poartă monograma Principatelor Unite, dar și o litografie contemporană cu reprezentarea familiei Cuza. Este o piesă de popularizare, care, asemenea icoanelor tipărite pe hârtie, era frecvent întâlnită în casele locuitorilor obișnuiți din mediul urban și rural.

Reformele lui Cuza și povestirile larg răspândite legate de domnitorul cel drept și bun cu cei săraci și-au găsi ecou nu doar în imagini litografiate, ci și în literatura scrisă. O piesă de teatru prezentată de elevi la serbările școlare, intitulată Cuza-Vodă, a fost cea scrisă de Eufrosina O. Mironescu și tipărită în 1925 la celebra editură a Librăriei Socec&Co, un exemplar al cărții fiind expus și cu această ocazie.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

LUNI: „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”. Documentar prezentat de Centrul de Cultură Alba

Publicat

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba prezintă luni, 24 ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, documentarul „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”.

Centrul de Cultură „Augustin Bena”, instituție subordonată Consiliului Județean Alba, și Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași prezintă, luni, 24 ianuarie 2022, o producție documentară unică în spațiul cultural românesc: „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”.

Citește AICI: 24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România. Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

Producție documentară unică în spațiul cultural românesc

Proiectul este dedicat Unirii Principatelor Române și este un film documentar care dezvăluie într-un mod plăcut Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Palatul Culturii din Iași, două monumente arhitecturale cu importanță deosebită în istoria României.

Prezentarea filmului va avea loc luni, 24 ianuarie 2022, ora 19.00, pe paginile de Facebook ale instituțiilor implicate în proiect.

Coloana sonoră a acestui documentar este formată din suite românești interpretate de Orchestra Română de Folclor. Aceasta este prima orchestră de uniune națională și a fost înființată cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în anul 2021, în cadrul unui amplu proiect de promovare a zilei naționale și a patrimoniului cultural imaterial pe plan internațional. La acea dată, concertul „Alba unește România”, susținut de orchestră în Palatul Cultural din Blaj, a fost distribuit către misiunile diplomatice ale României din 33 de țări.

Orchestra Română de Folclor reunește artiști din toate zonele istorice ale României

Orchestra Română de Folclor își are nucleul la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, fiind constituită din artiști instrumentiști profesioniști din toate zonele istorice ale României. Orchestra ia parte la proiectele de importanță națională și internațională ale Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Inițiatorul și dirijorul Orchestrei Române de Folclor este Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” și discipol al maestrului Gheorghe Zamfir.

„Sărbătorim în acest an Unirea Principatelor Române printr-un proiect unic în spațiul cultural românesc. Orchestra Română de Folclor, prima orchestră de uniune națională, se va afla pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, într-o îmbinare de muzică și imagini. Este un film documentar care, pe ritmurile unor suite românești, dezvăluie publicului Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Palatul Culturii din Iași. Vă oferim cu drag acest nou proiect cultural și sperăm să fie pe gustul tuturor celor care iubesc cultura, muzica și istoria românilor”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Mica Unire

Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. 24 ianuarie 1859 este momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române Unite, fiind actul istoric ce a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

ACCIDENT GRAV pe DN1 la intrare în Aiud dinspre Turda. O mașină a intrat într-un cap de pod și s-a răsturnat. Trafic BLOCAT

Publicat

Trei persoane au fost rănite, una dintre acestea grav, după ce o mașină s-a lovit de un cap de pod și s-a răsturnat, vineri seara, pe DN1 Unirea (Turda) – Aiud.

Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a petrecut la intrare în Aiud.

Traficul rutier este blocat în zona accidentului.

Revenim cu amănunte.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 29,5 milioane de lei pentru lucrări de întreținere a drumurilor din județ. Licitație, lansată de CJ Alba

Publicat

Consiliul Județean Alba alocă peste 29,5 milioane de lei pentru lucrări de întreținere a drumurilor județene, a podurilor și anexelor acestora. 

Consiliul Județean Alba a lansat în data de 20 ianuarie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru întreținerea curentă, periodică și reparații curente pe timp de vară, pe drumurile județene din Alba.

Valoarea totală estimată este de 29.532.113,99 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, lucrările și serviciile privind întreținerea drumurilor, podurilor și anexelor acestora, constau în totalitatea activităților de intervenție care se execută în timpul anului, determinate de uzura sau degradarea, în condiții normale de exploatare, ce au ca scop asigurarea condițiilor tehnice necesare desfășurării circulației rutiere în siguranță, cu respectarea normelor în vigoare, precum și de a menține acest patrimoniu public în stare permanentă de curățenie și aspect.

Consiliul Județean Alba a optat pentru achiziționarea și încheierea unui acord cadru de lucrări, având în vedere că lucrările de întreținere au caracter repetitiv, prevăzute cu limite minimale și maximale, pentru o perioadă de timp determinată și a căror cantitate poate fi doar estimată, fără a fi stabilit exact necesarul dintr-un an.

Licitația este împărțită pe trei loturi, astfel:

Lotul 1:

  • reparații cu frezare
  • întreținere drumuri pietruite prin scarificare și reprofilare
  • întreținere drumuri pietruite prin scarificare și adaos de material pietros
  • tratare burdușiri îmbrăcăminți asfaltice
  • aducere la profil acostamente prin completare cu balast
  • covoare bituminoase BA16 – 4 cm grosime
  • strat de legătură din binder de criblură BAD 22,4 – 6 cm
  • strat antifisură la îmbrăcăminți asfaltice
  • anrocamente
  • întreținere periodică drumuri pietruite
  • aducere la cotă cămine – capac și rame beton noi
  • aducere la cotă cămine – capac și rame beton refolosite

Lotul 2:

  • asigurarea scurgerii apelor prin reparații șanțuri betonate
  • asigurarea scurgerii apelor – rigolă prefabricată nouă
  • parapet metalic flexibil (lisă + stâlp)
  • parapet cu fundație continuă – tronson cu lungimea de 5 m
  • șanțuri betonate – tronson cu lungimea de 3 m
  • ziduri de sprijin și căptușire
  • întreținere periodică poduri, podețe

Lotul 3:

  • aducere la profil acostamente prin tăiere manuală și mecanică
  • întreținere platformă drum
  • asigurarea scurgerii apelor prin curățire șanțuri, rigole, canale și podețe
  • asigurarea scurgerii apelor prin curățire rigole carosabile

Urmărirea execuției lucrărilor se va asigura de personalul de specialitate din cadrul Serviciului Programe Lucrări și Întreținere Drumuri.

foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate