Economie
Băsescu: Cea mai bună soluţie privind Roşia Montană este ca Parlamentul să retragă proiectul. Declaraţiile preşedintelui
Președintele Traian Băsescu i-a cerut, luni, premierului Victor Ponta să retragă proiectul Roșia Montană din Parlament. Băsescu a precizat că redevența ar trebui totuși modificată în Legislativ.
”Cred că cea mai bună soluție este ca Guvernul să retragă proiectul din Parlament. Sigur, sunt și lucruri care trebuie stabilite prin lege, cum ar fi creșterea redevenței de la 4 la 6%, dar în niciun caz legea nu poate sa cuprindă atribuțiuni care sunt ale Executivului. Această exploatare, dacă se va face sau nu, trebuie făcută în interior legislației existente cu avize date de instituții executive autorizate să facă acest lucru. Și toată lumea trebuie să înțeleagă că este o chestiune de asumare. De aceea avem separația puterilor în stat”, a declarat Băsescu.
Președintele a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la proiectul minier de la Roșia Montană, întrucât Parlamentul nu poate atribui prin lege un contract.
„Constituția mă obligă să reacționez la o lege votată de Parlament, venită prin promulgare. Îmi propun ca în perioada următoare, poate zilnic, să fac o prezentare pe domenii. Intervenția mea a vrut să fie un ultim apel la Guvern, la premier, să renunțe la a se juca cu societatea românească în mod politicianist. Dacă nu a știut că are foarte multe elemente de neconstituționalitate, poate se uită acum și să retragă legea, pentru că va fi un dezastru. Parlamentul, dacă vrea să defrișeze de neconstituționalitate legea, nu poate, ar fi cu totul altă lege”, a spus președintele Traian Băsescu.
Șeful statului a mai precizat că prima soluție în acest caz este ca proiectul să fie cunoscut de toți, cu avantaje și dezavantaje.
„Nu există minerit fără dezavantaje, și la cărbune, și la uraniu, dar toate afectează mediu. Problema este ca toate părțile să cunoască toate avantajele și dezavantajele, și să vedem până unde poate merge societatea cu acceptarea unor riscuri specifice mineritului. Nu cred că Guvernul a făcut ceva ca proiectul să fie cunoscut de toți, cu toate problemele lui, poluarea care există, costurile, problematica patrimoniului cultural, a refacerii mediului”, a completat președintele.
Alte declarații ale Președintelui pe subiectul Roșia Montană
– Prin această lege se permite prelungirea licenţei până la 20 de ani, deşi prelungirile legale sunt de maximum 5 ani. Este o încălcare a Constituţiei.
– Nu voi sta spectator, cum a stat Ion Iliescu la privatizarea Rompetrol şi Petrom.
– Victor Ponta a făcut un joc de tip CFR Marfă. El trebuie să înţeleagă că trebuie să-şi asume responsabilitatea.
– Faptul că am spus că legea este neconstituţională nu înseamnă că mi-am schimbat părerea.
– Nu pot să nu observ că toată disputa este legată de două abordări, ambele incorecte. Unii susţin locurile de muncă, alţii susţin că cianurile ne vor otrăvi pe toţi.
– Eu cred că din propriile noastre resurse putem crea locuri de muncă prin reluarea mineritului acolo unde avem resurse metalifere.
– Mă uitam la o situaţie la nivel european: dacă privim la rezervele de aur din Europa, din primele 13 zăcăminte România are patru: Roşia Montană, 18,5 milioane uncii de aur, Rovina, cu 6,96 uncii, zăcământul de la Bucium, de 1,8 milioane uncii, şi al patrulea la Certej, cu 3,84 milioane uncii.
– Asta e o avere pe care România o are în cel mai înalt grad. Important e să o valorifice în favoarea ei
– Eu am mai spus, dar nu a luat nimeni în considerare. România nu are nicio problemă ca indiferent cine exploatează resursele de aur să facă să rămână în ţară aurul până la ultimul gram
– Avem o rezervă de circa 36 miliarde euro, din care avem şi valoarea a 103 tone aur. Nu ne opreşte nimeni ca în loc de euro şi dolari să mărim rezerva în aur
– Nu mi-am schimbat punctul de vedere privind exploatarea aurului, dar nu voi fi partizanul public al niciunei tabere
– Intervenţia mea este un ultim apel la premier să renunţe la a se juca cu societatea românească în mod politicianist
– Legea este construită neconstituţional, băieţii de la RMGC i-au dat-o lui Şova si el i-a spus premierului: „Şefu’, ia uitaţi ce lege frumoasă am făcut, o să rupem gura târgului”. Premierul, bucuros că scapă de răspundere şi o trimite la Parlament, a luat-o de bună. Iar Ponta e jurist, nu inginer ca mine
– Presiunea socială pe acest proiect nu se va micşora
– Nu am mai mers ieri la Roşia Montană pentru că am aflat că premierul va merge acolo
– Îl felicit pe Ponta pentru că a fost la Roşia Montană, să scoţi nişte mineri dintr-o galerie turistică e un efort.
La o întrebare adresată de jurnaliştii prezenţi referitor la situaţia în care proiectul ar fi retras, dacă crede că se pot clarifica toate aspectele, preşedintele a răspuns:
“Cred că da. Dacă Guvernul îşi aduce specialişti credibili – probabil eu nu o să fiu foarte credibil dacă spun că cea mai mare problemă nu sunt cianurile, ci metalele grele. Dacă vine un specialist, cu siguranţă va fi poate mult mai convingător. Guvernul, cu specialişti, cu lideri ai ambelor tabere, pot să aiba acest tip de clarificări care să facă proiectul credibil sau să ducă la anularea lui.”
surse: mediafax, hotnews
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Calin
marți, 17.09.2013 at 11:39
Cea mai buna solutie este ca proiectul asta sa se porneasca odata! este singura sansa reala de dezvoltare a zonei, de a scoate zona din saracie si somaj si in plus e un proiect profitabil pentru tara! se amana de ani de zile fara niciun motiv!
Rusu Mirel
luni, 18.11.2013 at 17:23
Intr-adevar!!! la ROSIA MONTANA se vrea MINERIT!!! E singura sansa la un viitor mai bun!!
Tudor Pop
marți, 26.11.2013 at 00:16
RMP va genera venituri de aproximativ 1,8 miliarde USD in Trezoreria Guvernului Romaniei si alte 2,4 miliarde USD vor fi cheltuite in beneficiul economiei Romaniei pentru contractarea de bunuri si servicii. Planul de afaceri a fost realizat luand in calcul un pret mediu al aurului de 900 dolari/uncie si al
argintului de 12,5 dolari/uncie. In total, Romania va obtine 78% din beneficiile aduse de proiectul minier.