Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Bătălia pentru Roșia Montană: Declarațiile Directorului general al IGR la Comisia Specială contestate de reprezentanții RMGC

Publicat

Directorul Institutului Geologic Român (IGR), Ştefan Marincea, a adus critici dure proiectului minier de la Roşia Montană, în cadrul comisiei speciale parlamentare. Acesta a afirmat  că au fost falsificate hărţile bazinului Văii Corna şi că acolo există fracturi terestre. În replică, reprezentanţii RMGC resping “acuzaţiile defăimătoare” ale directorului IGR şi aduc precizări.

Marţi, în şedinţa comisiei parlamentare speciale, Ştefan Marincea a spus că ”Bazinul acesta al Văii Corna este plin de fracturi. În trei variante prezentate de companie ale hărții, în diferite materiale, în unul sunt falii, în al doilea sunt falii, în al treilea dispar faliile, or o falie este o fractură care afectează scoarţa terestră şi nu dispare aşa de uşor. Aceasta este o faptă penală, dar eu nu am bani să mă bat cu avocaţii acestei companii. Altfel aş face o plângere penală, pentru că este fals în acte. Iei o bază cartografică şi o modifici. În Canada, o companie şi-a pierdut licenţa de explorare datorită unui fenomen similar”.

“Susţin cu argumente ştiinţifice că modul modul de prezentare a analizelor de către companie este viciat. Au venit cu un proiect de Papua Guinee pentru ţara mea”, a mai spus Marincea.

“Sunt atât de multe fisuri în acest proiect încât dacă îmi venea la evaluare pentru o ţară africană, cred că-l trimiteam înapoi cu zero puncte. E un proiect de nota 5 pentru că partea de explorare reprezintă un efort remarcabil, care se va amortiza la finalizarea proiectului. Proiectul are şi note bune, dar care sunt  insuficient revelate. În momentul când au luat probe tehnologice, sunt convins că au făcut conţinuturile multielement, au făcut flotare şi oxidare” a precizat Marincea.

Întrebat de către preşedintele Comisiei Roşia Montană, Darius Vâlcov, despre faptul că Institutul Geologic Român a dat un aviz favorabil pentru acest proiect, atunci când institutul era condus de un alt director general, Marincea a precizat: ”Un predecesor de-al meu, care nu este un patriot, a fost adus din exterior, nu am fost de acord cu el, mi-a fost impus. El a semnat că nu există falii. Ei bine, sunt burduşite de falii. Am freatic şi falii, nu pot să pun deşeuri periculoase. Avizul pe care l-a dat fostul director este un fals grosolan, e o situaţie penală din partea lui. Parchetul s-a autosesizat”, a declarat Marincea.

Ştefan Marincea a declarat, pentru Mediafax, că fostul director general al Institutului Geologic a modificat constatările echipei care s-a dus pe teren timp de patru zile.

„Raportul Instititului Geologic al României a fost constant împotriva formei actuale a proiectului şi pentru neacordarea avizului de mediu. A fost un hiatus pe care îl vom analiza, când fostul director general a modificat afirmaţii din echipa care s-a deplasat pe teren timp de patru zile, timp în care nu se pot cartografia geologic, investiga 363 de hectare. Deci nu se putea investiga pe baza unei excursii de patru zile că nu există fracturi şi fisuri sub acel uriaş bazin de decantare”, a explicat Marincea.

El le-a spus parlamentarilor din Comisia specială privind Roşia Montană că preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale „nu este corect informat” şi că prin procedeul ales de companie „toate celelalte elemente se vor pierde în şlamul cianurat”.

Directorul general al Institutului Geologic din România le-a vorbit parlamentarilor din comisie şi despre efectele de mediu : „Am auzit de o istorie frumoasă că nu va cădea niciodată pasărea dacă trece pe deasupra bazinului cianurat. Hai să fim serioşi, în cazul în care avem o vară secetoasă oxidarea sulfocianurilor va duce la o descompunere hazardoasă a unei mase mari şi la emisii masive de acid ciarhidric pe care compania nu le-a luat în considerare”, a apreciat Ştefan Marincea.

 

Ce spun reprezentanţii Roșia Montană Gold Corporation:

 

“Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) își reafirmă respectul pentru toate instituțiile statului român și pentru specialiștii români, inclusiv pentru Institutul Geologic Român (IGR) și experții săi. De asemenea, RMGC tratează cu toată seriozitatea opiniile pe marginea proiectului minier, fie ele împotriva sau în favoarea acestuia. Suntem însă nevoiți să respingem ferm acuzaţiile defăimătoare ale directorului general al Institutului Geologic al României (IGR), dl. Ştefan Marincea, referitoare la falsificarea hărţilor bazinului Văii Corna şi la siguranţa iazulului de decantare din acest amplasament.

Referitor la punctele de vedere exprimate de directorul IGR în faţa Comisiei speciale a Parlamentului în data de 8 octombrie 2013, RMGC face următoarele precizări:

1. RMGC a folosit cu bună credinţă harta geologică achiziţionată de la IGR, care nu indică niciun fel de fractură majoră care să  afecteze stabilitatea barajului şi a iazului de decantare.

RMGC a folosit cu bună credinţă Harta geologică (foaia Abrud, scara 1:50.000) achiziţionată chiar de la IGR şi întocmită în anul 1979, care în zona Corna nu prezintă niciun fel de falie majoră care să afecteze stabilitatea barajului şi a iazului de decantare.

RMGC a folosit de asemenea harta geologică întocmită de Facultatea de Geologie a Universităţii Bucureşti: această instituţie, în urma cartărilor geologice şi structurale efectuate în teren în anul 2010, a confirmat absenţa faliilor majore în perimetrul respectiv.

Respingem categoric acuzaţia falsificării vreuneia dintre hărţi prin ştergerea faliilor, acuzaţie formulată de către directorul general al IGR.

2.  Siguranța barajului de la Roșia Montană a fost unanim recunoscută la nivel național de către Comisia Națională pentru Siguranța Barajelor și Lucrărilor Hidrotehnice (CONSIB) și confirmată prin acordul de funcționare în siguranță

Investigațiile geologice și geotehnice, realizate inclusiv în  urma a 57 de foraje geologice și geotehnice, a nenumărate puţuri geotehnice, teste geotehnice în teren şi în laborator, pe tot bazinul Văii Corna, au confirmat că nu există nicio zonă prin care apele s-ar putea infiltra în subsol, datorită existenței unui strat de argilă care are până la 12 metri grosime și care, prin compactare, conferă o impermeabilitate ridicată subsolului Văii Corna.

Concluzia tuturor acestor studii, rapoarte și expertize realizate de cele mai prestigioase instituții de specialitate, printre care Institutul Norvegian de Geotehnică – recunoscut ca autoritate în domeniu la nivel mondial – a fost că Valea Cornei este un amplasament sigur pentru baraj și iazul de decantare al sterilelor.

Menționăm că autoritatea națională unanim recunoscută la nivel național, Comisia Națională pentru Siguranța Barajelor și Lucrărilor Hidrotehnice (CONSIB), a emis acordul de funcționare în siguranță pentru barajul de la Roșia Montană.

3. RMGC acţionează şi a acţionat întotdeauna cu bună credinţă şi deplină respectare a cadrului legal. Practicile noastre de afaceri exclud orice tentativă de a eluda sau încălca dispoziţiile legale”, se arată într-un comunicat de presă RMGC transmis presei.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. IOANA

    marți, 29.10.2013 at 13:02

    Rosia Montana este un proiect benefic nu numai pentru comuna, ci si pentru orasele din jurul comunei precum Abrud, Bucium, Campeni, Zlatna, si asa mai departe . Nu trebuie sa omitem faptul ca minerit s-a facut din mosi stramosi in Rosia Montana, de ce ar trebui sa negam asta pentru mici interese ale altora? Rosia Montana Gold Corporation aduce un aport de 78% din intreaga actiune pentru statul roman. Asta inseamna o sansa de a merge inainte si de a pune in valoare comuna Rosia Montana!

  2. Pingback: RMGC îl dă în judecată pe fostul şef al Institutului Geologic, Ştefan Marincea, pentru afirmaţii false şi defăimătoare. Cere despăgubiri în instanţă de 100 de lei | Alba24

  3. Rusu Mirel

    duminică, 17.11.2013 at 23:57

    Principalul punct forte al proiectului este faptul ca vom genera cateva mii de locuri de munca, intr-o zona unde somajul este 80%, intr-o zona din care pleaca oameni. Astfel, proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de munca directe pe perioada etapei de constructie a minei, 880 de locuri de munca directe in timpul exploatarii si 3.600 de locuri de munca in total (directe si indirecte) pe
    perioada operarii.

  4. Raul

    joi, 28.11.2013 at 12:06

    Proiectul RMGC prevede restaurarea si conservarea cladirilor din centrul istoric, multe dintre ele aflate intr-o stare avansata de degradare, si amenajarea zonei pentru locuit si in scopuri turistice. Pana in prezent, RMGC a cheltuit 17 milioane de dolari pentru cercetarea si restaurarea patrimoniului local si va mai investi 70 de milioane de dolari pentru punerea in valoare a patrimoniului din Rosia Montana.

  5. Alex

    joi, 28.11.2013 at 12:08

    RMGC investeste in patrimoniu mai mult decat o face statul roman. Fara sa scoata un gram de aur, a pus bazele celui mai mare program de cercetare arheologica din Romania si a restaurat deja prima casa din Rosia Montana – casa nr 325. Pana sa vina RMGC in zona nici nu se stiau prea multe de patrimoniul cultural din Rosia.

  6. Marcel

    joi, 28.11.2013 at 12:09

    Proiectul RMGC prevede restaurarea si conservarea cladirilor din centrul istoric, multe dintre ele aflate intr-o stare avansata de degradare, si amenajarea zonei pentru locuit si in scopuri turistice.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax