Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Bilanţ IPJ Alba 2017, pe șase luni: Au scăzut sesizările de infracţiuni. Peste 50 de accidente, majoritatea grave şi 1.090 de permise reţinute

Publicat

IMG_0301Poliţiştii din Alba şi-au prezentat, joi, activitatea pe primele șase luni ale acestui an. Din datele IPJ Alba, în perioada menționată au fost sesizate cu aproape 5,9% mai puţine infracţiuni, comparativ cu perioada similară a anului 2016. A scăzut şi numărul infracțiunilor de furt și de tâlhărie.

În prima jumătate a anului 2017 criminalitatea stradală a scăzut cu peste 30%, dar polițiștii au prins în flagrant cu 25% mai mulți infractori. Au fost înregistrate cu aproape 10% mai puține infracțiuni de furt și cu 25% mai puține infracțiuni de tâlhărie. S-a intensificat activitatea de patrulare pentru sporirea gradului de siguranță a cetățenilor prin creșterea vizibilității şi a capacităţii de intervenţie.

La prezentarea activităților și rezultatelor obținute de către polițiștii din Alba în primele șase luni ale anului 2017 au fost participat comisar șef de poliție Laurențiu Crișan, desemnat să îndeplinească atribuțiile șefului inspectoratului, comisar șef de poliție Mihai Rus, adjunct al șefului inspectoratului, comisar Luminița Prodan, purtător de cuvânt al IPJ Alba, comisar șef Cristian Mărginean, șeful Serviciului Cabinet, comisar șef Cristian Mureșan, șeful Serviciului Investigații Criminale, comisar șef Davidaș Dorin, șeful Serviciului Rutier, comisar șef Ioan Cioancă, șeful Serviciului de Ordine Publică.

În prima jumătate a anului 2017, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliție Județean Alba au fost înregistrate cu 5,9% sesizări de infracțiuni mai puțin decât în aceeași perioadă a anului 2016. Infracționalitatea judiciară a scăzut cu 5,9%, cea economică – cu 10,3% şi de altă natură – cu 5%.

Ponderea semnificativă este deținută de infracționalitatea judiciară care reprezintă 59,72% din totalul infracționalității sesizate, urmată de infracționalitatea de altă natură cu 31,85% și infracționalitatea economico-financiară cu 8,43%.

În funcție de mediul în care au fost comise, din totalul infracțiunilor sesizate, 66,59% au fost înregistrate în mediul urban, mai puţine cu 4% faţă de semestrul I 2016, iar 33,41% au fost înregistrate în mediul rural (cu 9,4% mai puţine faţă de perioada similară de anul trecut).

Cele mai multe infracțiuni sesizate au fost înregistrate în mediul urban, la polițiile municipiilor Alba Iulia, Aiud și Sebeș, respectiv în mediul rural la Secțiile de poliție rurală 1 Galda de Jos și 9 Câmpeni.

Criminalitatea stradală

În prima jumătate a anului 2017 au fost înregistrate 93 infracțiuni, cu 31,61% mai puține față de aceeași perioadă a anului 2016, respectiv: 85 în mediul urban şi 8 în mediul rural

Din totalul infracțiunilor stradale sesizate, 86,95% sunt infracțiuni de furt, 35% dintre acestea fiind furturi din auto (au scăzut de la 56 la 28 infracțiuni). Furturile din buzunare au scăzut de la 9 la 5 infracțiuni, cele de componente din exteriorul auto au scăzut de la 11 la 6 infracțiuni. Furturile din societăți comerciale au scăzut de la 8 la 4 infracțiuni, iar alte categorii de furt au scăzut de la 31 la 23 infracțiuni.

În semestrul I 2017 polițiștii au descoperit în flagrant 719 infracțiuni, cu 185 fapte mai multe decât în anul 2016.

Polițiștii din structurile de ordine publică, din mediul urban, au constatat 214 infracțiuni flagrante, au soluționat 603 dosare penale, au intervenit la 3.125 evenimente, cele mai multe la Alba Iulia, Cugir, Blaj și Aiud. De asemenea, au desfășurat 736 activități în comunitate şi au aplicat 5795 sancțiuni contravenționale.

În mediul rural a fost înregistrată 33,41% din totalul criminalității sesizate, aceasta scăzând cu 9,4% față de perioada similară a anului 2016. Infracțiunile contra patrimoniului din mediul rural înregistrează o scădere față de primul semestru al anului 2016, de la 588 la 501 infracțiuni (-87). Cele mai multe infracțiuni sunt de furt, reprezentând 48,9% din infracțiunile contra patrimoniului, acestea scăzând comparativ cu primul semestru al anului 2016 cu 17,55%.

Furturile din locuințe, în mediul rural au scăzut de la 61 la 55, iar infracțiunile de tâlhărie sesizate au scăzut de la 3 la 2 infracțiuni. Polițiștii din structurile de ordine publică au aplicat, în mediul rural, un număr 7.532 sancțiuni.

La categoria infracțiuni sesizate în mediul școlar au fost consemnate trei loviri sau alte violențe și 11 infracțiuni de furt. Toate aceste infracțiuni s-au comis în interiorul unităților de învățământ și nu în proximitatea acestora.

La nivelul județului Alba nu au fost înregistrate evenimente deosebite sau infracțiuni grave în care să fie implicați elevi sau fapte prin care să fi fost afectat procesul de învățământ ori să fi fost primejduită grav viața, integritatea corporală ori sănătatea elevilor sau cadrelor didactice.

În primul semestru din 2017 au fost sesizate cu 9,8% mai puține infracțiuni împotriva persoanei decât în primul semestru al anului 2016, indicator care reprezintă 28,66% din totalul infracțiunilor sesizate. Dintre acestea, 65,52% au fost înregistrate în mediul urban, iar 34,47% în mediul rural. Ponderea faptelor penale îndreptate împotriva persoanei este deținută de infracțiunile de lovire și alte violențe, urmată de cele de amenințare.

Au fost sesizate 1.836 infracțiuni contra patrimoniului (69,99% din totalul infracțiunilor judiciare) infracționalitate care a scăzut cu 7,17% față de semestrul I 2016.

Furturile, cel mai important segment infracțional al acestei categorii, reprezintă 55,99%, procent ce a scăzut cu 9,58% față de semestrul I 2016.

În semestrul I 2017 au fost sesizate 16 infracțiuni de tâlhărie înregistrându-se o scădere de 5 fapte, cele mai multe (6), prin smulgere de obiecte. Nu a fost înregistrată nicio tâlhărie urmată de moartea victimei.

Pe linia protejării patrimoniului cultural național au fost soluționate 7 dosare penale, în cadrul cărora au fost cercetate 16 persoane. În cadrul activităților de urmărire penală au fost întocmite și trimise autorităților judiciare competente 2 comisii rogatorii autorităților competente din Germania (1), SUA (1).

Au fost recuperate 4 monede stater din aur (2 de tip Koson și 2 de tip Lysimach) din Spania. Au fost efectuate o serie de activități în dosarele Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, vizând recuperarea de bunuri din domeniul Patrimoniului Cultural.

Au fost identificate alte 14 bunuri de proveniență arheologică (monede, podoabe, obiecte de cult), date în urmărire, solicitate prin comisii rogatorii internaționale pentru indisponibilizare, sau aflate în curs de recuperare/repatriere de autoritățile române.

Pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale și sustragerii de arbori din fondul forestier național la nivelul IPJ Alba s-a acționat conform Planului Cadru de Acțiune „Scutul Pădurii 2017”.

În primele șase luni ale anului 2017 în urma activităților și acțiunilor desfășurate, au fost înregistrate 172 dosare penale și soluționate 110; au fost aplicate 199 sancțiuni contravenționale; a fost confiscată cantitatea de 2.188,91 metri cubi de material lemnos.

Controalele pe linia prevenirii delictelor silvice au fost efectuate în cooperare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba, Direcția Silvică Alba și Garda Forestieră Alba.

Pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol au fost constatate 5 infracțiuni, fiind aplicate 29 de sancțiuni contravenționale și confiscată cantitatea de 760,7 kg pește.

Pe linia armelor, explozivilor și substanțelor periculoase au fost sesizate un număr de 80 de infracțiuni și constatate prin începerea urmăririi penale în personam, un număr de 72 de infracțiuni.

Au fost ridicate, în vederea confiscării, 100 kg carne vânat și a fost indisponibilizat un autoturism folosit la braconaj cinegetic, 2,575 kg mercur, 89,97 kg produse pentru protecția plantelor. Au fost emise 4 dispoziții de suspendare și sunt 21 de anulare a dreptului de port și folosire a armelor.

În semestrul I 2017 au fost constatate 1.013 infracțiuni de natură economico-financiară. Pentru infracțiunile constatate „in personam” și declinate au fost sau sunt în curs de cercetare 211 persoane. Au fost constatate 35 infracțiuni de evaziune fiscală și au fost declinate 135 infracțiuni de evaziune fiscală.

În cursul perioadei analizate au fost rețiuniți 19 suspecți și s-a formulat propunerea de punere în mișcare a acțiunii penale și arestare preventivă. Parchetul a dispus măsura controlului judiciar pentru 19 inculpați.

În cursul anului 2017 s-au organizat patru acțiuni de amploare, respectiv o acțiune în domeniul construcţiilor cu scopul final de evaziune fiscală și spalarea banilor; o acțiune domeniul produselor accizabile (tutun); două acțiuni în domeniul financiar cu scopul final de înșelăciune. Acțiunile s-au desfășurat pe raza a 3 judete (Alba, Cluj și Bihor); au fost efectuate 45 percheziții domiciliare.

Dosarele au avut ca obiect cercetarea unui număr de 23 învinuiți, pentru fapte de evaziune fiscală, spălarea banilor, deținere în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, cu un prejudiciu total de 5.677.598 lei.

Peste 50 de accidente rutiere, cu 14 persoane decedate şi 52 rănite grav

Principalul obiectiv al polițiștilor rutieri din cadrul I.P.J. Alba a fost siguranța traficului rutier pe drumurile publice, asigurându-se continuitatea dispozitivului rutier, precum şi reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezenţe active pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere.

În primul semestru din 2017 s-au produs 51 de accidente rutiere, în urma cărora au fost înregistrate 14 decese, 52 de persoane rănite grav și 23 de persoane rănite ușor.

În perioada analizată s-a înregistrat reducerea numărului accidentelor grave de circulație (-4) și a persoanelor rănite grav (-6).

Polițiștii rutieri au constatat, în primele 6 luni ale anului 2017, un număr de 231 de infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe (105) fiind infracţiuni de conducere cu o alcoolemie peste limita legală, urmate de infracțiunile de conducere fără permis şi de infracţiunile de conducere cu permisul suspendat.

De asemenea au fost aplicate un număr de 23.987 sancţiuni contravenţionale, cele mai multe (11.739) pentru nerespectarea regimului legal de viteză, din care 60 celor care au depăşit viteza cu peste 50 km/h. Alte 475 au fost pentru depăşire neregulamentară, 131 pentru consumul băuturilor alcoolice, 158 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, 1278 pentru indisciplina pietonilor, 3654 pentru neportul centurii de siguranţă.

Au fost reţinute în vederea suspendării 1.090 permise de conducere și au fost retrase 569 certificate de înmatriculare pentru diferite defecţiuni tehnice, lipsa inspecţiei tehnice periodice sau lipsa RCA.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie sunt: viteza neadaptată la condițiile de drum (13 accidente), traversare neregulamentară de către pietoni (5 accidente), neacordare prioritate la vehicule (5 accidente), neasigurare la schimbarea direcţiei de mers  (4 accidente), circulaţia pietonilor pe partea carosabilă (3 accidente), neacordare prioritate către pietoni (3 accidente), nerespectare distanţă în mers (2 accidente).

În semestrul I 2017, au fost înregistrate 9.033 de apeluri de urgenţă. Din totalul evenimentelor semnalate, s-a impus intervenţia de urgenţă a poliţiştilor în 5.290 (58,56%) de cazuri, iar în 3.743 (41,44%) de cazuri au fost semnalate evenimente nonurgente. În mediul urban au fost semnalate 5.605 (62.05%), iar în mediul rural 3.438 (37,95%).Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Record meteo: Cea mai călduroasă dimineaţă de 1 iulie din istoria României. Care este situația în Europa

Publicat

Un nou record meteo s-a înregistrat vineri. Cu vestul țării sub Cod Roșu de caniculă, meteorologii au transmis că vineri a fost cea mai călduroasă dimineață de 1 iulie din istoria României, date înregistrate. 

Vineri, la 22 de staţii meteo din ţară s-au înregistrat astăzi recorduri de temperatură: peste 40 de grade la umbră.

Au fost emise avertizări meteo ce arată temperaturi record pentru următoarele zile, astfel că trebuie să fim precauţi în ce priveşte expunerea la soare.

Așa cum transmit meteorologii, vremea se va menţine caldă şi în prima săptămână din iulie cu disconfort termic în sud, sud-vest, sud-est, fiind prognozate maxime de peste 35 grade Celsius.

Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice datei din calendar pe aproape tot parcursul lunii iulie, după cum arată prognoza meteo până pe 1 august, realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Sunt așteptate ploi și vijelii în majoritatea zonelor din țară.

Precipitațiile vor fi mai consistente la munte, în Transilvania, Maramureș, Nordul Moldovei.

Vezi: ANM: Prognoza meteo pentru luna iulie. Vreme toridă și ploi puţine. Cum va fi vremea până la 1 august

După disconfortul de vineri, în județul Alba,  sâmbătă mai scad, însă doar cu câteva grade, temperaturile de caniculă.

Sunt anunțate maxime între 32 și 37 de grade în zonele joase. Disconfortul termic va fi ridicat.

Vor fi și câteva ploi și furtuni.

La munte, maximele vor varia între 21 și 24 grade la Oașa, respectiv 26-28 grade la Arieșeni.

Citește prognoza de weekend pentru Alba AICI:

Căldura intensă și în Europa a dus la doborârea unor recorduri de temperatură în luna iunie, de la Cercul Arctic până în Africa de Nord, transmite BBC, citat de Mediafax.

Recorduri meteo în Europa: Unde a lovit valul de căldură

Valul de căldură a făcut ca temperaturile să crească cu mult peste media lunii iunie pentru multe țări europene, în unele cazuri cu până la 20 de grade.

Norvegia a înregistrat miercuri o temperatură de 32,5 grade Celsius la Banak, despre care se spune că este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în interiorul Cercului Arctic în Europa și semnificativ mai mare decât media lunii iunie, de 13 grade Celsius.

În Polonia, temperaturile au ajuns luni la 30 de grade Celsius, iar în unele părți din estul Germaniei, mai multe localități au atins 37 grade Celsius .

Recorduri de temperatură pentru luna iunie au fost doborâte și în Slovenia și Croația, în timp ce în Bosnia și Herțegovina s-au înregistrat temperaturi cu 0,2 grade Celsius sub recordul lunii iunie, de 41 grade Celsius.

Căldura extremă s-a extins și în Africa de Nord, unde luni, în Tunisia, temperaturile au egalat recordul lunar de 48,7 grade Celsius.

Înalte zone din Europa, furtunile au provocat o alunecare de teren devastatoare în sudul Austriei, ducând la moartea unei persoane și inundând case și drumuri în regiunea Carintia.

Alte furtuni sunt așteptate în cursul săptămânii viitoare în Europa, cu grindină, ploi torențiale și rafale de vânt.

sursa: Antena 3, Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Calendar Ortodox- IULIE 2022: Toate sărbătorile creștine din luna lui Cuptor. În Calendar Bisericesc, doar una este cu cruce roșie

Publicat

santul ilie

Calendar Ortodox 2022. Luna iulie este denumită popular luna lui Cuptor. În calendarul creștin-ortodox este consemnată o singură sărbătoare religioasă cu cruce roșie, Sfântul Ilie, prăznuit pe 20 iulie.

În calendarul gregorian Iulie este a șaptea lună din an și una dintre cele șapte luni cu o durată de 31 de zile. Numele lunii iulie (în latină iulius) vine de la Iulius Cezar care s-a născut în această lună („iulius” însemnând tânăr în limba latină). Înainte, luna iulie se numea în latină Quintilis pentru că era a cincea lună în calendarul roman, calendar care începea cu luna martie.

Lunii Iulie i se mai spune în popor și Cuptor. Pe parcursul lunii iulie ziua are 14 ore, iar noaptea 10 ore.

Principalele sărbători creștine din Iulie 2022 sunt: Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, Sfântul și Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul ( cruce roșie), Adormirea Sfintei Ana, Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului.

Sfântul Ilie este celebrat ca fiind un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme secetoasă. Sfântul și marele proroc Ilie, a primit de la Dumnezeu darul  de a deschide și închide Cerurile. În această zi, peste 150.000 de români îşi sărbătoresc onomastica.

Calendar ortodox 2022 – LUNA IULIE

 • 1 V †) Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți; Sfinții Mucenici Doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Roma
 • 2 S Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne; †) Sfântul Voievod Ștefan cel Mare; Sfântul Ierarh Iuvenalie, patriarhul Ierusalimului
 • 3 D Sfântul Mucenic Iachint; Sfântul Ierarh Anatolie, Patriarhul Constantinopolului (Duminica a 3-a după Rusalii)
 • 4 L Sfântul Ierarh Andrei, Arhiepiscopul Cretei; Sfânta Cuvioasă Marta
 • 5 M † Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul; Sfântul Cuvios Lampadie
 • 6 M Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare; Sfânta Muceniță Lucia din Roma
 • 7 J †) Sfânta Mare Muceniță Chiriachi; Sfântul Cuvios Toma din Maleon; Sfântul Mucenic Evanghel
 • 8 V Sfântul Mare Mucenic Procopie și mama sa, Sfânta Muceniță Teodosia; †) Sfinții Mucenici Epictet preotul și Astion monahul
 • 9 S †) Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț; Sfântul Sfințit Mucenic Pangratie, episcopul Tavromeniei
 • 10 D Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei (Duminica a 4-a după Rusalii)
 • 11 L Sfânta Mare Muceniță Eufimia; Sfânta Olga, cea întocmai cu Apostolii și luminătoarea Rusiei
 • 12 M †) Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos; Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie; Sfântul Cuvios Mihail Maleinul; Sfânta Veronica; Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul
 • 13 M Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil; Sfântul Cuvios Ștefan Savaitul; Sfânta Cuvioasă Sara
 • 14 J Sfântul Apostol Achila; Sfânții Mucenici Iust și Iraclie; Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul
 • 15 V Sfinții Mucenici Chiric și Iulita; Sfântul Vladimir, Luminătorul Rusiei
 • 16 S Sfântul Sfinţit Mucenic Atinoghen cu cei 10 ucenici ai lui; Sfânta Muceniţă Iulia
 • 17 D Sfânta Mare Muceniță Marina; Sfântul Ierarh Eufrasie, Episcopul Ionopolei (Duminica a 5-a după Rusalii)
 • 18 L †) Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum; Sfântul Cuvios Pamvo
 • 19 M Sfânta Cuvioasă Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare; Sfântul Cuvios Die; Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov
 • 20 M †) Sfântul și Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul
 • 21 J Sfinții Cuvioși Simeon și Ioan Pustnicul; Sfântul Proroc Iezechiel; †) Sfinții Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia Veche
 • 22 V Sfânta Mironosiță și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena; Sfânta Cuvioasă Muceniță Marcela
 • 23 S Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca; Sfinții Mucenici Apolinarie, Vitalie și Valeria
 • 24 D Sfânta Mare Muceniță Hristina; Sfântul Mucenic Ermoghen (Duminica a 6-a după Rusalii)
 • 25 L Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu; Sfinţii Părinţi de la Sinodul al V-lea Ecumenic; Sfintele Cuvioase Olimpiada și Eupraxia
 • 26 M Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae; Sfânta Muceniță Paraschevi din Roma; †) Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel
 • 27 M † Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon
 • 28 J Sfinții Apostoli și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena; Sfântul Cuvios Pavel de la Xiropotamu
 • 29 V Sfinții Mucenici Calinic, Veniamin și Mamant; Sfânta Muceniță Teodota cu fiii săi
 • 30 S Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic; Sfântul Sfințit Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei
 • 31 D Înainte-prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci; Sfântul și Dreptul Evdochim; Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea (Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului) (Duminica a 7-a după Rusalii)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Avertizare meteo COD PORTOCALIU de furtună în 16 localități din județul Alba. În zonele vizate s-a transmis mesaj RO-ALERT

Publicat

Meteorologii au emis vineri seara o nouă avertizare Cod portocaliu de furtună pentru județul Alba.

Zonele vizate sunt: Aiud, Blaj, Ocna Mureș, Unirea, Jidvei, Șona, Valea Lungă, Lopadea Nouă, Cetatea de Baltă, Sâncel, Lunca Mureșului, Mirăslău, Bucerdea Grânoasă, Fărău, Noșlac, Hopârta.

Avertizarea meteo este valabilă de la ora 20.00 până la ora 21.00.

Se vor semnala vijelii cu rafale ce pot depăși 75…80 km/h, averse torențiale care vor depăși pe arii restrânse 25 – 30 l/mp, frecvente descărcări electrice și grindină.

S-a transmis mesaj prin sistemul RO-ALERT localităților vizate de codul portocaliu.

Avertizări similare sunt și pentru județele Sibiu, Cluj, Mureș.

sursă: meteoromania.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Amenzi uriașe pentru revânzarea carburanților la care s-a aplicat reducerea de 0,5 lei. Cu ce sancțiuni este descurajată specula

Publicat

scumpiri

Revânzarea carburantului cumpărat cu reducerea de 0,5 lei este sancțonată de autorități. Amenzile ajung până la jumătate de milion de lei, în cazul firmelor, dar amenzi mai mici se pot aplica și persoanelor fizice vinovate. Guvernul a introdus amenzi foarte mari pentru descurajarea speculei cu carburanții la care este aplicată reducerea de 50 de bani.

Prin OUG 106/2022 se stabilește posibilitatea acordării unei reduceri de preț în cuantum de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, de către comercianții de carburanți (benzină și motorină) către consumatorii persoane fizice/ juridice care cumpără pentru consumul propriu, iar comercianții care acordă reducerea să primească 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, de la stat, în schimb.

Potrivit avocanet.ro aceeași ordonanță stabilește însă că cei care cumpără carburant cu reducerea de preț NU au voie să-l revândă, riscând altfel amenzi între 5.500 și 11.000 de lei, aplicabile persoanelor fizice, ori amenzi între 50.000 și 500.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Vorbim de amenzi contravenționale, mai exact, care vor putea fi plătite la jumătate din minimul legal însă dacă amenda este achitată în termen de 15 zile, conform OG nr. 2/2001.

Ce interzice, de fapt ordonanța:

reducerea de preț de 50 de bani la litru (se va aplica și fracționat), pe care benzinăriile o vor putea aplica (atenție! nu e obligatorie) se poate aplica doar în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2022; „

Se interzice revânzarea produselor achiziționate în condițiile art. I alin. (1)”, scrie , mai exact, în ordonața recent publicată, adică se interzice revânzarea carburantului cumpărat cu reducere în perioada iulie – septembrie 2022.

Amenzi se vor putea da și după această dată, dacă se descoperă că benzina sau motorina revândută este luată în perioada de reducere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax