Connect with us
Publicitate

Administrație

Bugetul orașului Alba Iulia pentru 2020, în dezbatere publică. USR Alba: ”Vor să mintă cetățeanul că părerea lui este ascultată”

monumentul unirii 27 noiembrie

Publicat

Primăria Alba Iulia pune în dezbatere proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2020. Cetățenii interesați sunt așteptați în data de 14 februarie 2020, de la ora 13:00, în sala de ședințe de pe strada Bucovinei, nr. 6 (Direcția programe). Ședința va fi publică.

Aceste dezbateri au în general un aspect formal, bugetul fiind alcătuit de aparatul administrativ al primăriei în funcție de intențiile conducerii instituției. 

Totuși, în România există orașe care le solicită cu adevărat părererea cetățenilor, cu privire la cum vor să fie cheltuiți banii. 

USR Alba a depus încă din noiembrie 2019 o propunere de proiect pentru organizarea bugetarii participative în Alba Iulia, în care a solicitat primăriei ca utilizarea a aproximativ 5% din bugetul de investiții să fie hotărâtă de către cetățeni. 

Liderul organizației județene, Beniamin Todosiu, spune că inițiativa a fost ignorată de administrația locală. 

  • ”Modelul propus de noi a fost implementat cu succes în Oradea, Cluj-Napoca sau Sibiu. Cetățenii puteau propune proiecte pentru un buget în limita a 5% din bugetul local. Din păcate, observam cu tristețe că implicarea cetățeanului in deciziile importante ale administrației locale rămâne doar la nivel de vorbe în Alba Iulia. Dacă accepta Primăria proiectul nostru, bugetarea participativă putea fi demarată din acest an. Ceea ce propune conducerea Primăriei este doar un proiect prin care se maschează faptul că nu vor de fapt să ofere în mod real posibilitatea cetățeanului să se implice activ în bugetarea participativă și în prioritizarea investițiilor. Practic vor să mintă cetățeanul că părerea lui este ascultată, când de fapt cetățeanul este sfidat zi de zi” – Beniamin Todosiu.

Un buget participativ urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii din oraşul respectiv, prin încurajarea cetăţenilor să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii.

În principiu, vorbim despre un proces deschis şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Procesul de Bugetare participativă a fost implementat pentru prima dată la Cluj-Napoca în anul 2013, printr-un proiect pilot care s-a desfășurat în cel mai mare cartier al Municipiului Cluj-Napoca, cartierul Mănăștur. Astfel, cetățenii au avut propuneri de proiecte care să contribuie la îmbunățirea cartierului în care aceștia locuiesc.

În Alba, doar comuna Ciugud a implementat acest sistem. 

Chiar și așa, vă puteți prezenta la ședința din data de 14 februarie și puteți discuta cu reprezentanții primăriei despre:

  • Infrastructura stradală: alei, trotuare, scuaruri şi zone pietonale; 
  • Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;
  • Amenajare spaţii verzi şi locuri de joacă;
  • Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); 
  • Infrastructură educaţională; Infrastructură culturală;
  • Infrastructura socială;
  • Infrastructură de sănătate
  • Oraşul digital (Smart City).

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate