EVENIMENT
BUNA VESTIRE- 25 martie: Ziua în care oamenii nu trebuie să se certe. Prima sărbătoare din Postul Paștelui cu dezlegare la pește

Buna Vestire sau Blagoveştenia, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Iisus, este sărbătorită miercuri, 25 martie.
Este prima sărbătoare din postul Paştelui în care este dezlegare la peşte, dar şi ziua în care, potrivit tradiţiei, oamenii nu trebuie să se certe, pentru a nu avea necazuri tot anul.
Este una dintre cele patru mari sărbători închinate Maicii Domnului. Credincioşii sărbătoresc Buna Vestire, cu nouă luni înainte de Crăciun, momentul naşterii lui Isus.
În această zi, Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Sărbătoarea Bunei Vestiri întâmpină şi sosirea rândunelelor, dar și primul cântat al cucului, zi numită în calendar Ziua Cucului.
Buna Vestire – Cei care țin Postul Paștelui au dezlegare la pește
Buna Vestire este o sărbătoare cu dată fixă, 25 martie, de la care, până la Crăciun, când Fecioara Maria l-a născut pe Iisus, sunt exact nouă luni.
În ziua Bunei Vestiri este marcat momentul în care Fecioara Maria din Nazaret, crescută în templu până la 15 ani şi apoi dată în tutela lui Iosif, căci părinţii ei muriseră, a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe fiul său şi a primit înştiinţare prin Arhanghelul Gavriil, sărbătorit pe 26 martie.
Locul unde se crede că Fecioara Maria a primit vestea că va naşte pe Iisus este în prezent ocupat de o impunătoare biserică, Bunavestire din Nazaret.
Aceasta este o biserica catolică modernă, construită pe ruinele unor biserici bizantine din perioada Cruciadelor.
În această biserică se află o grotă, ce poate fi vizitată de pelerini, unde Fecioara Maria ar fi fost înştiinţată de Arhanghelul Gavriil că îl va naşte pe Mântuitor.
Biserica este decorată cu mozaicuri ale Fecioarei donate bisericii de către comunităţi creştine din întreaga lume, inclusiv din România.
Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în Postul Paștelui, în data de 25 martie, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi a săptămânii ar cădea aceasta.
Buna Vestire – 25 martie – Ziua Cucului
De Buna Vestire se crede că sosesc rândunelele, iar cucul cântă prima oară în an, de aceea sărbătorii i se mai spune şi Ziua Cucului.
Cucul anunţă sosirea efectivă a primăverii. Primul său cântec trebuie să fie aşteptat de toţi oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare.
Există obiceiul ca în această zi, să se numere de câte ori cucul își cântă numele. Numărul ar putea fi câți ani mai avem de trăit.
Cei care nu îndeplinesc aceste condiţii, nu vor beneficia de toate acele lucruri în anul care va urma.
Dacă primul cântec al cucului este auzit pe stomacul gol, în partea stânga sau în spatele omului, este semn de rău augur.
Pe de altă parte, conform obiceiului, flăcăii şi fetele îl întreabau pe cuc lucruri care îi interesau, precum: „Cucule voinicule/ Câţi ani îmi vei da/ Pân’ m-oi însura (mărita)?”.
Tăcerea cucului aducea mare bucurie celor care întrebau, deoarece echivala cu o căsătorie grabnică, în vreme ce cântatul cucului îi aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de aşteptare.
De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua sa era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli.
Mai mult, la auzul cântecului cucului, e bine să aruncăm un bănuţ în direcţia din care se aude glăsuirea păsării, pentru a avea noroc tot anul.
Buna Vestire – oamenii n-au voie să se certe
Tradiţia mai spune că, în această zi, oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul.
De Buna Vestire, este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare, ca hrană pentru îngeri.
În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se „ameninţau” cu toporul şi se stropeau cu ţuică.
În Bucovina, nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, pentru că se consideră că ar putea ieşi din ele pui cu două capete şi patru picioare.
Tot de Buna Vestire, gospodarii din Maramureş adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc.
Ritualul, cunoscut sub numele de Noaptea focurilor, este practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până după miezul nopţii sau până în zori.
Cum va fi vremea de Buna Vestire așa va fi și de Paște
Fiind dezlegare la peşte, se spune că acela care gustă peşte de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă.
În popor se mai spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peştii.
Se spune că, dacă în ziua de Blagoveştenie timpul va fi frumos, tot anul are să fie bun.
Şi cum va fi vremea în ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi de Paşte.
Dacă de Buna Vestire se află şi frunza verde, atunci anul va fi cu belşug.
Dacă în ziua praznicului e ceaţă, primăvara va fi plăcută, călduroasă şi fără multe zile mohorâte.
Buna Vestire – Obiceiuri din Ardeal
În „Obiceiuri şi datini din judeţul Alba”, Avram Cristea povestește că în unele aşezări din Apuseni gospodarii stropesc cu ţuică la rădăcina pomilor şi cu vin la rădăcina viţei de vie, ca să aibă rod bogat în acel an.
De asemenea, tot în Alba, mai era obiceiul ca în zorii zilei să se afume cu „pozdări” de cânepă şi cu tămâie pomii din livezi, pentru a alunga bolile şi dăunătorii.
De Buna Vestire se poate ara, dar nu şi semăna, căci păsările vor mânca boabele ce urmează să ajungă sub brazdă. De Blagoveştenie sosesc rândunele şi cucul începe să cânte.
Cucul cântă mereu până la Sânziene sau Sânpetru, când se spune că mănâncă orz sau boabe de cireşe şi se îneacă.
Buna Vestire – Superstiții
Nemaiputând cânta, se transformă în uliu şi aşa rămâne până anul viitor, când îşi recapătă glasul de Blagoveştenie.
În unele sate, de Buna Vestire, se face un foc în curte, în faţa uşii, şi lângă el sunt puse pâine, sare şi o cofă cu apă, ca să se încălzească îngerii, să mănânce şi să bea apă.
Pâinea şi sarea sunt apoi date de pomană.
Gospodinele nu păstrează ouăle făcute în ziua de Buna Vestire, căci, dacă le vor pune sub cloşcă, nu vor ieşi pui sănătoşi.
Bărbaţii nu se ceartă cu nevestele, că altfel se vor sfădi tot anul.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

EVENIMENT
Vineri, 20 mai: Bursa generală a locurilor de muncă, la Alba Iulia. Oportunități de angajare

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba organizează vineri, 20 mai, bursa generală a locurilor de muncă. Evenimentul va avea loc la Alba Iulia, în sala de conferințe PAEM aflată pe strada Bucovina, nr. 6, în zona Piața Centru.
Bursa generală a locurilor de muncă se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau celor care doresc să se reorienteze profesional.
Obiectivul principal al evenimentului îl reprezintă creșterea gradului de ocupare, prin corelarea cererii cu oferta de locuri de muncă, oferind posibilitatea interacţiunii directe dintre angajator şi solicitant.
Angajatorii interesaţi în selecţionarea forţei de muncă sunt invitaţi să participe la bursă pentru a cunoaşte direct oferta de forţă de muncă, de a recruta şi selecta personal în vederea ocupării locurilor de muncă vacante.
Agenţii economici se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, în vederea confirmării participării la acest eveniment şi pentru a completa Anexa nr.1a la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, cu privire la locurile de muncă disponibile sau le pot transmite pe adresa de e-mail: ajofm.ab@anofm.gov.ro
Participarea la acest eveniment este gratuită.
Evenimentul este organizat de ANOFM la nivel național în 76 de locații și se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă care doresc să se angajeze sau să își schimbe locul de muncă, după caz, asigurând interacționarea directă dintre angajatori și solicitanții de loc de muncă.
foto: arhivă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
EVENIMENT
Festivalul de Teatru „Povești” Alba Iulia: PROGRAMUL de luni – Sperietoarea de păsări, Sînt o babă comunistă, expoziție de costume

Luni este a doua zi a Festivalului de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia, cu un program generos de evenimente: expoziții de costume, dialoguri cu spectatorii, lansări de carte și mai multe spectacole de teatru.
Festivalul este organizat încă de la prima ediţie, în 2006, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Alba. La actuala ediţie, bugetul alocat a fost de 710.00 de lei, potrivit preşedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel.
Preţul unui bilet porneşte de la 7 lei (pentru copii şi adolescenţi) şi ajunge la 28 de lei, pentru adulţi. Studenţii şi pensionarii vor plăti 14 lei pentru un bilet.
Vezi: 15 – 21 mai: Festivalul de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia. Spectacole faine, pentru oameni mari și pentru cei mici. PROGRAMUL
Managerul Teatrului de Păpuşi „Prichindel”, Ioana Bogăţan, a spus că va fi o săptămână de teatru la Alba Iulia de care publicul trebuie să se bucure, cu peste 70 de evenimente.
Program Festivalul Internațional de Teatru „POVEŞTI” – Luni, 16 mai
11:00 Sperietoarea de păsări, regia Adela Moldovan
Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad, Trupa marionete
Spectacol de teatru pentru copii / 3+
Casa de Cultură a Studenților / 50 min
11:00 Vlogger la 13 ani, de Dan Lungu
Lansare de carte
Școala Gimnazială Vasile Goldiș Alba Iulia
12:00 Cafeaua cu tâlc
Conferință de presă
Art Cafe
12:00 #acedesiguranță, regia Bobi Pricop
Coproducție Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Național Marin Sorescu Craiova, Teatrul Andrei Mureșanu Sfântu Gheorghe, Teatrul de Nord Satu Mare
Spectacol-instalație pentru adolescenți / 16 +
Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia / 1h 10 min.
13:10 Dialoguri
Bobi Pricop în dialog cu spectatorii
Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia
17:00 Punto y Coma
Compania Teatrală Cia el Cruce, Spania
Spectacol de teatru-circ / 6+
Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia / 50 min.
18:00 – 20:00 Expoziții permanente de costume și artă plastică realizate de UNATC I.L. Caragiale București
Curator și coordonator prof.univ.dr. Ștefania Cenean
Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor
18:30 Sînt o babă comunistă, de Dan Lungu
Lansare de carte
Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor / 30 min.
19:00 Sunt o babă comunistă, regia Antonella Cornici
Teatrul Național Mihai Eminescu Timișoara
Spectacol de teatru / 14+
Casa de Cultură a Sindicatelor / 1h 45 min.
Programul integral este disponibil pe site-ul festivalului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
ACTUALITATE
PNȚCD anunță că pregătește o alianță politică cu partidul lui Liviu Dragnea, pentru alegerile din 2024

Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, anunță că pregătește o alianță politică cu Alianța pentru Patrie (APP), noul partid al fostului președinte PSD Liviu Dragnea.
„O alianță politică între PNȚCD și APP este mai mult decât vitală pentru România, răspunzând dezideratului celei mai mari părți a poporului român, în perspectiva alegerilor generale din 2024, de constituire a unei platforme formată din partidele suveraniste autentice”, au susținut Aurelian Pavelescu și Liviu Dragnea, într-un comunicat de presă.
Anunțul vine după ce Liviu Dragnea a participat, sâmbătă, la ședința Biroului de Conducere al PNȚCD, unde s-a discutat despre o alianță „națională suveranistă”.
Potrivit comunicatului, Dragnea crede că PNL și PSD și-au dat mâna într-o „alianță a trădării naționale”, iar bătălia electorală din 2024 nu va mai fi între stânga și dreapta, ci intre suveranism și globalism, între „dragoste de țară și vânzare de țară”.
Președintele PNȚCD. Aurelian Pavelescu, a subliniat că este nevoie de o forță politică care să militeze pentru o „Europă a Națiunilor Suverane”, alături de celelalte forțe europene suveraniste.
Întâlnirea lui Liviu Dragnea cu membrii biroului de conducere al PNȚCD vine pe fondul unor discuții avansate, duse de mai mult timp între PNȚCD și APP, obiectivul fiind încheierea unei alianțe politice pentru alegerile din 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
EVENIMENT
VREMEA în ALBA, 16-22 mai: Variații de temperatură, câteva ploi și furtuni. Prognoza meteo pe zile în localități din județ

Săptămâna viitoare în județul Alba temperaturile vor varia de la o zi la alta. Luni și marți maximele vor atinge 24 – 25 de grade Celsius, iar miercuri nu vor depăși 16 – 17 grade. În weekend se încălzește din nou, fiind anunțate temperaturi maxime de 27-28 grade Celsius.
Sunt posibile ploi și furtuni luni, marți și miercuri
La munte, temperaturile maxime vor varia între 10-19 grade la Oașa și 12-19 grade la Arieșeni.
Prognoza meteo în localități din județul Alba, 16 – 22 mai
Luni, 16 mai
Alba Iulia: minime de 11 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună în unele zone
Sebeș: minime de 11 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună în unele zone
Șugag: minime de 9 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; o furtună în unele zone
Oaşa: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; în mare parte însorit
Aiud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună în unele zone
Blaj: minime de 11 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună în unele zone
Ocna Mureş: minime de 8 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit
Zlatna: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; o furtună în unele zone
Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; o furtună în unele zone
Câmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; o furtună în unele zone
Arieşeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; o furtună în unele zone
Cugir: minime de 11 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună în unele zone
Marți, 17 mai
Alba Iulia: minime de 11 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
Sebeș: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
Șugag: minime de 9 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
Oaşa: minime de 7 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; ploi
Aiud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
Ocna Mureş: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
Zlatna: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
Câmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
Arieşeni: minime de 5 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
Cugir: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
Miercuri, 18 mai
Alba Iulia: minime de 5 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse
Sebeș: minime de 5 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse
Șugag: minime de 3 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; câteva averse
Oaşa: minime de 1 grad Celsius, maxime de 10 grade Celsius; ploi
Aiud: minime de 5 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse
Blaj: minime de 5 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse
Ocna Mureş: minime de 4 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; câteva averse
Zlatna: minime de 3 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; câteva averse
Abrud: minime de 3 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; câteva averse
Câmpeni: minime de 3 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; câteva averse
Arieşeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; câteva averse
Cugir: minime de 5 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse
Joi, 19 mai
Alba Iulia: minime de 8 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; parțial însorit
Sebeș: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; predominant însorit
Șugag: minime de 4 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; nori și soare
Oaşa: minime de 3 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; parțial înnorat
Aiud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit
Blaj: minime de 8 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit
Ocna Mureş: minime de 6 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit
Zlatna: minime de 6 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; parțial însorit
Abrud: minime de 5 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit
Câmpeni: minime de 5 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit
Arieşeni: minime de 4 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit
Cugir: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; predominant însorit
Vineri, 20 mai
Alba Iulia: minime de 9 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; predominant însorit
Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; predominant însorit
Șugag: minime de 7 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; predominant însorit
Oaşa: minime de 6 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; predominant însorit
Aiud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; predominant însorit
Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; predominant însorit
Ocna Mureş: minime de 8 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; predominant însorit
Zlatna: minime de 8 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; predominant însorit
Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; predominant însorit
Câmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; predominant însorit
Arieşeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; predominant însorit
Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; predominant însorit
Sâmbătă, 21 mai
Alba Iulia: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit
Sebeș: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; nori și soare
Șugag: minime de 10 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; soarele iese puțin din nori
Oaşa: minime de 9 grade Celsius, maxime 20 grade Celsius; parțial înnorat
Aiud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit
Blaj: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit
Ocna Mureş: minime de 12 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; vreme cu nori și soare
Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; predominant noros
Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; nori și soare
Câmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; nori și soare
Arieşeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; soare printre nori înalți
Cugir: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; nori și soare
Duminică, 22 mai
Alba Iulia: minime de 13 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit
Sebeș: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; însorit spre parțial noros
Șugag: minime de 9 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; predominant însorit
Oaşa: minime de 8 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; furtuni sporadice
Aiud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; după un început noros, soarele revine
Blaj: minime de 12 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; după un început noros, soarele revine
Ocna Mureş: minime de 11 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse
Zlatna: minime de 11 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; predominant însorit
Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; însorit spre parțial noros
Câmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; însorit spre parțial noros
Arieşeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit
Cugir: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; însorit spre parțial noros
sursa: accuweather.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News