Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Canalizare la PREȚ MARE. Alba, în topul județelor cu cele mai scumpe servicii la utilități. Tarife APA CTTA 2024

Publicat

Canalizare la preț mare: tarifele la apă potabilă și canalizare au crescut în Alba, de la 1 ianuarie.

Lista prețurilor avizate pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită a tuturor operatorilor din țară a fost publicată de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Este valabilă la data prezentă, 8 ianuarie.

Potrivit documentului, cetățenii județului plătesc printre cele mai mari tarife din țară la canalizare (7,21 lei/mc, fără TVA).

Operatorul din Alba se află pe locul 5 în top celor mai mari prețuri la canalizare, fiind depășit doar de către operatorii din Arad (7,99 lei/mc), Iași (7,34 lei/mc), Târgu Jiu (7,30 lei/mc) și Ilfov (7,24 lei/mc). 

APA CTTA – tarife la apă potabilă în Alba

În ceea ce privește tarifele la apă potabilă, Apa CTTA SA Alba se află pe locul 25 din 47 în topul celor mai mari prețuri practicate în țară. 

Deși ANRSC a publicat tabelul cu prețurile atât la apă potabilă cât și la canalizare/epurare, reprezentanții Apa CTTA Alba au transmis într-un comunicat doar lista prețurilor la apă potabilă, acolo unde operatorul se află pe locul 25.

Au omis să transmită și lista cu prețurile la canalizare, unde se află pe locul 5 în topul celor mai scumpe tarife.

Vezi AICI TOP prețuri la apă potabilă în România – valabilă la 8 ianuarie 2024 (în format .pdf)

Vezi AICI TOP prețuri la canalizare/epurare în România – valabilă la 8 ianuarie 2024 (în format .pdf)

TARIFE CANALIZARE în Alba – APA CTTA

Tarife la apă și canalizare în Alba: ce spune directorul Apa CTTA Alba

„Este esențial pentru noi să investim în infrastructura de apă și de canalizare a județului nostru și sunt 18 ani de când facem asta an de an, referindu-mă doar la investițiile din fonduri europene, pentru că dacă vorbim de cele din fonduri proprii, am făcut-o mereu.

Fără investiții nu avem cum să funcționăm!

Proiectele pe care le implementează acum SC Apa CTTA SA Alba, în dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Alba, prin Programul Operațional Infrastructură Mare și PNRR, în valoare totală de 593.000.000 lei cuprind, printre altele, realizarea a 60 km de rețea nouă/reabilitată de apă potabilă și 116 km de rețea de aducțiune, 97 km de rețea nouă/reabilitată de canalizare, o nouă captare de apă și două stații de tratare apă, 49 stații de pompare a apei uzate și două stații noi de epurare a apelor uzate, achiziția și montarea a 13.877 contoare cu citire la distanță.

În urma implementării lucrărilor de investiții, peste 100.000 de locuitori vor avea mai bună alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății, iar 24.000 de locuitori vor beneficia de servicii imbunatatite de colectare si epurare a apelor uzate.

Totodată, va crește siguranța în alimentarea cu apă a populației care beneficiază în acest moment de serviciile SC Apa CTTA SA, prin reducerea discontinuității serviciului și creșterea calității apei potabile distribuite.

Din prețuri și tarife se va alimenta și fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID), care constituie sursa pentru realizarea investițiilor în infrastructura de apă și apă uzată și se va acoperi suma de peste 102.000.000 lei, care reprezintă contravaloarea datoriei creditelor obținute pentru cofinanțarea proiectelor.

Astfel, pentru a putea sustine și implementa toate aceste investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat și/sau din fonduri nerambursabile, în conformitate cu legea în vigoare și cu aprobarea Asociației de Dezvoltare ADI Apa Alba, a fost aprobată o strategie tarifară pentru o perioadă de 5 ani”, a transmis directorul Apa CTTA, Cornel Ștefan Bardan, într-un comunicat.

Tarife practicate de la 1 ianuarie 2024 de către Apa CTTA Alba

Potrivit Deciziei Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Publice Comunitare – ANRSC nr. 177/24.11.2023, prețul în întreaga arie de operare va fi, din 1 ianuarie 2024, de:

  • 6,94 lei/mc, exclusiv TVA – prețul apei potabile produse, transportate și distribuite
  • 7,21 lei/mc, exclusiv TVA – tariful pentru canalizare – epurare”.

Diferențele de tarif fără TVA față de prețurile practicate anterior sunt de 0,56 respectiv 0,35 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. Canalul și canaliile

    luni, 08.01.2024 at 15:46

    pnl= Petrov ați votat,acum plătiți prostia !

  2. pilu

    luni, 08.01.2024 at 15:53

    Eu cred că dacă investeşti de 18 ani ai o reţea performantă, unde costurile se estompează şi nu cresc în ritm rapid. Dar probabil că acolo în cuibul ăla de penelisti socotelile ţin de bunăstarea lor, că de, puţini au mai rămas care să se mai găsească şi prin alte părţi. Poate că după alegeri vor dispărea şi vor veni alţii cu idei mai bune.

  3. Gogu

    luni, 08.01.2024 at 18:10

    Votati Pnl-ul

  4. Petru

    luni, 08.01.2024 at 19:19

    Hoția vine și pe APĂ .

  5. Halbanezul

    luni, 08.01.2024 at 21:08

    Apa, r…… si deseurile de pe functii se plătesc scump.

  6. Cos

    miercuri, 10.01.2024 at 12:03

    Cum se face că în localități în care nu au investit nimic,cum ar fi Săliștea, unde rețeaua a fost proiectată și finanțată de administrația locală, au venit și au luat cu japca distribuția apei de la administrația locală, consumurile sunt minime (1 salariu și energia electrică pentru iluminatul bazinului de acumulare) și plătim de ne sar capacele… să plătești canalizare mai mult de 100% din consumul de apă? Hoție la cel mai înalt nivel. Doar ca să îți înregistreze branșamentul la canalizare trebuie să plătești peste 300 de lei… regim totalitarist.

  7. Ano Nimus

    duminică, 14.01.2024 at 21:45

    PSD isi ataca partenerul de guvernare stabila. Acu’ s-au trezit, ca miroase a campanie! Apa s-a scumpit de cateva luni si doar acum apar acuze. Nimic serios in ce priveste o analiza a motivelor cresterilor, niste povesti cu apa de ploaie si altele baliverne. Un fel de agitatori bolsevici care instiga propunand ce? Nimic concret.

    Bun. Sa zicem ca la noi e mai scump si n-ar trebui sa fie. Corect. Preturile insa sunt comparabile in toata tara. Ce s-o fi intamplat in toti acesti ani in care preturile apei au crescut peste tot? Ca noua nu ne explica nimeni la modul serios. De ce?

    Vedem ca sunt o gramada de conserve PNListe la APA CTTA. OK. Trebuie date afara. Daca era PSD la conducere nu erau?! Cand si-au angajat membrii PSD pe la diverse firme de stat cu clauze de concediere pe bani grei nu i-a durut de popor. De preturi, de bunastare?!

    Pana cand nu vedem pe cineva explicand serios de ce au crescut preturile si care-i planul sa scada, asistam neputinciosi la nsite simple la povesti de campanie.

    Manipulari de catre unul sau altul din partide.

    Trec alegerile, isi fac ”treaba” si dup-aia mucles. Ca si pana acum. Cainii latra, caravana trece.

    Mi-e teama ca vreo 2 partide mari din tara asta ar trebui pur si simplu sa dispara.
    Marea problema e ca nu avem inlocuitori seriosi. Si ei stiu asta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax