Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cât indică etilotestul, dacă bei must: Șoferii pot consuma băutura, după ce începe fermentarea? Cât alcool conține

struguri negri must jidvei

Publicat

Are mustul alcool? Una dintre cele mai căutate și apreciate băuturi în sezonul de toamnă este mustul. Însă fiind o băutură obținută din struguri, în jurul mustului există des o dilemă. 

Are sau nu alcool, sau dacă consumi un pahar de must iese la alcooltestul efectuat de polițiști?

Prin definiția sa, mustul nu trebuie să aibă alcool în compoziția sa. Cel mult, să existe o cantitate infimă de maxim 1%.

Ce este mustul

Potrivit Legii 67/1997 care reglementează definițiile mustului sau ale derivatelor din vin, mustul de struguri este produsul lichid obţinut, prin scurgere liberă sau prin procedee fizice, din struguri proaspeţi. Se admite ca mustul să aibă un conţinut în alcool dobândit de cel mult 1% în volume.

De asemenea, mustul tăiat este mustul oprit să intre în fermentaţie alcoolică prin aplicarea unui procedeu autorizat, al cărui conţinut în alcool nu depăşeşte 1% în volume.

Când începe mustul să conțină alcool

Cel mai dulce must este cel obținut în prima zi, după e a fost stors din struguri.

Atunci mustul nu conţine deloc sau cel mult 1% alcool.

După trei sau cel mult patru zile, mustul care fermentează începe să își facă simțit efectul: mai exact cel care îl bea simte pișcături pe limbă, de asemea băutura prinde un gust acrișor, iar gradul de alcoolemie se duce spre 4%.

În acel moment, băutura nu mai este must, ci tulburel, iar procentul din alcool poate ajunte și la 8%.

Cum poți să tai mustul pentru a nu avea alcool

Potrivit definiției date de lege, mustul tăiat este mustul oprit să intre în fermentaţie alcoolică prin aplicarea unui procedeu autorizat, al cărui conţinut în alcool nu depăşeşte 1% în volume.

Rețeta simplă pentru must tăiat

1 litru must dulce, abia stors, din struguri care nu au fost lăsaţi să fermenteze

3 aspirine netamponate

Mod de preparare:

Mustul proaspăt stors se strecoară printr-un tifon, apoi se pune la fiert, la foc potrivit. Fierberea se face într-un vas încăpător, pentru că se va forma destul de multă spumă.

Cu o sită fină se îndepărtează spuma care se formează, până când mustul rămâne limpede.

Aspirinele dizolvate într-o cantitate mică de must se adaugă în mustul aflat pe foc şi se mai lasă la fiert încă 5 minute.

După ce se opreşte focul, vasul cu must se lasă la răcit. După ce mustul s-a răcit, se toarnă în sticle din plastic de 1 sau 2 litri, care se închid foarte bine. Sticlele se păstrează la loc răcoros, într-o cămară sau în beci.

O sticlă cu must începută trebuie consumată în cel mult 7 zile.

Experiment realizat de polițistul din Bihor, Tavi Perțea

Polițistul din Bihor, Tavi Perțea a realizat pe canalul său de YouTube, un experiment.

YouTube video

Mai exact acesta a mers într-o piață publică, a cumpărat o sticlă de must și a băut un pahar.

Polițistul și-a făcut două teste cu aparatul alcool test.

La primul test imediat după ce a băut paharul de must rezultatul a fost negativ.

Apoi după mai bine de 10 minute, acesta s-a testat iar. Rezultatul a fost ca și prima dată, negativ pentru alcool.

Polițistul a continuat experimentul lăsând sticla cu must peste noapte pentru a fermenta și a repetat testul a doua zi.

Băutura „pișca” foarte vag pe limbă, susține acesta și a repetat degustatul cu aceeași cantitate, două căni de 250 ml. Mitul că mustul ar fermenta în stomac și ar produce alcool a fost spulberat. Etilotestul nu a indicat vreo urmă de alcool în aerul expirat.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement