EVENIMENT
Cât de greu îi va fi Ucrainei să reziste unei invazii totale din partea Rusiei. Diferențele de forță militară dintre cele 2 țări
Cât de greu va fi pentru Ucraina să se apere în războiul contra Rusiei? Ucraina este depășită și depășită numeric în general, după investiții semnificative și modernizare în forțele armate ale Rusiei de către președintele Putin.
BBC a realizat o analiză în care încearcă să găsească răspunsuri legate de raportuld e forțe dintre cele două țări. Dr Jack Watling, de la Royal United Services Institute, spune: „Cred că ucrainenii se află într-o poziție foarte dificilă”. Tocmai s-a întors din Ucraina și spune că liderii militari ai țării se confruntă acum cu niște „alegeri foarte grele”.
Oficialii occidentali estimează că Rusia avea până la 190.000 de soldați la granița cu Ucraina – mult mai mult decât întreaga armată regulată a Ucrainei de 125.600 de oameni.
Ucrainei îi va avea greu să-și apere miile de kilometri de frontieră – de la Belarus în nord până la Crimeea în sud. Dacă te gândești la Ucraina ca la un cadran de ceas, rușii pot lansa atacuri de la ora 10 până la ora 7.
Ben Barry, de la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS) și un fost brigadier al armatei britanice, spune că este o „poziție foarte dificilă pentru un apărător”.
Detalii de pe frontul din Ucraina AICI: UPDATE VIDEO: A început războiul. Putin atacă Ucraina cu avioane, tancuri și navele militare. Explozii în Kiev, Harkov sau Odesa
În plus, Ucraina este amenințată în mai multe direcții, iar forțele lor sunt „răspândite destul de subțire”, spune Jack Watling de la Royal United Services Institute (RUSI).
Dominația aeriană a Rusiei
Dar adevărata disparitate dintre forțele ruse și ucrainene este la nivel aerian.
Ucraina avea la începutul conflictului 105 avioane de luptă la graniță, comparativ cu cele 300 ale Rusiei, spune Watling. Acesta a prezis ceea ce s-a și întâmplat: „rușii au câștigat foarte repede superioritatea aeriană”.
Sistemele avansate de apărare aeriană ale Rusiei, cum ar fi rachetele S-400, oferă, de asemenea, forțelor sale un avantaj. În schimb, Ucraina are apărări antiaeriene mai vechi și mai limitate.
Watling dă exemplul Israelului, o țară capabilă să se apere din mai multe direcții. Dar el adaugă că a reușit să facă acest lucru doar datorită superiorității sale în aer. Este ceva ce Ucraina pur și simplu nu are.
Moscova beneficiază de artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune, spune Ben Barry. Asta permite rușilor să atace de departe centrele de comandă și control ale Ucrainei, depozitele de muniții, forțele aeriene și apărarea aeriană.
Pe parcusul zilei, de altfel s-au înregistrat atacuri susținute cu rachete de croazieră asupra țintelor din apropierea capitalei Kiev.
Watling spune că rușii au un arsenal foarte important de arme și capacități moderne la care Ucraina nu are un răspuns – cum ar fi sistemele de croazieră Iskander și rachete balistice.
Ucraina a primit recent provizii de „ajutor letal” din SUA și Marea Britanie, dar acestea sunt în mare parte rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune și arme antitanc.
VIDEO Mesajul unui soldat ucrainean, după invazie: A fost măcel! Deocamdată suntem vii. Dar în caz de ceva, mamă, tată, vă iubesc!
Rusia este considerată în prezent cea de-a doua putere militară a lumii, grație arsenalului ei nuclear, în timp ce Ucraina era până joi pe locul 22, în ceea ce privește armata, potrivit clasamentului realizat de Global Firepower, în baza PowerIndex, care ține cont de 50 de factori individuali, cum ar fi aparatura militară sau numărul trupelor.
Cum s-a pregătit Rusia de război în ultimii ani
Pe parcursul ultimilor zece ani, patru din 11 submarine nucleare strategice au fost înlocuite cu altele noi și șapte din cele nouă divizii de rachete au fost rearmate cu rachete moderne.
- „Printre alte măsuri, rachetele balistice sol-sol Iskander au fost plasate strategic de-a lungul întregii frontiere de vest. Acesta este un sistem de arme de neegalat de țările NATO din Europa, dar care teoretic ar putea distruge infrastructura sistemului de apărare antirachetă al SUA, pe lângă alte ținte importante.
- Rachetele de croazieră Kalibr, cu o rază de acțiune de aproximativ 2.000 km, care au fost desfășurate în Flota Baltică din Rusia începând cu 2016, ar putea fi, de asemenea, adăugate pe listă.
- Printre altele, aceste sisteme de arme trebuie să asigure un avantaj în timp pentru Rusia în desfășurarea operațiunilor militare în Europa, permițându-i să distrugă concentrațiile de trupe NATO și infrastructura logistică într-un stadiu incipient” – Mikk Marran, ICDS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
pilu
joi, 24.02.2022 at 21:21
Păi dacă ăsta spune aşa ceva, e clar, Ucraina e victimă sigură. Aşa că NATO să-si vadă de graniţele ei, să nu aibă vreo surpriză.
Stelian ion
vineri, 25.02.2022 at 01:58
Mare dreptate aveti.Pacat de cei ce au murit,in rest,cred ca ceva e putred la mijloc.👋👋👋