Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cât trebuie să muncească un IT-st, un profesor sau un funcţionar public pentru a-şi cumpăra un telefon de 1000 de lei

telefon mobil

Publicat

În luna noiembrie 2018, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.658 lei, cu 2,8% mai mare decât în luna octombrie, iar cel net de 2792 lei (+2,6%). Cele mai mari salarii au fost în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice – 6.835 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante – 1.589 lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

În ceea ce priveşte creşterile salariale, cele mai mari au fost în silvicultură şi exploatarea forestieră, extracţia minereurilor metalifere și sănătate, în perioada noiembrie 2017-noiembrie 2018.

În silvicultură și exploatările forestiere salariile au crescut cu peste 61%, în timp ce în sănătate creșterile au fost de peste 30%. Cele mai mici creșteri au fost în intermedieri financiare și în acțivitățile extractive (caz în care salariile chiar au scăzut).

În acest context, pentru a-și cumpăra un telefon mobil de 1000 de lei, un IT-ist ar avea nevoie de 24 de ore muncite, în vreme ce un angajat din industria turismului ar avea nevoie de peste 100 de ore de muncă.

Un funcționar din administrație are nevoie de 37 de ore de muncă (media pe economie fiind de 57,3 ore de muncă), în învăţământ e nevoie de 55 de ore (tot sub medie), iar în sănătate, de 45 de ore de muncă.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Noiembrie 2018 comparativ cu Noiembrie 2017

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,3%, iar indicele câştigului salarial real, în noiembrie 2018, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 109,5%. Indicele câştigului salarial real a fost de 102,7% pentru luna noiembrie 2018 faţă de luna precedentă.

Noiembrie 2018 comparativ cu Octombrie 2018

În luna noiembrie 2018, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna octombrie 2018, ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

– cu 52,6% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), respectiv cu 27,8% în extracţia minereurilor metalifere;

– între 8,5% şi 11,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe);

– între 5,0% şi 7,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, alte activităţi industriale n.c.a., cercetare-dezvoltare, activităţi de poştă şi de curier;

– între 4,0% şi 5,0% în fabricarea produselor din tutun, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, fabricarea produselor textile, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
– cu 8,3% în industria metalurgică;
– între 1,0% şi 3,0% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, telecomunicaţii, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, transporturi aeriene, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: administraţie publică (+1,5%), învăţământ (+1,1%), sănătate şi asistenţă socială (+0,6%).

surse: insse.ro, hotnews.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cristina

    sâmbătă, 12.01.2019 at 12:02

    Ținând cont că un profesor muncește doar vreo 20 de ore pe săptămână, deci salariul lunar în încasează doar pentru vreo 85 de ore de muncă, vă contrazic:NU are nevoie de 55 de ore de muncă pentru un telefon de 1000 de lei. Cred ca 30 de ore ar fi mai corect spus

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement