Economie
Ce amendă riști dacă nu faci inventarul anual la firmă. Au crescut amenzile pentru operațiunile financiar-contabile eronate
Ce amendă riști dacă nu faci inventarul anual la firmă: Au crescut amenzile pentru operațiunile financiar-contabile eronate, prin ordonanțat ”trenuleț”.
Regulile s-au schimbat de la sfârșitul anului trecut. Astfel, amenzile pentru firme sunt mult mai mari, în 2024.
Sunt vizate o serie de operațiuni financiar-contabile, pedepsite mai aspru după modificările aduse la Legea nr. 82/1991 (Legea contabilității) de Ordonanța trenuleț (OUG nr. 115/2023).
De remarcat este că s-a eliminat facilitatea potrivit căreia agenții economici sancționați în baza Legii contabilității aveau posibilitatea de a achita, în termen de 15 zile, jumătate din minimul amenzii.
Ce amendă riști dacă nu faci inventarul anual
Unele au crescut și de 4 ori, cum este cazul companiilor care nu și-au făcut inventarul.
Dacă o societate nu efectuează inventarierea patrimoniului cel puțin o dată pe an, începând cu anul 2023 poate fi sancționată cu amenzi între 3.000 lei și 20.000 lei, scrie blog.pwc.ro.
Este o creștere mare, dacă ținem cont de valorile anterioare cuprinse între 400 și 5.000 lei.
Este important de reținut că, de obicei, documentele pregătite cu ocazia inventarierii patrimoniului sunt solicitate și în cadrul inspecțiilor fiscale.
Citește și: Noile măsuri fiscale din 2024. Modificările pentru microîntreprinderi și firme mari. Ordonanța, publicată în Monitorul Oficial
Ce amendă riști dacă nu faci inventarul la termen: Conform legii, efectuarea inventarierii patrimoniului este obligatorie cel puțin o dată în fiecare exercițiu financiar.
Mai este obligatoriu și în cazul fuziunii, divizării, transformării sau lichidării unei societăți.
Efectuarea inventarierii anuale se referă la inventarierea tuturor elementelor patrimoniale și nu se limitează la elementele de active fixe sau stocuri.
Ce amendă riști în diferite alte situații:
- O societate care deținea active și datorii sau efectua operațiuni economico-financiare fără să le înregistreze în contabilitate poate fi amendată cu sume cuprinse între 2.000 și 20.000 lei, duble față de cele de dinainte de ”ordonanța trenuleț”.
- Dacă o societate nu respecta prevederile emise de Ministerul Finanţelor Publice cu privire la aprobarea politicilor și procedurilor contabile, poate primi amenzi între 4.000 și 10.000 lei (față de între 300 și 4.000 lei anul trecut).
- Amenzile pentru nerespectarea prevederilor legate de utilizarea și ținerea registrelor de contabilitate și întocmirea și utilizarea documentelor justificative pentru toate operațiunile efectuate și înregistrate în contabilitate, dar și păstrarea și arhivarea acestora se măresc la valori cuprinse între 2.000 lei și 20.000 lei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News