Connect with us
Advertisement

Eveniment

Ce contravenții vor fi transformate în infracțiuni rutiere, în UE. Interdicția de a conduce într-o țară, valabilă în toată Europa

Publicat

O serie de situații în trafic vor deveni infracțiuni, potrivit unor modificări inițiate de Comisia Europeană, pentru o mai bună aplicare transfrontalieră a normelor de circulație rutieră. 

De asemenea, o altă măsură importantă vizează situația în care un stat membru decide să decadă din drepturi un conducător auto din cauza unei infracțiuni comise pe teritoriul său.

În această situație, interdicția va fi valabilă pe teritoriul întregii UE. Legislația europeană va deveni obligatorie și în România. 

Legea actuală acoperă unele dintre cele mai frecvente și mai flagrante infracțiuni, cum ar fi excesul de viteză și conducerea sub influența alcoolului.

Infracțiuni noi, introduse la nivelul țărilor UE

Comisia propune extinderea domeniului de aplicare al infracțiunilor rutiere la:

  • nemenținerea unei distanțe suficiente în raport cu vehiculul din față;
  • depășirea periculoasă;
  • parcarea periculoasă;
  • traversarea uneia sau mai multor linii albe continue;
  • conducerea pe sens interzis;
  • nerespectarea normelor privind utilizarea coridoarelor de urgență;
  • utilizarea unui vehicul supraîncărcat.

Aceste adăugiri vor contribui la reducerea impunității pentru astfel de infracțiuni și vor îmbunătăți capacitatea statelor membre de a sancționa contravenienții din alte state membre.

Modificări la Codul Rutier, aprobate de Guvern. Reguli mai clare în sensul giratoriu și schimbări la reținerea permisului

Aceasta va asigura, de asemenea, tratamentul egal al contravenienților rezidenți și nerezidenți.

Legile actualizate vor asigura respectarea drepturilor persoanelor acuzate de infracțiuni rutiere.

Nerezidenții își păstrează dreptul la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil, la prezumția de nevinovăție și la apărare.

Aceste drepturi vor fi garantate mai eficient prin dispoziții care asigură un conținut uniform și emiterea de avize de sancțiune, prin asigurarea faptului că destinatarii acestor avize le pot verifica autenticitatea, și prin faptul că partajarea de informații cu presupușii contravenienți devine o cerință standard.

Un portal informatic dedicat le va oferi cetățenilor acces ușor la informații privind normele de siguranță rutieră în vigoare în fiecare stat membru și, în timp, le va permite să plătească eventualele amenzi în mod direct.

Interdicția de a conduce într-un stat, valabilă pentru toate statele UE

Decăderea din drepturi a conducătorilor auto cu efect la nivelul întregii UE: încetarea impunității pentru infracțiuni grave

Pentru a preveni impunitatea în rândul persoanelor care săvârșesc infracțiuni rutiere, se va institui un nou sistem, care va permite o interdicție de a conduce autovehicule la nivelul UE atunci când un stat membru decide să decadă din drepturi un conducător auto din cauza unei infracțiuni comise pe teritoriul său.

Tragerea la răspundere a autorilor infracțiunilor rutiere în toate statele membre este esențială pentru siguranța rutieră, consideră reprezentanții Comisiei Europene.

Care este situația în prezent

Cu toate acestea, în conformitate cu normele actuale, atunci când o infracțiune gravă duce la o interdicție de a conduce, aceasta nu poate fi pusă în aplicare la nivelul UE dacă conducătorul auto a comis infracțiunea într-un alt stat membru decât cel care i-a eliberat permisul de conducere.

Propunerea se referă la infracțiuni rutiere grave, cum ar fi excesul de viteză, conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor și cauzarea de decese sau vătămări corporale grave ca urmare a oricărei încălcări a normelor de circulație.

Etapele următoare: Propunerile vor fi acum examinate de Parlamentul European și de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement