Connect with us
Advertisement

Eveniment

Ce pedeapsă „grea” riscă veterinarul Alexandru Nemet din Aiud, pentru rezultatul dat greșit la analiza trichineloscopică a cărnii de porc

Publicat

Ancheta privind cazul îmbolnăvirii cu trichineloză a 21 de persoane continuă în Alba. Colegiul Medicilor Veterinari a convocat Comisia de Deontologie pentru a analiza situația pe care a provocat-o doctorul Alexandru Nemet din Aiud, la cabinetul său din Lopadea Nouă, unde, după ce a dat rezultat negativ la analiza de trichină, 21 de persoane care au consumat din carnea de porc au fost infestate cu trichineloză, iar două persoane au rămas internate în spital.

Potrivit președintelui Colegiului Medicilor Veterinari, dr. Ioan Tomușca, medicul Alexandru Nemet va fi prezentat Comisiei de Deontologie, care se va întruni vineri. Pentru rezultatul dat greșit la analiza trichineloscopică a probei de carne dusă de un om din comună, care s-a soldat cu 21 de oameni infestați cu trichineloză, medicul veterinar Alexandru Nemet, în vârstă de 66 de ani, nu se află în pericol de a nu mai putea profesa. El riscă să își piardă dreptul de a mai efectua examene trichineloscopice, până când își dotează cabinetul cu aparate performante care să dea rezultate sigure la analize.

„Doctorul Nemet a fost convocat la Comisia de Deontologie și, în funcție de datele adunate din teren și de evaluarea situației, în termen de 5 zile, va fi luată o măsură administrativă. Nu se pune problema să nu mai fie lăsat să profeseze, ci doar să nu mai execute examene de trichină, până când se dotează cu un trichineloscop cu ecran, cum au majoritatea medicilor, cu procent de siguranță aproape de 100%”, a spus dr. Ioan Tomușca.

Potrivit dr. Tomușca, situația produsă la Aiud ar putea fi rezultatul faptului că proba de carne dusă de proprietar nu a fost corespunzătoare, adică nu conținea porțiunea cu cei doi pilieri diafragmatici. Deși, de obicei, medicii veterinari pot refuza probele de carne necorespunzătoare, probabil sub presiunea aglomerației din cabinet, medicul veterinar nu a făcut-o, iar analiza nefiind efectuată pe un trichineloscop cu ecran, procentul de siguranță a rezultatului a fost de sub 95%.

Deputatul Ioan Dîrzu contestă situația creată de medicul din Aiud

În calitatea sa de medic veterinar, deputatul PSD Ioan Dîrzu a ținut să facă niște comentarii în conferință de presă, despre situația produsă la Aiud:

„Nu este normal ca orice cetățean din România să meargă la controlul trichineloscopic, să plătească taxa respectivă și să își îmbolnăvească familia. Aici a fost o scăpare din partea cuiva, a conducerii, tehnologia a evoluat în ultimii ani. Se poate face examenul trichineloscopic la microscop cum se făcea în anii 60-70, examen trichineloscopic pe ecran, în care lucrurile se văd mult mai bine și mai sigur, iar a treia metodă este digestia artificială.Nu trebuie să ne compromitem 45 de cetățeni din cauza unui examen trichineloscopic”.

Mai mult, Dîrzu le reproșează și inspectorilor sanitari-veterinari că nu au făcut verificările și controalele necesare pentru a preveni această situație: „Trebuia testat medicul veterinar, dacă mai vede sau nu mai vede, are cu ce examina sau nu are. Acesta este rolul inspectorilor sanitar-veterinari. A fost o mare eroare acolo. Medicul de acolo este privat, îl cunosc foarte bine. El avea obligația să investească în aparatura necesară în așa fel încât să nu aibă rateuri, iar cineva trebuia să îl controleze, în ce măsură își respectă contractul de concesiune. Vreau să atrag atenția tuturor colegilor noștri că meseria și atribuția pe care o au este de a-și îndeplini sarcinile în mod performant. Este o palmă care ne afectează pe toți. Nu este normal”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. suin

    marți, 14.01.2014 at 13:33

    porc pe porc se acopera !!dar ce vina au zecile de pacienti ,pei ei cine ii consoleaza !

    • Carla

      marți, 14.01.2014 at 14:21

      Se acopera si nu prea. Veterinarii au fost facuti ,,functionari publici,, si sunt platiti la fel ca cei de la ghisee. Degeaba Comunitatea europeana prevede ca ,,medicii veterinari, alaturi de stomatologi, moase ..s.a” constituie o ,,categorie de ,,functionari publici cu functii specifice, cu risc pentru populatie”, in Romania nu se tine cont .. cum ii tratam si ii platim pe medicii veterinari, asa ne trateaza si ei …si in acest caz nici nu e vorba de un functionar public ..

  2. dobre tudor

    marți, 14.01.2014 at 20:15

    Referitor la „siguranţa de aproape100%” a trichineloscopului cu ecran, aş vrea să spun că în momentul în care eşti MEDIC VETERINAR şi examinezi carne care intră în consum uman, nu ai voie să foloseşti expresia „aproape 100%”, mai ales în cazul trichinelozei. În cazul acesta există doar două variante (de care trebuie să fi 100% sigur domnule doctor): NEGATIV sau POZITIV.

    • Mara

      marți, 14.01.2014 at 23:09

      Nu am nimic cu veterinarii, dar sunt o profesie care chiar isi fac datoria fiecare la locul lui. O eroare de examinare si hopa hai sa-i terfelim.Eu sunt biolog si stiu de pe bancile scolii,stimate domn ca in biologie, deci si in medicina nu exista nimic sigur, deci nu exista 10 0%. La fel cum nici diagnosticul de trichineloza la om nu se face cu 100%, doar prin biopsie.A facut DSP Alba asa ceva.Ce procent de eroare exista la examenele facute pana acum? Este o situatie foarte neplacuta dar hai sa fim mai seriosi.Oricum medicul de la Aiud nu va fi judecat nici de noi nici de presa. Cu stima

  3. Lamurean

    marți, 14.01.2014 at 23:01

    In Romania sunt doua metode folosite ,metoda prin compresie si metoda digestiei artificeale,Cea mai sigura este metoda digestiei artificeale , dar este de durata,[necesita 2-3 ore si se efectueaza pe un nr .mare de probe ] este costisitoare ,si se aplica numai in laboratoarele autorizate si in abatoare Prin metoda compresiei rezultatul se poate da in 10-15 minute Rezultatul analizei este influentat de ; locul de prelevare a probei ,gradul de infestare ,[masiva sau scazuta ] de metoda folosita, stadiul de migratie a larvelor, locul de cantonare , performanta tricineloscopului si experienta celui care efectueaza analiza Intrucat aceste metode nu sunt 100% sigure ,americanii folosesc metoda congelarii la temp . de -40C

  4. Murinio

    joi, 16.01.2014 at 18:52

    Stima si respect pentru veterinari care i-si fac meseria, dar acest medic veterinar este o pacoste pentru aceasta zona, el din cauza problemelor cu alcoolu nu mai este capabil sa practice aceasta meserie, pacat de cei ce sufera fara nici o vina. Dumnezeu sa le dea minte celor care inca il mai sustin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement