Eveniment
Ce riscuri presupune urcarea pe tren și ce este arcul electric. Trei tragedii în județul Alba, în ultimii ani
Trei tragedii care au un lucru în comun s-au produs în județul Alba, în ultimii ani. Este vorba despre un adolescent de 15 ani, un tânăr de 30 de ani și un soldat, care și-au pierdut viața după ce s-au electrocutat la liniile de curent de pe calea ferată.
Mulți tineri nu sesizează pericolul imens la care se supun atunci când se urcă pe un vagon. Riscul de electrocutare este foarte mare și puțină lume știe că pericolul există și fără atingerea liniilor de curent, prin arc electric.
Cel mai recent caz s-a înregistrat joi, 16 iunie, când un adolescent de doar 15 ani și-a pierdut viața în urma unui astfel de incident nefericit, în zona stației CFR din Bărăbanț.
FOTO-VIDEO: TRAGEDIE la Alba Iulia. Minor electrocutat mortal în zona stației CFR Bărăbanț. S-ar fi urcat pe unul dintre vagoane
De asemenea, în urmă cu doi ani, tot în zona Gării din Bărăbanț, un tânăr de 30 de ani a murit electrocutat, după ce s-a urcat pe unul dintre vagoanele staționate.
FOTO/VIDEO: Un bărbat a murit în gara din Bărăbanț, după ce s-a electrocutat. Se urcase pe un vagon de marfă oprit în stație
Cel de-al treilea caz este al unui militar, care și-a pierdut viața în timp ce se afla pe un complex antiaerian – Ghepard. Acesta a fost electrocutat în zona Gării Alba Iulia, în timp ce efectua manevre pe tehnica de luptă aflată pe platforma feroviară.
VIDEO: Tragedie la Alba Iulia. Un militar a DECEDAT în timpul descărcării unor tancuri pentru Parada de 1 Decembrie
Motivele pentru care tinerii se urcă pe garniturile de tren sunt diverse, spun autoritățile: un selfie, grafitti sau parkour (un sport care a apărut și în România, în ultimii ani), dar indiferent de motiv, mesajul este unul simplu: este foarte periculos.
Avertismente și campanii. Ce este arcul electric
Reprezentanții CFR au transmis în mai multe rânduri mesaje de avertisment cu privire la riscuri:
”ATENŢIE! TENSIUNEA ÎN LINIA DE CONTACT este de 27.000 V!
Cablul sub tensiune creează un câmp electric care poate fi periculos la distanţe mici. Un om care se apropie de cablu, urcându-se pe vagon sau pe locomotivă, devine un fel de paratrăsnet.
Adică, fiind neutru din punct de vedere electric, are loc o străpungere a aerului şi o descărcare electrică, formându-se astfel un arc electric.
- ARCUL ELECTRIC se formează la o distanță mai mică de 1.5 metri de linia de contact şi este FATAL! ATENŢIE!
- NU atinge cablurile electrice, șinele, trenurile sau orice fel de instalați electrică!
- Evită să traversezi prin locuri nemarcate sau nesemnalizate!
- Fii foarte atent când traversezi calea ferată – folosește pasarelele, pasajele și trecerile pietonale!
- Fii mereu atent la tren, la zgomote și vibrații!
- NU uita că trenul are mereu prioritate!”
Și polițiștii s-au implicat în ultimii ani, în încercarea de a-i informa pe tineri.
„Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți” este numele unei asemenea campanii de informare, țintită mai clar pe tinerii care își fac fotografii pe vagoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News