Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce trebuie să știe șoferii români care merg în GRECIA. GHID rutier: lista contravențiilor și măsurile pe care le poate lua Poliția

Publicat

Un concediu peste hotare poate aduce neplăceri dacă nu sunt cunoscute regulile din țara respectivă. Grecia este una dintre destinațiile preferate de români pentru vacanța de vară, iar cei mai mulți călătoresc cu mașina, mai ales în locații mai apropiate, cum este, de exemplu, Thasos.

Șoferii pot rămâne fără plăcuțele de înmatriculare la mașini, în Grecia, o măsură pe care o pot aplica polițiștii, pentru contravenții de genul parcare neregulamentară. Pot rămâne și fără permis sau actele mașinii, în alte situații.

Vezi și Concediu 2023 în Grecia sau Bulgaria. Informații utile: drum cu mașina, prețuri, taxe și sfaturi pentru o vacanță reușită

Cei care au fost deja în Grecia sau călătoresc frecvent în această țară cunosc situația. Însă poate nu toți sunt la zi cu cele mai noi prevederi din Codul Rutier.

Concediu în Grecia 2023: Lista contravențiilor rutiere și date utile pentru șoferi

Date utile pentru șoferi sunt oferite de Ministerul Afacerilor Externe român.

Circulația auto în Grecia – date generale

Circulația auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Legea elenă sancționează drastic conducătorii auto aflați sub influența băuturilor alcoolice.

Cetățenii români care au autoturisme înscrise în circulație în România pot circula în Republica Elenă cel mult 180 de zile, dacă sunt turiști și nu au rezidență legală în această țară.

Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.

Reguli rutiere în Grecia – parcarea

Parcarea ilegală se pedepsește cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă reținerea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum și plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

Poliția elenă aplică amenzi și poate reține permisul de conducere, actele autoturismului și plăcuțele de înmatriculare pentru:

  • Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
  • Circulația pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
  • Depășirea și încălcarea liniei continue;
  • Neoprirea la semnalele agentului de circulație;
  • Nerespectarea semnalelor semaforului;
  • Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
  • Condusul pe contrasens.

Reguli rutiere în Grecia – Limitele de viteză admise

Pe autostradă, limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h. Acordați maximă atenție indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei.

Sunt prevăzute limitări de până la 80 km/h în funcție de condițiile de drum, trafic, meteo sau lucrări pe carosabil.

Limită de viteză admisă:

Autoturism:

  • 90-130 km/h în afara localităților
  • 50 km/h în interiorul localităților

Autocar:

  • 80-100 km/h în afara localităților
  • 50 km/h în interiorul localităților

Autocar supraetajat

  • 70-80 km/h în afara localităților
  • 50 km/h în interiorul localităților

Depășirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepsește cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reține și permisul de conducere pentru 60 zile).

Reguli rutiere în Grecia – când poate fi reținut permisul de conducere sau chiar autoturismul

În conformitate cu dispozițiile noului Cod rutier, sunt aplicate sancțiuni după cum urmează:

1. Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motocicliști se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

2. Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

3. Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentrație de alcool de:

  • 0,50-0,80 g/l în sânge sau de 0,25-0,40 mg/l în aerul expirat se sancționează cu amendă de 200 EUR și imobilizarea autovehiculului;
  • 0,80-1,10 g/l în sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l în aerul expirat se sancționează cu amendă de 700 EUR, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
  • peste 1,10 g/l în sânge sau de peste 0,60 mg/l în aerul expirat se sancționează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare  de minimum două luni, amendă de 1.200 EUR, ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (în baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani și care sunt depistați având o concentrație de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancționați cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puțin 6 luni, amendă de 2.000 EUR, ridicarea plăcuțelor de înmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (în baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

4. Depășirea limitei de viteză cu peste 30 km/oră se sancționează cu amendă de 350 EUR și ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

5. Nerespectarea culorii roșii a semaforului se sancționează cu amendă de 700 EUR și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

6. Nerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecție” se sancționează cu o amendă de 700 EUR, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 20 de zile.

7. Efectuarea de manevre periculoase se sancționează cu amendă de 700 EUR și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

8. Staționarea – parcarea ilegală se sancționează cu amendă de 40-150 EUR, după caz, și ridicarea permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu dizabilități sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

11. Circulația constantă a camioanelor grele și a autobuzelor pe banda din stânga sau utilizarea acestei benzi pentru depășiri care surprind șoferii care circulă de drept pe această bandă se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

12. Aruncarea pe geam, în timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

13. Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.

Reguli rutiere în Grecia – Taxele pentru autostrăzi

Taxele pentru autostrăzi în Republica Elenă pentru autoturisme, variază în funcție de lungimea tronsonului utilizat.

Între orașele Salonic și Atena, pe o distanță de aproximativ 520-570 de km, taxele de autostradă sunt cuprinse între 30 și 58 euro.

Reguli rutiere în Grecia – Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Republica Elenă. După obținerea permisului de ședere, cetățenii români vor solicita Direcției de Transport Local preschimbarea permisului de conducere român, cu unul elen.

Reguli rutiere în Grecia – Informații pentru cazurile de accident de circulație

În caz de accident de circulație, soldat cu pagube materiale dar fără victime omenești, constatarea poliției este obligatorie. Conducătorii auto implicați trebuie să completeze formularul tip pus la dispoziție de societățile locale de asigurări, privind producerea accidentului (elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident și ale societății de asigurare a acestuia).

Dacă accidentul s-a soldat cu victime, conducătorul auto vinovat poate fi reținut și prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate.

Până la sosirea echipajului de poliție conducătorii auto implicați sau persoanele aflate la locul accidentului sunt obligate să acorde primul ajutor răniților și să ofere poliției toate detaliile referitoare la modul de producere al accidentului.

Reguli rutiere în Grecia – detectoare radar sau aparatură anti-radar

Legea elenă interzice cu desăvârșire folosirea și simpla posesie în autoturism a unor aparate anti-radar, a detectoarelor anti-radar, precum și a altor sisteme de depistare a radarelor.

Deținerea sau folosirea detectoarelor radar, precum și a aparaturii anti-radar se sancționează cu:

  • amendă în valoare de 2.000 euro
  • reținerea permisului de conducere până la 30 de zile
  • confiscarea actelor autoturismului și a plăcuțelor de înmatriculare până la 60 de zile.

Numere de telefon de urgenţă autorităţi publice din Republica Elenă:

  • 112 Număr general de urgenţă
  • 100 Poliţia elenă
  • 166 Asistenţa medicală de urgență
  • 199 Pompierii
  • 171 Poliţia turistică
  • 191 Pompierii, incendii de păduri
  • 108 Paza de coastă
  • 00302105230111 poliţia rutieră Atena
  • 00302109642000 poliţia care se ocupa cu supravegherea aeriană
  • 00302107793777 prim ajutor în caz de otrăvire

Ambasada României din Atena –  Secția consulară: 0302106728879 sau 00302106728875 sau telefon 0030.6980.833.448 pentru cetaţenii români care se află într-o situaţie de urgenţă (accidente, spitalizări, decese, situaţii deosebite)

Consulatul General al Romaniei din Salonic: 00302310340088 sau 00302310340089; telefon de urgență: 0030.2310.340.088

sursă: mae.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax