Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cea mai caldă lună martie din istoria măsurătorilor. Recorduri de temperaturi atipice în ultimele 10 luni. Ce spun meteorologii

copaci pomi infloriti vremea meteo primavara

Publicat

Cea mai caldă lună martie a fost înregistrată în 2024, din istoria măsurătorilor. Ultimele 10 luni au înregistrat recorduri de temperaturi ridicate.

În ultimele 12 luni, aprilie 2023-martie 2024, temperatura medie globală a fost cu 1,58 de grade Celsius peste media din perioada pre-industrială 1850-1900.

Datele au fost înregistrate de de serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene, Copernicus.

Cea mai caldă lună martie

Martie este a zecea lună consecutivă care a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată, potrivit sursei citate.

”Deși un record izolat de multe ori nu înseamnă foarte mult, deoarece clima este incredibil de variabilă, deci are perioade mai calde, perioade mai reci, totuși tendința pe termen lung, cu recorduri excepționale, este cea care ne îngrijorează.

Astfel de recorduri de la o lună la alta sunt cele care dau certitudinea științifică – clima se schimbă, planeta se schimbă, și asta rapid” –  Dr. Samantha Burgess, director adjunct Copernicus, citată de tvrinfo.ro.

Cel mai călduros an. Recorduri de temperatură

Din datele meteorologilor, anul 2023 a fost cel mai căldurors din înregistrărilor globale derulate din 1850.

”Putem spune cu oarecare încredere că perioada pe care o trăim în prezent este cea mai caldă cu care s-a confruntat omenirea în ultimii în jur de 100.000 de ani”, spune Burgess.

Anomaliile de temperatură au produs efecte vizibile. Au fost recorduri de incendii în regiunea pădurii amazoniene, în perioada ianuarie-martie.

Recoltele din Africa de Sud au fost distruse de secetă. În emisfera sudică a fost semnalat un fenomen de albire în masă a coralilor, din cauza încălzirii apelor.

Fenomenlul El Nino a scăzut în intensitate, dar temperatura medie a mărilor a rămas la un nivel neobișnuit de ridicat.

Temperatura medie a mărilor pentru luna martie a fost de 21,07 grade Celsius, cea mai mare valoare lunară înregistrată.

Temperaturi atipice în țări din Europa

Austria și Germania au semnalat recorduri de temperatură în această primăvară.

Germania a înregistrat cea mai caldă lună martie de la debutul măsurătorilor, în 1881. Situația a fost similară în februarie.

În luna martie a acestui an, temperatura medie a fost de 7,5 grade. A depăşit precedentul record stabilit în 2017 (+7,2 grade Celsius). Temperaturile medii au fost cu 4 grade peste media perioadei 1961-1990 şi cu 2,9 grade peste media perioadei 1991-2020.

Fenomenul au fost deosebit de accentuat pe 30 martie în estul Germaniei. Atunci mercurul din termometre a urcat la 24,9 grade Celsius la Cottbus, în apropiere de graniţa cu Polonia. În aceeaşi zi, au fost 24 de grade la Munchen, în sudul ţării.

Precipitaţiile din martie au fost mult sub medie, potrivit Agerpres.

Austria s-a confruntat în 7 aprilie cu cea mai timpurie ”căldură puternică” înregistrată vreodată. Într-un oraş din sudul ţării temperatura a atins pragul de 30 de grade Celsius.

Temperaturile în alte ţări europene au fost de asemenea neobişnuit de ridicate de la începutul lunii aprilie, cum ar fi temperaturile de peste 30 de grade Celsius înregistrate în sud-vestul Franţei.

Experţii subliniază că fenomenele extreme devin mai frecvente în urma schimbărilor climatice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement