Connect with us
Advertisement

Eveniment

Centre de recuperare pentru persoanele dependente de droguri. Unde vor fi construite. Lege aprobată la Senat

Senat

Publicat

Vor fi construite opt centre regionale de recuperare pentru persoanele dependente de droguri. Proiectul de lege a fost adoptat recent de Senat și a intrat în dezbatere la Camera Deputaților.

Inițiativa PNL are drept scop înființarea și organizarea centrelor în cele opt regiuni de dezvoltare ale României.

Vor fi centre de deintoxicare și recuperare a dependenților de droguri, ca instituții specializate pentru recuperarea socială a acestora.

Acestea se înființează prin hotărâre a Guvernului. Vor avea personalitate juridică și vor funcționa în subordinea Ministerului Sănătății.

Vor fi acreditate de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, conform standardelor internaționale.

Centre de recuperare pentru persoanele dependente de droguri. Finanțarea

Pentru construirea acestora, se vor aloca sume de investiții:

  • 50% din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății
  • 50% din bugetele autorităților publice interesate/fonduri din programe de finanțare europene

Proiectul completează art. 22 din Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Centre de recuperare a persoanelor dependente de droguri. Servicii oferite

Inițiativa a fost motivată de creșterea incidenței consumului de droguri, atât la persoanele adulte, cât și în rândul elevilor de 16 ani, observată în ultimii ani.

Centrele vor include măsuri de prevenire, tratament și reintegrare socială.

”În funcție de severitatea dependenței și de manifestările asociate acesteia, persoana dependentă poate începe tratamentul urmând una dintre etapele de tratament descrise de specialiști în domeniu”, în cadrul acestor centre

se arată în expunerea de motive.

Potrivit sursei citate, acestea vor oferi ”răspunsuri la întrebări despre dependență, îndrumare, recomandare și sprijin privind găsirea soluției/metodei potrivite pentru program de recuperare.

Se propune ca obiectiv responsabilizarea persoanei, îmbunătățirea abilităților de a comunica/relaționa eficient cu ceilalți, de a-și redobândi statutul de persoană liberă să ia decizii și să-și asume responsabilități, în plan personal, familial, social/profesional”.

Propunerea inițială a fost ca aceste opt centre să funcționeze în subordinea Agenției Naționale Antidrog (MAI). La Senat, a fost modificată inițiativa, iar subordonarea este la Ministerul Sănătății. Motivul invocat este că domeniul de activitate al centrelor are legătură cu cel al sănătății și nu al MAI.

Proiectul a fost adoptat de Senat în 11 martie și înregistrat pentru dezbatere la Camera Deputaților, în 18 martie.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 26.03.2024 at 19:58

    Foarte bune, idee bună. Dar tot pe modelul ăsta se puteau face şi nişte centre pentru ridicarea nivelului profesional al proştilor de partid puşi în tot felul de funcţii, unde gafează non stop.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement