Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Centura de Nord Alba Iulia: Șase companii au depus oferte pentru studiul de fezabilitate. Care sunt firmele

Publicat

Șase companii s-au arătat interesate pentru a realiza studiul de fezabilitate la Centura de Nord Alba Iulia. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, într-o postare pe Facebook. 

”Ce argument mai solid că treaba e luată extrem de în serios am putea aduce decât cel deja oferit de ei înșiși, prin simpla participare?

Nu mai puțin de 6 ( șase!) companii cu experiență s-au arătat interesate și au depus oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Centura de Nord Alba Iulia.

În 6 cuvinte, asta înseamnă: în curând trecem la etapa urmatoare.

1. Tehno consulting cu 2 subcontractori
2. TQM Management cu 9 subcontractori
3. SPC Elite Consulting cu 3 subcontractori
4. DP CONS cu 11 subcontractori
5. Asocierea Total Road & Expert Proiect 2002 cu 5 subcontractori
6. Asocierea Total Business Land & East Water Drillings cu 5 subcontractori

Prin estimări de cost și scenarii tehnice, studiul de fezabilitate este de mare ajutor proiectantului. Iar partea cea mai bună este că nu se va zăbovi sau bate pasul pe loc, termenul fiind de doar 3 luni. După această etapă ne concentrăm pe proiectare și execuție”, a scris Marius Hațegan pe Facebook.

Traseul centurii ocolitoare de Nord a municipiului Alba Iulia

Zona în care urmează să fie dezvoltată șoseaua de centură este situată la ieșire din Șard, înspre Alba Iulia, și în prezent este total nedezvoltată și suburbanizată.

Caracterizată de terenuri arabile și cursuri de apă, zona este folosită în prezent pentru agricultură și petrecere a timpului liber însă neamenajată în acest sens.

Zona este compusă dintr-o serie de suprafețe de teren cu specificitate diferită, și anume:

Plecând din giratoriul propus pe DN 74, zona tranzitată de viitoarea centură ocolitoare a muninicpiului Alba Iulia, pe teritoriul administrativ al comunei Ighiu se compune din:

  • Terenuri arabile
  • Albia minoră a râului Ampoi – considerată și zona inundabilă cu probabilitate de 5%
  • Albia majoră a râului Ampoi
  • Râul Ampoi + intersecție cu râul Ighiu
  • Terenuri arabile – dupa albia râului Ampoi

Teritoriul administrativ al municipiului Alba Iulia se compune din:

  • Linia de cale ferată Alba Iulia – Zlatna – Linia 224; neelectrificată – pasaj suprateran – propunere avizată de SNCFR ; Regionala Brașov
  • Zona Nordică a platformei – Saturn SA
  • Terenuri arabile – traseu până în zona giratoriului existent al centurii Alba Iulia
  • Finalul traseului în giratoriul existent – racord avizat de CNAIR

Zona intersecției dintre DN 74 și viitoarea centură este situată în teritoriul intravilan al comunei Ighiu, satul Șard. Restul traseului se desfășoară în extravilan. La o distanță de cca. 750 m de intersecție, centura va traversa râul Ampoi.

Ulterior traversării, traseul centurii va avea o serie de viraje, mergând în paralel cu cursul apei, până în zona teritoriului administrativ al municipiului Alba Iulia.

Traseul centurii va urmări cursul apei, până în zona Liniei Cf Alba Iulia – Zlatna, Saturn, terenuri arabile și zona de intersecție a centurii existente a municipiului Alba Iulia.

Consecințele economice și sociale ale investiției

Din punct de vedere al traficului rutier, centura va rezolva în totalitate problema traficului greu dinspre Șard și spre Ighiu – Apuseni. Se vor scurta distanțele și timpii de trafic pentru toate legăturile cu autostrada a locuitorilor comunei Ighiu și nu numai. Aceștia nu vor mai parcurge traseul prin Micești – zona Stadion – Ampoi – Bărăbanț – Nod Autostrada A10, ci o vor putea accesa direct prin nodul rutier aflat în zonă.

Din punct de vedere al investițiilor, șoseaua nou creată va asigura accesibilitatea terenurilor limitrofe, care, cu timpul, vor atrage dezvoltatori, crescând necesarul locurilor de muncă din zonă.

Din punct de vedere al mediului, scurtarea timpilor de legătură și relocarea traficului greu din zonele locuite, vor asigura o ameliorare substanțială a calității vieții.

Culoar dezvoltare centura ocolitoare de Nord a municipiului Alba Iulia

Lățimea culoarului total al șoselei propuse este de 30 m, atât pentru zonele unde circulația se va construi în rambleu (partea de sus a unui taluz artificial) cât și pentru porțiunea de șosea aferentă malului râului Ampoi, unde există o declivitate accentuată dar naturală a terenului ce urmează a fi expropriat,

Se propune astfel realizarea unei centuri ocolitoare care să fie formată din:

  • benzi de circulație rutieră: 2 x 3,50 m = 7 m
  • două benzi de încadrare: 2 x 0,75 m = 1,50 m
  • două acostamente: 2 x 0,75 m = 1,50 m
  • două taluzuri variabile dar care nu vor depăși în plan: 2 x 4,50 m = 9 m
  • În zona malurilor de apă, sau a declivităților mari, se vor realiza ziduri de sprijin care să mențină traseul, acestea acomodându-se din punct de vedere tehnic în spațiul ocupat de unul din taluzuri
  • două șanțuri de preluare a apelor pluviale (inclusiv protectia acestora): (2 x 1,50 m) + (2 x 1 m)  = 5 m
  • două drumuri de exploatare agricolă: 2 x 3 m = 6 m

Pasaj suprateran traversare – C.F.R. Linia 224 – Alba Iulia Zlatna

Centura ocolitoare a municipiului Alba Iulia va traversa suprateran linia de cale ferată 224 Alba Iulia – Zlatna.

Începand din giratoriul de acces al centurii din zona de ieșire a municipiului Alba Iulia, la km 2 + 845 m, centura ocolitoare va supratraversa linia CFR 224 Alba Iulia – Zlatna prin intermediul unui pasaj suprateran.

Lungimea totală estimată a pasajului suprateran este de aproximativ 170 m.

Acesta va fi realizat din beton armat pretensionat, pentru a putea asigura deschiderile majore necesare trecerii trenurilor. Șoseaua de centură va traversa linia CFR sub un unghi de 90 grade, astfel că deschiderile inferioare, respectă gabaritele de trecere ale trenurilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Sanda

    sâmbătă, 13.05.2023 at 23:30

    Aceste 6 Firme sunt si ptr DJ107V- DJ107D????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax