Eveniment
Certificat de handicap de la diagnosticare, pentru bolnavii de cancer și cei care au suferit un transplant. Criterii de acordare
Acordarea certificatului de handicap de la diagnosticare, pentru bolnavii de cancer, a fost pusă în dezbatere publică. Este vorba despre Ordinul comun al miniștrilor Muncii și Sănătății.
De aceeași prevedere ar urma să beneficieze și persoane care au suferit un transplant.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat joi că a fost publicat în transparență decizională proiectul de modificare a Ordinulului comun al miniștrilor Muncii și Sănătății care aprobă criteriile medicopsihosociale de încadrare în grad de handicap.
Condiții de acordare a certificatului
Marius Budăi anunță că actualele criterii stabilesc încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite forme de cancer și acestea în stadii avansate de evoluție.
În propunerea de modificare a criteriilor au fost incluse toate formele de cancer, încă de la diagnosticare și inițierea terapiei oncologice specifice, pentru o perioadă de supraveghere de minimum cinci ani.
S-a stabilit mai stabilit ca modalitatea de acordare a termenului de valabilitate permanent al încadrării în grad de handicap pentru cancerele în afara resurselor terapeutice/în curs de îngrijiri paliative/cu complicații ireversibile sub tratament.
Citește și: Combinație de medicamente într-un NOU TRATAMENT pentru cancer, care dă speranțe pacienților rămași fără alte opțiuni
O altă propunere de modificare vizează pacienții care au suferit transplant de organe, în scopul reintegrarii sociale a acestora și a prevenirii complicațiilor postransplant.
Anunțul ministrului Budăi
”Concret, este vorba despre Ordinul care aprobă criteriile medicopsihosociale de încadrare în grad de handicap, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu afecțiuni oncologice, afecțiuni grave care constituie o problemă importantă de sănătate publică, reprezentând a doua cauză de mortalitate în tările UE.
Criteriile actuale stabilesc încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite forme de cancer și acestea în stadii avansate de evoluție.
În propunerea de modificare a criteriilor au fost incluse toate formele de cancer, încă de la diagnosticare și inițierea terapiei oncologice specifice, pentru o perioadă de supraveghere de minimum cinci ani.
De asemenea, s-a stabilit modalitatea de acordare a termenului de valabilitate permanent al încadrării în grad de handicap pentru cancerele în afara resurselor terapeutice/în curs de îngrijiri paliative/cu complicații ireversibile sub tratament .
O altă propunere de modificare vizează pacienții care au suferit transplant de organe, în scopul reintegrarii sociale a acestora și a prevenirii complicațiilor postransplant” a transmis ministrul Budăi, pe contul său de Facebook.
Foto: Rol ilustrativ
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
sO
joi, 29.09.2022 at 16:11
Si pentru cei care au avut amputatii ( mâini, picioare ) este totusi nevoie sa fie umiliți anual fiind nevoiți sa se plimbe pe la diverse comisii….deh, poate le-au crescut la loc, doamne ce conducători defecți poate avea tara asta.. sau toată tara e defecta !!!