Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cinci proiecte propuse de cetățenii din Alba Iulia vor fi implementate în municipiu în 2021, prin bugetarea participativă

alba iulia

Publicat

Prima sesiune a Bugetării Participative în Alba Iulia și-a desemnat câștigătorii în urma voturilor acordate în perioada 1-30 noiembrie. Cinci proiecte întrunesc condițiile prevăzute în regulament și vor fi implementate în 2021, ca urmare a propunerilor și susținerii cetățenilor municipiului Alba Iulia.

Iată câștigătorii:

1. Centru de inovare al orașului – 789 voturi (buget – 700.000 lei)

2. Pauza de joacă – Centru de activități în aer liber – 679 voturi (buget – 90.000 lei)

3. Rugby – sănătate și educație prin sport – 218 voturi (buget – 36.000 lei)

4. Marcare trecere de pietoni și montare limitatoare de viteză – 80 voturi (buget – 14.000 lei)

5. Aer mai curat la Alba Iulia – amplasarea de standuri verzi pentru purificarea aerului – 61 voturi (buget – 150.000 lei)

Potrivit reprezentanților administrației locale, deși cel de-al 5-lea proiect a fost clasat în urma voturilor pe locul 7, a fost desemnat câștigător datorită bugetului care se încadrează în diferența de bani dintre bugetul total alocat programului de bugetare participativă și bugetele primelor 4 proiecte. Proiectele de pe locurile 5 și 6 au fiecare câte un buget estimat de 1.000.000 de lei, astfel încât nu s-ar putea atinge obiectivele acestora.

„Bugetarea participativă este doar un pas care ajută la punerea în scenă a dorințelor cetățenilor și a nevoilor pe care aceștia le resimt, însă, judecând după numărul de proiecte depuse și susținerea acestora acordată prin vot, realizăm cât de important este acest pas. Pare deja un clișeu când spunem că orice administrație publică locală trebuie să lucreze în sprijinul cetățeanului, însă atunci când cetățeanul este implicat și consultat cu privire la nevoile pe care acesta le resimte, când participă direct în procesul de decizie, atunci o administrație publică locală este cu adevărat partenerul comunității.

Ne bucură foarte mult participarea albaiulienilor la această primă sesiune, iar de acum, responsabilitatea implementării proiectelor câștigătoare rămâne în sarcina noastră, a primăriei, bineînțeles, avându-i aproape pe cei care le-au pus pe hârtie.

Astfel, în 2021, Alba Iulia va avea un ”centru de inovare al orașului” la propunerea lui Mihai-Marius Mermezan. Un centru de dezvoltare, un concept european, implementat în Alba Iulia va oferi oportunități noii generații tinere din Alba Iulia creând contact direct între asociații, respectiv companii de mare/mică anvergură și tinerii actuali cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, pentru a stabili siguranța creșterii exponențiale a populației tinere la nivel local.

Laura Pandor-Iviniș propune un ”centru de activități în aer liber”, care va fi implementat în curtea Școlii Gimnaziale ”Vasile Goldiș”. Dincolo de curricula științifică, procesul de învățare continuă însă și în recreație, acolo unde jocul dezvoltă abilităţile naturale ale elevilor. În afară de educația formală, cea care are loc în cadrul orelor de curs clasice, e important a avea în vedere și rolul jocului în formarea cunoștințelor și deprinderilor. Joaca din curtea școlii dezvoltă personalitatea, capacităţile şi competenţele de bază ale copilului, motiv pentru care acest spațiu al școlii merită o atenție specială.

Sănătatea și educația sunt mereu în prim planul atenției fiecăruia dintre noi, iar Cotae Cristian propune copiilor și adolescenților din Alba Iulia un mijloc de socializare (petrecere a timpului liber) și de integrare prin sport, realizat prin intermediul jocului de rugby. Aspecte privind elemente ce țin de sănătatea copiilor și adolescenților sunt avute, în principal, în vedere, datorită complexității pregătirii din punct de vedere fizic, necesară unui viitor jucător de rugby. În plus, datorită complexității acestui joc – jocul de echipă cu cei mai numeroși jucători într-o echipă sportivă, adică 15, aceștia evoluând pe posturi specializate în acord cu conformația fizică a fiecărui jucător – rugbyul presupune și elemente ce țin de o pregătire psihologică aparte, compusă din cultivarea disciplinei, spirit de colegialitate, curaj, solidaritate, punerea mai presus a efortului colectiv decât cel individual, ajutorarea reciprocă, eliminarea unor posibile accese de vedetism etc.

Alin Popa propune marcarea unei treceri de pietoni care traversează strada Olteniei, la intersecția cu str. Plevnei și Ion Arion, pentru elevii care vin de la Școala ”Avram Iancu” spre str. Ion Arion (în acest moment există 2 treceri în această intersecție, însă de-a lungul străzii Olteniei – cei care doresc traversarea străzii Olteniei sunt expuși). De asemenea, montarea de limitatoare de viteză pe strada Olteniei, la prima intersecție cu str. Plevnei și apoi la intersecția străzilor Olteniei, Plevnei și Ion Arion precum și pe strada Olteniei până la sediul E-ON, a încă 2 limitatoare, datorită traficului intens și greu, a vitezei cu care se circulă și a accidentelor de pe această stradă.

Marius Rusu ne propune amplasarea de standuri verzi pentru purificarea aerului. Rolul acestora este acela de a contribui la scăderea temperaturii aerului respirabil la nivelul străzilor în sezonul cald și de a îmbunătăți calitatea aerului respirat. Pe lângă eliminarea poluării, ajută și la prevenirea eroziunilor și îmbunătățirea aspectului estetic”, au precizat reprezentanții administrației locale.

Despre toate aceste proiecte, puteți afla mai multe detalii pe bugetareparticipativa.apulum.ro/proiecte/

„Pe lângă pregătirea implementării proiectelor amintite, nu vom sta cu mâinile în sân și deja punem în balanță plusurile și minusurile acestei prime ediții, pentru că ne dorim ca Sesiunea II, de anul viitor, să fie îmbunătățită și în acord cu sugestiile primite de la voi. De aceea, vă încurajăm să ne scrieți pe adresa bugetareparticipativa@apulum.ro și să ne spuneți ce ați schimba, care a fost experiența dumneavoastră cu procesul de bugetare participativă și ce propuneri aveți pentru edițiile viitoare.

Felicitări tuturor celor care au avut curajul de a pune pe hârtie viziunea lor pentru un oraș așa cum și-l doresc și de a o împărtăși concitadinilor. Felicitări tuturor acelora care au depășit rolul de spectator și au susținut prin vot proiectele propuse și felicitări celor 5 câștigători care, în 2021, își vor vedea propunerile devenite realitate”, au transmis reprezentanții Primăriei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement