Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cine poate da amenzi: proiect MAI de modificare a legii privind personalul care poate aplica sancțiuni

Publicat

Un proiect de ordin MAI aflat în consultare publică prevede modificarea legislației privind personalul care poate constata contravenții și care poate aplica sancțiuni.

Se propune modificarea Anexei Ordinului MAI 106/2018, prin:

 • nominalizarea ofițerilor și agenților de poliție din cadrul Poliției Române în categoria personalului desemnat să constate contravențiile și să aplice sancțiunile contravenționale prevăzute de Legea nr. 59/1934 asupra cecului, cu modificările și completările ulterioare și de Legea nr. 365/2002 privind comerțul electronic, republicată, cu modificările și completările ulterioare
 • nominalizarea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Logistice abilitați să exercite controlul de stat al calității în construcții pentru obiectivele din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în categoria personalului desemnat să constate contravențiile și să aplice sancțiunile contravenționale prevăzute de Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată, cu completările ulterioare
 • nominalizarea în concret a ofițerilor și subofițerilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și inspectoratele județene pentru situații de urgență/București-Ilfov în categoria personalului desemnat să constate contravențiile și să aplice sancțiunile contravenționale prevăzute de Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificările și completările ulterioare, precum și de Hotărârea Guvernului nr. 1061/2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României
 • eliminarea referirilor la Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, act normativ abrogat prin intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, aceasta din urmă stabilind în mod expres categoriile de personal din cadrul structurilor M.A.I. competente să constate contravențiile și să aplice sancțiunile contravenționale.

LISTA – cine poate da amenzi și pentru ce (propunerea MAI)

Legea nr. 59/1934 asupra cecului, cu modificările și completările ulterioare (art. 85)

 • ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliției Române

Legea nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al mării teritoriale, al zonei contigue şi al zonei economice exclusive ale României, republicată, cu modificările și completările ulterioare / art. 60 alin. (1)

 • a) ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române;
 • b) ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române

Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată, cu completările ulterioare (art. 39)

 • ofițerii de poliție din cadrul Direcției generale logistice abilitați să exercite controlul de stat al calității în construcții pentru obiectivele din cadrul Ministerului Afacerilor Interne

Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată / art. 39 alin. (1)

 • a) ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române
 • b) ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române

Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare / art. 192 alin. (2)

 • a) ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române
 • b) ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române

Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare / art. 64

 • ofițerii şi agenții de poliţie din cadrul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date

Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificările şi completările ulterioare / art. 14^1

 • a) ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române
 • b) ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române
 • c)ofițerii și subofițerii din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență şi inspectoratelor pentru situații de urgență județene/București – Ilfov
 • d) ofițerii şi subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române

Lege nr. 365/2002 privind comerțul electronic, republicată, cu modificările și completările ulterioare / art. 23 alin. (3)

 • ofițerii și agenții de poliţie din cadrul Poliției Române

Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare / art. 53, alin. (1)

 • ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române

Legea pomiculturii nr. 348/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare / art. 31

 • ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române

Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, cu modificările şi completările ulterioare / art. 42, alin. (3)

 • ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române

sursă: mai.gov.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Janvelopa Zam

  sâmbătă, 18.06.2022 at 13:31

  Altcev în afara de amenzi mai știm?

 2. Dilema

  sâmbătă, 18.06.2022 at 17:43

  Daca cei din ,,poltia locala,, nu au voie sa dea amenzi, schimbatile numele, uniformele, inscriptiile de pe masini si obligati primariile sa angajeze firme de paza, DACA AU BANI !
  Oricum, pt interventii, exista Jandarmeria si Politia, specializate pt actiuni serioase !!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

AIUD

Cum a reușit o femeie din Aiud să își recupereze bicicleta furată. Cine a ajuns să fie bănuit de furt

Publicat

O femeie din Aiud și-a recuperat bicicleta, după ce polițiștii din oraș au reușit să identifice un bărbat. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 24 iunie 2022, polițiștii de investigații criminale din Aiud au identificat un bărbat de 63 de ani, din Aiud, care este bănuit de săvârșirea infracțiunii furt.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, la data de 23 iunie 2022, ar fi sustras o bicicletă, în valoare de 1200 de lei, de pe o stradă din municipiu, care aparținea unei femei de 44 de ani, din Aiud.

Bicicleta a fost recuperată și predată păgubitului.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum a ajuns un tânăr din Cugir să fie judecat pentru furt, după ce a bătut un alt tânăr. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un tânăr de 18 ani din Cugir a fost reținut la data de 24 iunie, pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru furt. 

Potrivit IPJ Alba, în urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că, în noaptea de 23/24 iunie 2022, în timp ce se afla pe o strada din Cugir, l-ar fi agresat pe un alt tânăr de 19 ani, din Cugir și i-ar fi sustras suma de 1.400 de lei din portmoneul pe care acesta l-ar fi pierdut în urma altercației.

Tânărul de 19 ani a restituit păgubitului prejudiciul cauzat, iar acesta din urmă și-a retras plângerea cu privire la faptele de lovire sau alte violențe.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Câte automate de lapte din Alba Iulia au spart doi minori, în două nopți. Cât au reușit să fure

Publicat

Polițiștii din Alba Iulia au reținut un tânăr care este cercetat pentru furt calificat. Împreună cu un alt tânăr din Șard ar fi sustras banii din 6 automate de lapte amplasate în diverse zone din Alba Iulia.

Potrivit IPJ Alba, la data de 24 iunie 2022, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, cu sprijinul polițiștilor Serviciului Criminalistic și Postului de Poliție Ighiu, au identificat doi tineri, de 15 și 17 ani, amândoi din localitatea Șard, care sunt care sunt bănuiți de furt calificat.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că în perioada 16-17 iunie 2022, pe timpul nopții,

ar fi forțat încuietorile a 6 dozatoare de lapte amplasate în diverse zone din municipiul Alba Iulia și ar fi sustras sume cuprinse între 50 și 350 de lei.

Față de tânărul de 17 ani polițiștii sau luat măsura reținerii, pentru 24 de ore.

În cursul zilei de 25 iunie 2022, tânărul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, unde, față de acesta  s-a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activități infracționale a tinerilor.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mai mulți elevi din Sebeș au participat la ziua dedicată Sărbătorii Iei. Cum a fost marcat momentul de către autorități

Publicat

Primăria Municipiului Sebeș, alături de Centrul Cultural „Lucian Blaga” și Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș au dat startul celei de a VI-a ediții a Bibliotecii de vacanță, prima zi fiind dedicată Sărbătorii Iei. 

”Cu nostalgie am privit spre lumea satului românesc de altădată prin expoziția tematică de carte și obiecte tradiționale „Poftiți de vedeți!”. Împreună am descoperit simbolistica iei și a sărbătorii Sânzienelor în cadrul Atelierul de lectură „La povești în jurul mesei”, iar copiii au personalizat ii de poveste la atelierul de creație „Mândru-i portul românesc”.

Atelierele au fost găzduite de grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, gazda „Bibliotecii de vacanță” și în acest an. Au dat emoție sărbătorii, oferind un mini-recital de muzică ușoară și populară, Grupul folcloric „Felician Fărcașiu” și Școala de muzică „DoReMi” Sebeș, proiecte susținute de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș în colaborare cu profesorii Alexandra și Adrian Pamfilie.

Au fost alături de noi inimoșii voluntari, implicați cu suflet și dăruire în proiectul nostru estival. Ca în fiecare an, primarul  Dorin Nistor i-a salutat pe micii cititori ai bibliotecii municipale, urându-le succes la activități și vacanță plăcută!”, au transmis reprezentații primăriei Sebeș într-un comunicat de presă.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax