Eveniment
Cine s-a îmbogățit după scumpirea RCA. Topul asiguratorilor din România, în primul trimestru din 2022: raport al ASF
Cei șapte asigurători RCA au obținut venituri de aproximativ 2,34 miliarde lei în primul trimestru din acest an, valoare aproape dublă față de perioada similară din 2021, în condițiile în care prima medie RCA anualizată a crescut cu aproape 80%.
Informațiile provin dintr-un raport publicat vineri de ASF (Evoluția Pieței de Asigurări în trimestrul I 2022).
Primele Brute Subscrise (PBS) de societățile de asigurare din România, în primele trei luni ale anului 2022, au ajuns la aproape 4,66 miliarde de lei, cea mai mare valoare trimestrială înregistrată în istoria pieței de asigurări din România, potrivit unui comunicat de vineri al ASF.
Primele brute subscrise aferente asigurărilor generale au crescut cu 53,9%, în timp ce primele aferente asigurărilor de viață au urcat cu 16,1%.
Motorul pieței continuă să rămână segmentul RCA, cu o creștere de 102,2% a primelor brute subscrise, până la aproape 2,4 miliarde lei.
Creșteri importante au fost consemnate și pe segmentul asigurărilor de sănătate (+28%), al asigurărilor CASCO (+12,4%) și al asigurărilor de incendiu și calamități naturale (+11%).
O evoluție remarcabilă se poate constata și în ceea ce privește nivelul de concurență din piață. La finalul trimestrului I al anului 2022, primele patru societăți de asigurare dețineau cote de piață comparabile, formate din două cifre.
Diferența dintre primul loc, pe care îl ocupă societatea Euroins România și locul al patrulea, societatea Omniasig VIG, era de sub 7,5 puncte procentuale.
Prin comparație, la finalul primului trimestru din 2021, între prima poziția și a patra poziție din top era o diferență de peste 9 puncte procentuale.
Procesul de diversificare este chiar mai clar raportat strict la asigurările RCA. Pe această linie de asigurări, trei societăți au cote de piață formate din două cifre, în timp ce alte trei societăți controlează procente notabile, de peste 7%.
Care sunt cei mai importanți jucători de pe piața de asigurări
Primii doi jucători controlau 55,6% din piață, la finalul lunii martie 2022, în timp ce în perioada similară a anului 2021, cele două companii din fruntea clasamentului cumulau peste 77%, ceilalți jucători având cote de piață neglijabile.
În trimestrul I 2022, aproximativ 93% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 26 de societăți care desfășurau activitate de asigurare/reasigurare la 31 martie 2022.
Rezultatele aferente primelor trei luni din 2022 arată că majorarea substanțială a primelor subscrise a avut loc pe o bază sănătoasă, în condițiile în care principalii indicatori de solvabilitate și lichiditate s-au îmbunătățit. În perioada amintită, firmele de asigurare au plătit despăgubiri de peste 1,5 miliarde de lei.
Coeficientul de lichiditate a urcat la 2,44, de la doar 1,59 în primul trimestru din 2021 și 2,35 la finalul anului trecut. În același timp, ratele SCR și MCR, care evidențiază solvabilitatea companiilor în contextul normelor Solvency II, au fost supraunitare la nivelul întregii piețe, cu o creștere de 11% pentru SCR, principalul indicator de solvabilitate.
O îmbunătățire considerabilă poate fi remarcată și în ceea ce privește indicatorii de daunalitate: rata daunei și rata combinată a daunei.
Deși rămâne supraunitară la nivel de piață, nivel care indică faptul că firmele de asigurare au plăți de daune și cheltuieli cumulate peste nivelul primelor câștigate, rata combinată a daunei a scăzut de la 110,54% în prima parte a lui 2021 la 106,13% la finalul lunii martie 2022.
De remarcat este că 3 dintre cele 7 companii autorizate de A.S.F. să practice și RCA au înregistrat rate combinate ale daunei subunitare, se mai precizează în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News