Connect with us
Publicitate

CUGIR

CNAIR face nod rutier la autostradă pentru Mănăstirea Dumbrava. Cei 20.000 de locuitori de la Cugir încă mai așteaptă


Publicat

pod autostrada dumbrava

CNAIR pregăteşte amenajarea unui nod rutier în valoare de aproape 7 milioane euro pe tronsonul de autostradă A10 Sebeş-Turda dat în folosinţă, în apropierea mănăstirii Dumbrava. Compania motivează că ieșirea la autostradă va fi utilă pentru accesul pelerinilor care vizitează anual obiectivul, dar şi navetiştilor din zonă. Aceştia vor fi mai norocoşi decât cei peste 22.000 de locuitori din Cugir şi Vinerea care aşteaptă de ani buni un asemenea nod rutier pe cealaltă autostradă ce traversează judeţul Alba, A1 Sibiu-Deva.

La mănăstirea Dumbrava sunt câteva sute locuri de cazare, iar cel mai apropiat nod de autostradă se află la aproximativ 8 kilometri, în zona localității Decea. La Cugir, un municipiu cu 21000 de locuitori se află două mari companii STC – o divizie a concernului Daimler și Fabrica de Arme Cugir. Cea mai apropiată ieșire la autostradă se află la 17 kilometri, în zona localității Orăștie.

Proiectul “Amenajare nod rutier intre autostrada A10, km 59+500 si DC 85, in dreptul localitatii Dumbrava”, propus a fi amplasat în localitatea Dumbrava, comuna Unirea, intravilan, a fost prezentat Agenţiei pentru Protecţia Mediului în 10 mai, în vederea obţinerii acordului de mediu. Investiţia este de 32.430.309 lei (aproape 7 milioane euro), iar proiectant este DRDP Cluj.

Proiectul constă în realizarea unui nod rutier între A10 Sebeş-Turda şi DC 85 ce leagă localitatea Dumbrava de DN1. În prezent, drumul comunal supratraversează autostrada.

Se vor realiza patru benzi de intrare-ieşire de pe autostradă şi două sensuri giratorii, amplasate de o parte şi de alta a autostrăzii.

Unul dintre cele două sensuri giratorii se va amplasa la intersecţia DC 85 cu DN1, iar al doilea pe DC85 spre localitatea Dumbrava, la intersecţia drumului comunal cu drumul ce duce la mănăstire. Ambele vor avea raza insulei centrale de cel puţin 13 metri.

Pentru racordul dintre autostradă şi benzile de ieşire/intrare se vor utiliza benzile de urgenţă existente. Se vor extinde de la lăţimea de 3 metri la o lăţilme de 3,5 metri, pe întreaga lungime a benzilor de accelerare şi decelerare.

În justificarea proiectului se menţionează că în prezent cele mai apropiate noduri rutiere A10 sunt la Unirea (km 53+215) – 6,3 km distanţă şi Turda (69+500) – 10 km distanţă, astfel că locuitorii din Dumbrava şi Măhăceşti nu au acces direct la autostradă, decât ocolind pe DN1 până la nodul rutier Unirea.

CNAIR aminteşte că Mănăstirea Dumbrava este vizitată annual de zeci de mii de pelerini. De asemenea, precizează că numărul limitat al locurilor de muncă în localităţile învecinate a condus la o creştere a numărului de navetişti spre Cluj şi Alba, fapt ce aglomerează nodul rutier Unirea.

Perioada de implementare a obiectivului este 20 de luni, din care 4 luni proiectare şi 16 luni execuţie lucrări. Adică un an şi opt luni. Suprafaţa pe care se va interveni pentru realizarea investiţiei este de 274.000 mp, teren aflat în domeniul public şi privat al statului român, al comunei Unirea, dar şi proprietari persoane fizice şi juridice, pentru care vor fi necesare exproprieri. În documentaţie se precizează că nu sunt obiective de patrimoniu cultural, situri arheologice cunoscute sau monumente care să fie afectate de lucrare. Totuşi, proiectul este la limita ariei naturale protejate Bogata (1,5 metri) şi la 4,5 km de confluenţa râulurilor Mureş cu Arieş.

Printre lucrările propuse sunt amenajare teren, terasamente şi drum pentru cele 4 bretele de acces, amenajare sens giratoriu şi marcaje, dar şi relocare albie şi podeţe.

Mănăstirea “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorătorul de mir” din Dumbrava a fost înfiinţată în 1996. Cuprinde biserica şi mai multe clădiri-anexă, inclusiv centrul de servicii sociale cu şcoala specială I-VIII, centru pentru copii defavorizaţi, case pentru persoane fizice cu dizabilităţi.

manastirea dumbrava

Este cunoscută în zonă ca “mănăstirea fotbaliştilor”, având în vedere că preotul de aici a devenit cunoscut ca fost duhovnic pentru echipa naţională de fotbal. Printre cei care au trecut pe la mănăstire s-au numărat Gheorghe Hagi, Dorinel Munteanu, Ilie Dumitrescu şi alţii, care au donat sume importante pentru acest lăcaş de cult.

Dumbrava are aproximativ 400 de locuitori, iar Măhăceni 274, potrivit celui mai recent recensământ.

În oglindă, o investiţie similară este amânată de ani buni de CNAIR, în zona Cugir, pe Autostrada A1 Sibiu-Deva. Amenajarea unui nod rutier pentru acces spre Cugir a fost cerută de autorităţi şi politicieni de mai multe ori, însă totul a rămas doar la stadiul de promisiuni. Cugirul are aproximativ 20.000 de locuitori, iar Vinerea circa 2000. De asemenea, orașul Cugir este unul foarte important din punct de vedere economic și chiar strategic din punct de vedere militar. Acolo se află mai multe fabrici românești și străine, STC – o divizie a concernului german Daimler dar și Fabrica de Arme Cugir, unde se produce armament și muniție de calibru NATO. Şi aici vin angajaţi din alte localităţi.

Ca o comparație, pe DN1, de la Manăstirea Dumbrava până la cel mai apropiat nod de autostradă sunt aproximativ 8 km, în timp ce cea mai apropiată intrare de la Cugir pe DJ704 și DN 7, la autostradrada A1 sunt aproximativ 17 km, la nodul rutier de la Orăștie.

Pe acest sector de autostradă sunt realizate două noduri rutiere, unul la Sebeș ce se află la 16,3 km de intersecția DJ 704 cu DN 7 (aproximativ 26 km până în Cugir) și un altul în zona DJ 705 la 7,1 km de intersecția DJ 704 cu DN 7 (aproximativ 17 km până în Cugir).

“Ministrul Transporturilor, prin CNAIR derulează proiectele de infrastructură rutieră (construcția de autostrăzi și drumuri naționale) în România, iar conform Master Planului General de Transport aprobat prin HG 666/2016, CNAIR nu poate implementa alte proiecte decât cele prevăzute în acest document strategic aprobat”, a fost unul dintre răspunsurile transmise de CNAIR, solicitanţilor.

Vezi CNAIR: Conectarea orașului Cugir la autostradă este necesară, dar nerealizabilă în următorul an. Lotul 1, în garanție până în decembrie 2017

foto autostradă: CNAIRDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 24.05.2019 at 19:00

    Daca aveau si cugirenii o manastire acum aveau nod rutier. Nesansa, ca sa nu citez un clasic inca pe functie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Cîţu: Prin introducerea Certificatului Verde vreau să ţinem şcoala deschisă şi economia să nu fie închisă

Publicat

Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativității certificatului verde COVID în România, în localităţile cu rata mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6, Guvernul a urmărit ca şcolile să rămână deschise, iar economia să nu fie închisă.

„Vrem să rămânem cu două lucruri importante – vreau să ţinem şcoala deschisă şi, în acelaşi timp, vreau ca economia să nu fie închisă. (…)

Vezi AICI: Certificatul verde digital, obligatoriu în restaurante, la nunți și activități în spații închise. Cum se descarcă documentul

Şi am văzut, iarăşi, în spaţiul public o interpretare greşită. Nu impunem nicio restricţie. Ne asigurăm că românii îşi vor desfăşura activităţile în condiţii de securitate şi de siguranţă. Nu impunem nicio restricţie”, a precizat Florin Cîţu.

El a afirmat că în privinţa accesului la mall-uri nu s-a discutat despre aplicarea certificatului verde: „Nu am discutat despre acest lucru, dar, ştiţi foarte bine că anul trecut mall-urile au fost deschise şi mergeam cu mască, deci cred că putem să facem acest lucru şi anul acesta„.

Cîțu: E mai ușor să carentinezi zone mai mici, mai complicat să carantinezi Bucureștiul

Florin Cîţu a precizat că la o rată de infectare de peste 6 la mia de locuitori localităţile vor fi carantinate, potrivit normativelor actuale.

„Asta înseamnă carantină, în acest moment înseamnă carantină. Ne uităm dacă introducem şi alte măsuri, depinde de situaţie.

Ştiţi foarte bine că e mai uşor să carantinezi zone mai mici, oraşe mai mici, comune şi e mai complicat să carantinezi Bucureştiul, de exemplu, sau zona Bucureşti – Ilfov”, a arătat el.

Prim-ministrul a menţionat că, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedinte al CNCAV, vor oferi toate detaliile privind hotărârea de Guvern referitoare la introducerea certificatului verde în plan intern în localităţile unde rata de infectare este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6.

Şeful Executivului a participat vineri seară la dineul oficial care a marcat închiderea evenimentelor organizate la Bucureşti cu prilejul Anului European al Căilor Ferate.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Testul care depistează 50 de tipuri de cancer, înainte de apariția simptomelor. Descoperire care poate salva milioane de vieți

Publicat

foto: pixabay/ tomwieden-26234

Milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an graţie unui test revoluţionar de sânge care poate depista 50 de tipuri de cancer înainte de apariția primelor simptome.

Este folosit deja în Statele Unite, iar Marea Britanie a început săptămâna aceasta cel mai mare studiu clinic la nivel global. La noi în ţară va ajunge cel mai probabil în 2-3 ani.

Virgil Păunescu, director Oncogen Timişoara pentru Observator: O să vină, l-au anunţat şi o să vină. Probabil, nu ştiu, într-un an, doi, trei.

Dintre toate bolile, cancerul omoară an de an cei mai mulţi oameni la nivel mondial. Un inamic tăcut, care ataca nemilos organismul uman, însă, care, dacă ar fi descoperit la timp, poate fi combătut.

Rezultate impresionante cu testul de sânge care poate identifica 50 de tipuri de cancer

Testul de sânge care poate identifica 50 de tipuri de cancer, instrument de diagnosticare experimentat de Serviciul Național de Sănătate britanic (NHS) are „rezultate impresionante” în identificarea tumorilor în stadii incipiente, relatează The Guardian.

Potrivit oamenilor de știință, un simplu test de sânge care poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer înainte de apariția oricăror semne clinice sau simptome ale bolii la o persoană este suficient de precis pentru a fi lansat ca test de screening.

Testul se adresează persoanelor cu risc mai mare de boală, inclusiv pacienților cu vârsta de peste 50 de ani.

Potrivit aceleiași surse, testul este capabil să identifice multe tipuri de cancer care sunt dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, cum ar fi cel localizat în zona capului și a gâtului, ovarian, ale pancreasului, ale esofagului și unele tipuri de cancer de sânge.

Oamenii de știință au declarat că descoperirile lor, publicate în revista Annals of Oncology, arată că testul detectează cu exactitate cancerul înainte de apariția oricăror semne sau simptome, în timp ce prezintă o rată fals pozitivă foarte mică.

Testul, dezvoltat de compania americană Graal, caută modificări chimice în fragmente de cod genetic – ADN fără celule (ADNc) – care se scurg din tumori în sânge.

De asemenea, testul a fost dezvoltat folosind un algoritm de învățare automată, respectiv un tip de inteligență artificială.
Testul funcționează examinând ADN-ul care este eliminat de tumori și care se circula apoi în sânge. Mai precis, se concentrează pe modificările chimice ale acestui ADN, cunoscute sub numele de modele de metilare.

Acum, cel mai recent studiu a arătat că testul are un nivel impresionant de înalt de precizie, oamenii de știință analizând performanța testului pe un număr de 2.823 de persoane bolnave și pe 1.254 de persoane sănătoase.

Eroare de 0,5% în detectarea tipurilor de cancer

Cercetările arată că testul a identificat corect când cancerul a fost prezent în 51,5% din cazuri, în toate etapele bolii, și a detectat în mod greșit cancerul în doar 0,5% din cazuri.

În tumorile solide care nu au opțiuni de screening – cum ar fi cancerele esofagiene, hepatice și pancreatice – capacitatea de a genera un rezultat pozitiv al testului a fost de două ori mai mare (65,6%) decât pentru tumorile solide care au opțiuni de screening, cum ar fi sânul, cancerul intestinal, al colului uterin și al prostatei.

Între timp, capacitatea generală de a genera un rezultat pozitiv al testului în cancerele de sânge, cum ar fi limfomul și mielomul, a fost de 55,1%.

Testul a identificat corect și țesutul în care cancerul a fost localizat în organism, în 88,7% din cazuri.

Dr. Eric Klein, președinte al Glickman Urological and Kidney Institute din Cleveland Clinic, SUA, și primul autor al cercetării, a declarat că „depistarea precoce a cancerului, când este mai probabil ca tratamentul să aibă succes, este una dintre cele mai semnificative oportunități pe care le avem pentru a reduce povara afecțiunii”.

Datele sugerează că dacă este utilizat alături de testele de screening existente, testul de detectare multi-cancer ar putea avea un impact profund asupra modului în care este detectat cancerul și, în cele din urmă, asupra sănătății publice.

surse: The Guardian, Rohealthreview,ro,

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Certificatul verde digital, obligatoriu în restaurante, la nunți și activități în spații închise. Cum se descarcă documentul

Publicat

Guvernul a adoptat vineri noi măsuri în contextul pandemiei. Astfel, dacă incidența este între 3 și 6 la mia de locuitori, nunțile și botezurile pot fi organizate în spații închise doar cu invitați vaccinați, testați sau trecuți prin boală, folosindu-se certificatul verde.

Guvernul a aprobat în ședința vineri, printr-o hotărâre, noi măsuri pentru desfășurarea unor activități în condiții de siguranță sanitară.

În județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie, noile norme prevăd că activitățile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

– care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, trasmite Guvernul.

Potrivit comunicatului de presă, obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul copiilor sub 6 ani.

Astfel:

1. în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție

2. organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție

3. organizarea de evenimente private (nunți, botezuri etc.) cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană

4. organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior și de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătății

5. organizarea de conferințe este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății

6. organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane

7. activitatea restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00

8. activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00

9. activitatea cu publicul la jocurile de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului

10. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului

11. activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5:00 – 24:00

12. activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00

13. activitățile sportive și recreative în aer liber sunt permise cu participarea a maxim 10 persoane care nu locuiesc împreună, în condițiile care vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Culturii și ministrului Tineretului și Sportului.

De asemenea, în cazul județelor/localităților cu incidența cuprinsă între 4 și 6 la mia de locuitori, sălile de sport și/sau fitness pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.

Organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021(nn: ref prelungirea stării de alertă) au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secțiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.

Persoanele fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul unui document, pe suport de hârtie sau în format electronic emis de respectivul stat.

Hotărârea aprobată vineri intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Excepție fac prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul aplicaţiei mobile «Check DCC» care vor intra în vigoare la data de 20 septembrie 2021.

Cum se descarcă Certificatul verde

Certificatul verde este necesar doar în localităţile unde incidenţa este cuprinsă între 3 şi 6 la mie. Documentul care va deveni vital în zilele viitoare.

Certificatul verde care poate fi descărcat aici: https://certificat-covid.gov.ro/login

Va atesta că persoanele sunt:

-vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

-au un rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore

-între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de vreme rea emis pentru Aiud, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș și 20 de comune din județul Alba

Publicat

nori furtuna

ANM a emis un COD GALBEN de vreme rea în județul Alba. 

Fenomenele vizate constau în frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și averse care vor depăși local 20-25 de litri pe metrul pătrat.

Localitățile vizate: Aiud, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Jidvei, Șona, Mihalț, Valea Lungă, Lopadea Nouă, Cetatea de Baltă, Sâncel, Lunca Mureșului, Mirăslău, Bucerdea Grânoasă, Fărău, Noșlac, Crăciunelu de Jos, Cergău, Roșia de Secaș, Hopârta, Rădești, Ohaba, Cenade.

Codul este valabil între orele: 20:40 si 21:45.

A fost emis la 20:40 de minute, cu toate că ploile au început deja de aproape o oră în majoritatea acestor zone.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate