ACTUALITATE
CNPAS: Cum îşi pot primi pensionarii sumele înapoi pe baza „legii amnistiei”. Cerere la CJP şi bani plătiţi eşalonat
Casa Naţională de Pensii Publice a făcut precizări referitor la legea privind scutirea de la plata unor debite. Este vorba despre amnistia de care vor beneficia cei care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor. Pentru a primi sumele înapoi, pensionarii vor trebui să depune cerere, în cazul celor din Alba, la Casa Judeţeană de Pensii.
Legea nr. 125/23.09.2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 700/24.09.2014, a intrat în vigoare la data de 1 octombrie 2014.
Legea prevede, pe de o parte, scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, indemnizaţii sociale pentru pensionari şi indemnizaţii pentru însoţitori şi pe de altă parte, restituirea sumelor reţinute cu acest titlu începând cu data de 1 ianuarie 2011.
Încetarea reţinerilor din pensie se va face în baza unei decizii, emisă pentru fiecare persoană în parte, potrivit modelului aprobat prin Ordin al Preşedintelului CNPP.
Citeşte şi Pentru SĂRĂCIE nu este AMNISTIE: PENSII de 350 lei pentru aproape zece la sută din numărul bătrânilor din județul Alba
Pentru restituirea acestor sume, pensionarii trebuie să depună cerere. Cererile se depun la casa judeţeană de pensii, casa de pensii a municipiului Bucureşti sau, după caz, la casele de pensii sectoriale (a MAN, MAI sau SRI). Nedepunerea cererii atrage nerestituirea sumelor.
Sumele care au fost recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 vor fi restituite eşalonat, pe o perioadă de 5 ani calendaristici, începând de la 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.
În situaţia în care asupra drepturilor de pensie din luna octombrie 2014 vor fi operate reţineri din pensii cu titlu de debit, sumele respective vor fi restituite automat de casele teritoriale de pensii, în luna noiembrie 2014.
Nu fac obiectul acestei reglementări debitele care au drept cauză culpa debitorului, cum ar fi: folosirea unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către debitori a unor date neconforme realităţii, nerespectarea unor obligaţii legale care le revin pensionarilor, inclusiv în cazul cumulului pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariilor, ori, după caz, cu venituri din activităţi independente.
sursa: CNPAS (Casa Naţională de Pensii Publice)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.