Connect with us
Advertisement

Eveniment

Condiții de recrutare MApN 2022: S-a dat startul înscrierilor la școlile militare. Cum afli ce funcții sunt disponibile

Publicat

MApN scoate 1.049 de locuri pentru seria de formare. Locurile scoase la concurs sunt disponibile în: Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Buzău, Brăila, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Galaţi, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Iaşi, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Suceava, Timiş, Tulcea, Vrancea, Vâlcea, Vaslui şi în Bucureşti.

Perioada pentru înscriere este 2 mai 17 iunie 2022 (33 de zile lucrătoare). Lista funcțiilor pentru care se organizează concurs, precum și criteriile specifice de recrutare și selecție pentru fiecare armă/serviciu/specialitate militară pot fi consultate la sediile birourilor informare-recrutare din cadrul centrelor militare zonale sau județene.

Atenție, înscrierile nu se fac online.

Lista funcțiilor pentru care se organizează concurs, precum și criteriile specifice de recrutare și selecție pentru fiecare armă/serviciu/specialitate militară pot fi consultate la sediile birourilor informare – recrutare din cadrul centrelor militare zonale/județene/de sector.

Adresele acestor birouri de informare  – recrutare, din fiecare județ, sunt disponibile AICI.

Lista completă a condiţiilor şi criteriilor generale de recrutare

  • să aibă cetăţenie română şi domiciliul stabil în România;
  • să aibă vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire;
  • să fie absolvenţi cel puţin ai primilor doi ani de studiu din învăţământul secundar superior, în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
  • să posede permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C – candidaţii care optează pentru arma „auto” şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma „geniu”;
  • să declare în scris că, la începerea programului de instruire, renunţă la gradul dobândit anterior în calitate de militar în termen, militar angajat pe bază de contract, gradat profesionist sau gradat voluntar, ori, după caz, la gradul dobândit după parcurgerea a cel puţin un an de studii pentru formarea cadrelor militare în cadrul instituţiilor/unităţilor de învăţământ militar, în cazul în care studiile respective nu au fost finalizate;
  • să fie absolvenţi ai învăţământului postliceal sau universitar cu licenţă de specialitate, cu certificat/diplomă de absolvire a instituţiei de învăţământ – candidaţii care optează pentru profesia de soldat/gradat profesionist în arma „aviaţie”, specialitatea militară „însoţitor de bord – paramedic”.
  • să fie declarat ”Admis” la probele de selecţie care se susţin în centrele zonale de selecţie şi orientare sau în şi care constau în evaluarea psihologică (test de aptitudini și chestionar de personalitate), evaluarea capacităţii motrice (traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență) şi interviul de evaluare finală;
  • să fie declarat “Apt” la examinarea medicală care are loc în unități sanitare ale Ministerului Apărării Naționale;
  • să fie declarat ”Apt” la examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale care va fi parcursă doar de candidații pentru specialitatea militară „forţe pentru operaţii speciale”, „scafandri”, de cei care vor desfăşura activităţi care necesită ambarcarea ori obținerea permisului/brevetului de conducere auto.

Ce trebuie să faci pentru a intra în Armată:

  • te înscrii la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar din județul/sectorul de domiciliu, pentru a obține informații privind oferta educațională, condițiile de recrutare, selecție și repartizare, precum și pentru a beneficia de consiliere și îndrumare din partea personalului recrutor; pentru aceasta, fie depui formularul de înscriere (fișa de contact) la sediul biroului informare-recrutare, fie transmiți formularul prin e-mail sau prin poștă cu notă de inventar și confirmare de primire, pe adresa biroului informare-recrutare;
  • urmezi indicațiile personalului recrutor în legătură cu ceea ce ai de făcut în continuare şi contactezi biroul informare-recrutare atunci când ai nevoie de lămuriri suplimentare;
  • te informezi urmărind informaţiile publicate pe site-urile şi paginile oficiale de recrutare şi ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ militar, despre probele de selecţie şi concursul de admitere;
  • te pregăteşti în vederea participării la probele de selecţie şi la concursul de admitere, conform precizărilor primite de la personalul recrutor;
  • susţii probele de selecţie la datele stabilite şi la structurile care efectuează selecţia, conform planificării comunicate de recrutor
  • completezi dosarul de candidat cu documentele solicitate de recrutor, în scopul certificării îndeplinirii tuturor condiţiilor şi criteriilor de recrutare.
  • aştepţi să ţi se comunice, de către recrutor, dacă ai fost repartizat(ă) în funcţie sau te interesezi personal la biroul informare-recrutare în legătură cu rezultatul repartizării.

Programul recrutării – sesiunea 2022

23.05 – 24.06.2022 – evaluarea psihologică, evaluarea capacităţii motrice şi interviul de evaluare finală

06.06 – 01.07.2022 – examinare medicală

20.06 – 15.07.2022 – examinarea/evaluarea aptitudinală medicală şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale (NUMAI candidaţii pentru anumite arme şi specialităţi militare, conform precizărilor recrutorilor)

22.07.2022 – termenul final pentru întocmirea dosarelor de candidat de către birourile informare-recrutare

12.08.2022 – termenul limită pentru reorientarea candidaţilor neadmişi la alte categorii de personal militar.

REPARTIZAREA candidaților declarați ”ADMIS” după participarea la selecție, pe unităţi militare, arme/servicii şi specialităţi militare:

17 – 18.08.2022 – sesiunea I

30- 31.08.2022 – sesiunea a II-a (dacă va fi cazul)

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu anunţă un proiect de lege pentru stagiul militar voluntar

Proiectul ar putea fi lansat peste o lună şi vine după ce oficialul a spus că se confruntă cu un deficit mare de militari rezervişti, potrivit adevarul.ro.

„Eu nu cred că armata ar trebui să fie obligatorie. Nici economic nu este bine, nici practic nu este bine să o faci obligatorie. (…)

Sunt mulţi tineri care vor să aibă o pregătire militară, iar tendinţa se accentuează acum cu ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat ministrul Apărării.

Aproape 60% dintre români își doresc să facă armata

El a precizat că, în urma unui sondaj, aproape 60% dintre intervievaţi, persoane cu vârste între 18 şi 35 de ani, au răspuns că îşi doresc să facă armata, însă pe termen scurt, perioadă în care „să înveţe lucruri fundamentale legate de educaţie militară”, precum să tragă cu arma sau să participe la o operaţiune militară.

Ministrul a adăugat că cei care vor merge voluntar să facă armata vor fi remuneraţi şi vor avea toate condiţiile, de la echipament la cazare gratuită.

Dîncu nu a spus care va fi nivelul soldei pentru cei care vor face armata în mod voluntar, dar se poate lua ca reper cuantumul indemnizaţiei rezerviştilor voluntari, care este de 3.000 de lei pentru perioada în care se face instrucţie şi în jur de 1.500 de lei când aceşti rezervişti stau acasă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Maria

    marți, 18.10.2022 at 12:31

    Am 48 de ani si serviciul militar esecutate ,permis cat.b

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement