Connect with us
Advertisement

Eveniment

Controale ale autorităţilor de mediu în locaţiile pentru picnic, de 1 Mai. Motivul: descurajarea celor care lasă în urmă gunoaie

Publicat

Echipe mixte ale Gărzii de Mediu, Romsilva şi inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi de vânătoare desfăşoară, în perioada 28 aprilie – 1 mai, acţiuni de control extinse în locaţiile cunoscute pentru picnic din toată ţara. Cei care vor ieşi la iarbă verde, cu grătar şi cele necesare pentru sărbătorirea „tradiţională” a zilei de 1 Mai trebuie să ştie că s-ar putea trezi cu autorităţi care să-i verifice dacă strâng resturile din urma pregătirii mâncării ori distracţiei în aer liber, în caz contrar existând posibilitatea acordării de amenzi.

Acţiunea a fost anunţată miercuri de ministrul Mediului, Korodi Attila, care a spus că a solicitat autorităţilor locale o situaţie a locaţiilor tradiţionale de picnic din fiecare zonî din ţară, care urmează să fie amenajate şi dotate cu containere pentru colectarea deşeurilor, locuri speciale pentru aprinderea focului, toalete ecologice.  Până atunci, echipele de control vor face razii în unele zone de acest fel, cu scopul de a descuraja comportamentul unor cetăţeni care lasă în urmă gunoi şi pot afecta astfel zona de picnic. Nu vor fi aplicate amenzi decât în cazul în care „turiştii” nu cooperează cu autorităţile.

Ministrul a amintit că astfel de verificări vor fi efectuate şi în Alba, alături de alte locuri din apropierea capitalei, lângă Braşov, Suceava, Ialomiţa, dar şi în Hunedoara, Caraş-Severin, Cluj, Sibiu şi Mureş.

Aşadar, localnicii care aleg să iasă la aer liber, distracţie şi grătarul „tradiţional” de 1 Mai pe valea Mureşului, a Ampoiului, a Arieşului sau în alte locaţii cu iarbă verde din judeţul Alba trebuie să se înarmeze cu răbdare şi responsabilitate faţă de mediul înconjurător, pentru a nu transforma minivacanţa din această perioadă în zile cu stres şi amintiri costisitoare.

Legea 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 27 martie, însă zonele speciale nu sunt încă în totalitate amenajate. Potrivit acesteia, activitatea de picnic este orice activitate de recreere desfăşurată pe domeniul public sau privat al statului şi/sau unităţilor administrativ-teritoriale, de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/sau alimente, precum şi, după caz, aprinderea sau nu a focului. Zonele special amenajate sunt cele aparţinând domeniului public sau privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă. Zone indicate sunt în parcurile şi pădurile aflate în intravilanul oraşelor, indicate în planul de zonare al parcului, în care activităţile de picnic, cu excepţia aprinderii focului, sunt permise. În afara acestor locaţii amintite, desfăşurarea activităţilor de picnic pe domeniul public sau privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale este interzisă. Prin excepţie, este permisă şi în alte zone, în condiţiile organizării de evenimente ocazionale, autorizate potrivit legii.

Amenzile pentru nerespectarea de către persoanele fizice  a condiţiilor prevăzute de această ajung până la 5.000 de lei, în cazul utilizării focului ori 3.000 de lei pentru aruncarea deşeurilor la întâmplare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement