Connect with us
Advertisement

Educație

Copiii vor primi mai multe porții de lapte și produse lactate, la grădiniță și la școală. Buget majorat în anul școlar 2023-2024

Publicat

Bugetul pentru derularea Programului pentru şcoli al României, prin care copiii primesc, la grădiniță și la școală, lapte, fructe și produse de panificație, crește cu aproape 29% în anul școlar 2023-2024. De asemenea, numărul porțiilor de lapte crește de la două la trei pe zi și al celor de produse lactate, de la una la două pe zi.

Proiectul este aprobat de Guvern în ședința din 3 august.

Programul pentru şcoli al României prevede:

  • a) acordarea gratuită pentru preşcolarii din grădiniţele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/ acreditate şi particulare acreditate şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular, precum și pentru preșcolarii și elevii incluși în învățământul special, de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate şi de produse de panificaţie în limita unei valori zilnice/ preşcolar/ elev. Limita valorică zilnică cuprinde preţul integral de achiziţie a produselor, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora, după caz.
  • b) finanţarea măsurilor educative care însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate.

Limita valorică zilnică/preşcolar/elev este după cum urmează:

  • a) 0,70 lei pentru porţia de fructe şi legume
  • b) 1,11 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf
  • c) 0,65 lei pentru porţia de produse de panificaţie.

Valorile au crescut, în contextul scumpirilor din ultima perioadă.

Ce produse primesc preșcolarii și elevii

Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se acordă gratuit 2 porţii de fructe şi/sau legume, 3 porţii de lapte, 2 porţii de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie, cu încadrarea în sumele allocate cu aceste destinaţii.

Elementul de noutate pentru anul școlar 2023-2024 îl reprezintă faptul că pe parcursul săptămânii se acordă gratuit 3 porții de lapte și 2 porții de produse lactate față de anii școlari anteriori când se distribuiau 2 porții de lapte și o porție de produs lactat, potrivit documentației prezentate la guvern.

Se pot distribui: mere, pere, struguri de masă, prune, morcovi, păstârnac, ţelină de rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi şi castraveţi, în porţii de cel puţin 100 grame pentru fructe şi cel puţin 200 grame de legume, inclusiv legume sub formă de amestec.

Porţia de lapte şi produse lactate cuprinde:

  • lapte de consum fără adaos de lapte praf: lapte pasteurizat sau UHT, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, fără adaos de cacao
  • produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf : iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, fără adaos de fructe, fără adaos de cacao.

Porţia de lapte distribuită are 200 ml, iar porţia de produse lactate distribuită are 125 grame, ambele cu un conţinut de minimum 3,2% proteine şi de minimum 1,8% grăsime. Porţia de produse lactate conţine cel puţin 90% din greutate lapte tratat termic.

Porţia de produse de panificaţie are 80 de grame, indiferent de tipul produsului distribuit.

Produsele de panificaţie – corn, baton, covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi – trebuie preparate din făină integrală, fără adaosuri de zahăr, îndulcitori sau alţi aditivi alimentari, cu posibilitatea de a adăuga amestecuri de seminţe (floarea-soarelui, dovleac, susan, in şi/sau mac).

Autoritățile contractante asigură realizarea diversității produselor lapte și produse lactate

Porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţile de lapte şi produse lactate vor fi însoţite de corn şi/sau baton.

Excepții

Prin excepţie pentru asigurarea diversității, porţia de fructe şi/sau legume şi porţia de lapte şi produse lactate, poate fi distribuită una fără cealaltă dacă, la data începerii distribuirii, procedura de atribuire a acordului-cadru pentru unul din cele două produse:

  • a) nu a fost finalizată;
  • b) a fost finalizată, dar nu s-a încheiat acordul-cadru; sau
  • c) nu a fost iniţiată, din motive obiective, independente de voinţa autorităţii contractante.

Prin excepţie, porţia de fructe şi/sau legume, precum şi porţia de lapte şi produse lactate pot fi distribuite şi fără porţia de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, respectiv corn şi/sau baton, dacă, la data începerii distribuirii, procedura de atribuire a acordului-cadru pentru produsele de panificaţie:

  • a) nu a fost finalizată
  • b) a fost finalizată, dar nu s-a încheiat acordul-cadru; sau
  • c) nu a fost iniţiată, din motive obiective, independente de voinţa autorităţii contractante.

În situaţia în care unităţile de învăţământ nu dispun de condiţiile de depozitare adecvate, porţia/porțiile de produse lactate se pot înlocui cu o porţii de lapte.

Copiii cu intoleranţă la gluten/lactoză şi/sau la orice alt ingredient şi/sau compus şi/sau la orice produs distribuit vor beneficia de produse adecvate situaţiei lor.

Condiții pentru acordarea produselor

În scopul cheltuirii raţionale a bugetului programului, dreptul de a primi produsele acordate gratuit, pe perioada cursurilor, conform structurii anului şcolar îl au numai preşcolarii şi elevii prezenţi la cursuri.

Pentru a corecta deficienţele actualelor programe şi a clarifica noţiunea de „elev prezent la cursuri”, în programul pentru şcoli al României, prin preşcolar/elev prezent la cursuri se înţelege preşcolarul/elevul care a frecventat cel puţin o oră de curs în ziua de distribuţie.

Pentru săptămâna «Şcoala altfel» şi «Săptămâna verde», preşcolarii/elevii prezenţi care efectuează excursii sau tabere pot consuma o porţie de produs în ziua/zilele respective, dar ajutorul financiar al Uniunii Europene nu se va solicita pentru cantităţile aferente.

Măsurile educative

Măsurile educative care se pot realiza în cadrul anului şcolar şi care însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, laptelor şi produselor lactate sunt următoarele:

  • a) organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui şi/sau la unităţi de condiţionare, ambalare, depozitare şi procesare a fructelor şi legumelor şi/sau la unităţi de procesare a laptelui, la sediul grupurilor şi/sau organizaţiilor de producători de fructe şi legume şi/sau la sediul cooperativelor de producători de fructe, legume şi lapte,la staţiuni de cercetare pomicolă, legumicolă sau de creştere a bovinelor, la laboratoare de profil, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare;
  • b) organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi legume, lapte şi produse lactate, inclusiv degustarea de fructe şi/sau legume proaspete şi/sau alte produse lactate care nu se distribuie şi/sau miere, cu acordarea de premii, precum şi organizarea de activităţi de grădinărit la nivelul şcolii;
  • c) organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume şi de lapte şi produse lactate sau de activităţi educative practice, organizarea de alte activităţi extracurriculare şi extraşcolare sau abordarea de teme specifice în cadrul curriculumului naţional, inclusiv curriculumului la decizia şcolii, respectiv în cadrul disciplinei opţionale Educaţie pentru sănătate.
  • d) utilizarea de materiale didactice/educative care să prezinte preşcolarilor şi elevilor informaţii adaptate vârstei despre obiceiuri alimentare sănătoase, agricultură, lanţuri de aprovizionare şi produse locale, producţia ecologică, producţia sustenabilă şi combaterea risipei alimentare.

Aceste măsuri se pot desfăşura independent sau integrat, oricare dintre ele putând include sesiuni de degustare de fructe şi/sau legume proaspete şi/sau alte produse lactate care nu se distribuie

Condiții pentru autoriățile locale

Autoritățile competente respectiv consiliul județean și/ sau local optează, în funcţie de preferinţe şi buget, pentru măsurile educative pe care le vor implementa pe perioada cursurilor anului şcolar 2023-2029 şi vor pune în aplicare în mod obligatoriu cel puţin o măsură educativă care însoţeşte distribuţia de fructe şi legume şi cel puţin o măsură educativă care însoţeşte distribuţia de lapte şi produse lactate, beneficiind de asistenţă de specialitate din partea inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, a direcţiilor de sănătate publică judeţene/a municipiului Bucureşti şi din partea direcţiilor judeţene pentru agricultură/a muncipiului Bucureşti, după caz, conform prevederilor legale în vigoare.

Consiliile judeţene şi/sau locale au obligaţia informării Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu privire la măsurile educative realizate pentru care nu solicită rambursarea cheltuielilor efectuate, în special cu privire la desfăşurarea orei de educaţie pentru sănătate ca materie opţională.

Bugetul programului pentru anul școlar 2023-2024

Potrivit documentației, pentru anul şcolar 2023-2024, ajutorul financiar FEGA al României este de 6.178.236 euro – acordarea gratuită de fructe şi legume şi derularea măsurilor educative aferente şi de 11.303.390 euro pentru acordarea gratuită de lapte şi produse lactate şi derularea măsurilor educative aferente.

Pentru anul şcolar 2023-2024 se alocă suma de 742.617 mii lei.

Suma se utilizează după cum urmează:

  • 94.783 mii lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 37.612 mii lei pentru derularea măsurilor educative aferente
  • 361.135 mii lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 37.612 mii lei pentru derularea măsurilor educative aferente
  • 211.475 mii lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie, exclusiv din bugetul naţional.

Comparativ, pentru anul școlar 2022-2023 suma totală a fost de 578.258 mii lei. Creșterea fața de anul școlar 2022-2023 este de 164.359 mii lei (circa 28,5 %).

Bugetul s-a întocmit pe baza numărului total al beneficiarilor programului – 1.880.615 preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat, a limitei valorii zilnice/preşcolar/elev actualizată, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. vaile

    joi, 03.08.2023 at 20:37

    mai bine dati fructe decat laptele ala adus de nu stiu eu de unde , si care nici pisicile nu-l amnanca

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement