Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Coronacriza/ Alba încă rezistă, județele vecine încep să clacheze: zeci de cazuri de infecție, decedați și haos medical


Publicat

Potrivit ultimelor date oficiale privind pandemia de COVID-19 din România, județul Alba, cu 11 cazuri de infecție, pare să reziste deocamdată atacului noului virus.

Județele vecine nu sunt însă la fel de norocoase, unele dintre ele fiind adevărate focare, cu cazuri care se înmulțesc de la o zi la alta și, din păcate, cu decese. În plus, în unele dintre ele epidemia a generat și haos în sistemul medical.

În acest moment, în Alba sunt înregistrate 11 cazuri de infecție, dintre care două persoane s-au vindecat, 1.322 de persoane se află în izolare, 300 de persoane în carantină și nu a avut loc niciun deces.

Județul nostru este într-o situație bună și din punctul de vedere al personalului medical, care nici nu s-a infectat și nici nu s-a speriat de boala ce începe să facă tot mai multe victime în țară, chiar dacă se confruntă cu aceleași probleme pe care le au colegii din județele vecine: echipament și aparatură medicală insuficiente.

În semn de mulțumire și probabil pentru a le menține cu moralul ridicat, joi seara, după confirmarea ultimelor 4 cazuri de coronavirus, Alexandru Sinea, directorul DSP Alba a transmis următorul mesaj:

”Avem nevoie de EROI, aceștia sunt cadrele medicale, eu sunt un simplu economist, fără mari valente, dar îmi dau toată suflarea pentru a-mi face meseria. Nu am pretenții pentru mine, am pretenții pentru populația județului. Nu am depus jurământul lui Hipocrate, am depus în schimb un jurământ la investirea în funcție pe care am de gând să îl respect cât timp sunt în viață. Acum este momentul să demonstrăm cu toții valorile morale, educația și curajul cu care suntem înzestrați!!! În special cei din linia I!”.

În Hunedoara, după ultimele date publicate de Instutul Național de Sănătate Publică (INSP), sunt confirmate 100 de cazuri de coronavirus, nicio persoană nu a fost declarată până în acest moment vindecată și sunt 2.477 de persoane în izolare, iar alte 228 sunt puse în carantină. De asemenea, județul are și 10 persoane decedate.

În acest județ, pare că medicii și ceilalți angajați din spitale nu s-au simțit pregătiți să lupte cu mâinile aproape goale cu valul de infecții care a venit peste ei. O parte s-au contaminat (5 medici, 9 asistenți medicali, o îngrijitoare  și un angajat auxiliar, toți din Spitalul Județean de Urgență Deva), iar altă parte au intrat în concediu sau chiar au demisionat în bloc, cum este cazul secției ATI a spitalului din Orăștie, care a rămas și fără medic șef, și fără asistenți.

În acest moment, SJU Deva este în carantină, iar managerul a fost suspendat din funcție de către prefect.

Aradul este un alt județ vecin care înregistrează un număr mare de persoane infectate – 110, nicio persoană vindecată, 1.260 de persoane aflate în izolare și 202 în carantină. Și în acest județ au fost înregistrate 10 decese până în prezent.

Numărul mare de cazuri a adus și aici un cutremur în sistemul medical lipsit de măști, mănuși, costume de izolare și dezinfectanți: nu mai puțin de 40 de medici și asistente de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad au demisionat, iar alți 127 de angajați ai unității și-au luat concediu medical.

Tot aici sunt infectați deja cu coronavirus 9 medici, 5 asistenți medicali, o infirmieră și 9 angajați auxiliari, iar situația îl îngrijorează și pe ministrul Sănătății, Nelu Tătar, care a declarat că dacă nu se iau măsuri, focarul de infecție poate ajunge la nivelul Sucevei (unde sunt peste 700 de cazuri și 34 de morți):

„Este o transmitere locală, nu la nivelul Sucevei, dar dacă nu se iau măsuri poate ajunge la nivelul Sucevei. Avem o apropiere și de punctele de trecere de la Nădlac. Acolo avem un aflux important, în care cei care intră, la un moment dat, acuzând fenomene sunt duși la spitalul din Arad. Afluxul este mai mare, dar dacă este foarte bine controlat putem stăpâni și menține ritmul pe care îl avem acum”, a declarat ministrul.

Și Clujul înregistrează deja un număr mare de persoane infectate – 105. Aici 8 persoane au fost declarate vindecate și sunt 4.462 de oameni izolați, iar alți 251 sunt în carantină. De asemenea și acest județ a înregistrat 2 decedați.

Cadrele medicale din acest județ par hotărâte să rămână pe poziții, să se descurce cu echipamentul pe care îl au și să lupte pentru a salva viețile bolnavilor. Din personalul spitalelor, până în prezent au fost contaminați cu coronavirus 3 angajați auxiliari.

În Sibiu, numărul cazurilor de infecție înregistrate a ajuns la 22. În izolare sunt 2.590 de persoane, 359 în carantină, iar 3 oameni au murit.

Din punct de vedere medical, au fost probleme și la Spitalul Județean de Urgență Sibiu, unde un asistent infectat cu coronavirus și-a trimis în izolare 9 colegi de la secțua ATI, pentru că nu a anunțat că a intrat în contact cu o familie revenită din Germania. De asemenea, pentru un bolnav tratat la Nefrologie s-a primit rezultat pozitiv la COVID-19, după deces, iar medicul și asistentele care l-au tratat sunt și ei în izolare la domiciliu.

În Bihor numărul pacienților infectați este puțin mai mic – 39, dintre care doi au fost declarați vindecați, dar are 2.797 de persoane în izolare și 202 în carantină. Nu a fost înregistrat până în prezent niciun deces.

Aici epidemia a afectat Spitalul din Aleșd, unde 20 de cadre medicale sunt izolate la domiciliu după ce au tratat un pacient care avea simptome de pneumonie și nu a spus că a intrat în contact cu o rudă confirmată pozitiv cu coronavirus.

În județul Mureș sunt, până acum, 38 de pacienți infectați dintre care unul declarat vindecat. Mai sunt 3.820 de persoane în izolare, 262 în carantină și a fost înregistrat un deces.

Potrivit ultimei informări transmise de Grupul pentru Comunicare strategică, aici nu sunt cadre medicale infectate cu COVID-19, însă prefectul l-a suspendat din funcție pe managerul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, pe perioada stării de urgenţă, pentru că a tergiversat amenajarea spațiilor pentru bolnavii de coronavirus și nu a repartizat bine cadrele medicale.

Situația județului Vâlcea este oarecum asemănătoare cu cea înregistrală în Alba, deocamdată sunt doar 7 oameni infectați. Potrivit datelor oficiale, aici sunt 1.550 de persoane în izolare și 297 în carantină și nu s-a înregistrat niciun deces.

Tot la fel ca în Alba, sistemul medical de aici încă rezistă, oficial nu sunt angajați din spital infectați și, deocamdată, nici cadre medicale care să renunțe la lupta cu epidemia.

Conform celui mai recent bilanț, în România numărul persoanelor confirmate ca infectate cu noul coronavirus a ajuns joi, 2 aprilie 2020, la 2.738, iar cel al deceselor la 115. Pe teritoriul țării, în carantină instituționalizată sunt 15.407 de persoane și alte 114.699 de persoane sunt în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală, iar până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 28.483 teste pentru depistarea noului coronavirus.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

Un bărbat din Aiud și-a bătut mama cu un pantof și a calcat-o în picioare pentru niște acte. Ce pedeapsă a primit

Publicat

agresiune

Un bărbat de 54 de ani, din Aiud și-a bătut mama pentru că femeia a refuzat să îi dea actele de proprietate ale unor terenuri, pe care acesta voia să le vândă pentru a face rost de bani. În urma agresiunii femeia a avut nevoie de 24 de zile de îngrijiri medicale. 

Fapta s-a petrecut în 25 februarie 2020, iar după ce mama a relatat ceea ce s-a întâmplat, bărbatul a fost arestat preventiv și trimis în judecată pentru violență în familie. Câteva luni mai târziu, în 12 mai, bărbatul a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Aiud.

Ce s-a întâmplat

Aflat sub influența băuturilor alcoolice, O.Aurel, în jurul orei 4.00, a dat buzna în camera în care dormea mama sa ți i-a cerut actele unor terenuri. Femeia s-a împotrivit și a refuzat să îi dea actele.

În acel moment, potrivit motivării instanței, bărbatul s-a enervat, a luat un pantof și a lovit-o pe femeie. Mai mult de atât, bărbatul și-a călcat efectiv mama în picioare, în timp ce femeia se afla în pat.

Ca să o împiedice pe aceasta să ceară ajutor prin telefon, acesta a distrus aparatul. Dimineața, în jurul orei 8.00, femeia s-a dus la o vecina și i-a relatat ceea ce s-a întâmplat pe parcursul nopții. Vecina a fost cea care a sunat-o pe fiica victimei și i-a spus ce s-a întâmplat.

Pentru faptele sale, bărbatul a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare. De asemenea a fost menținută măsura arestării preventive.

Totuși, sentința magistraților de la Judecătoria Aiud nu a fost definitivă și poate fi atacată la instanța superioară.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr de 18 ani din Alba Iulia, reținut de poliție. A filmat cum chinuie o pisică și a postat imaginile pe internet

Publicat

Polițiștii din Alba Iulia au reținut un tânăr care este cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni prevăzute de Legea 205/2004 privind protecția animalelor.

Mai exact, acesta ar fi rănit și schingiuit o pisica, activitate pe care a filmat-o și a postat-o pe o rețea de socializare.

Potrivit IPJ Alba, la data de 29 mai 2020, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia l-au identificat și reținut pe un tânăr de 18 ani, din Alba Iulia, care este bănuit de săvârșirea infracțiunii de rănirea sau schingiuirea animalelor.

În sarcina acestuia sa reținut faptul că, la data de 18 mai, în jurul orei 23,30, ar fi luat o pisică de pe stradă, pe care ulterior ar fi ranit-o.

Tânărul a filmat această activitate și a postat-o pe o rețea de socializare.

Față de tânăr cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL Regulile care trebuie respectate pe terase de la 1 iunie. Maximul de persoane la o masă și ce trebuie să facă chelnerii

Publicat

Normele care trebuie respectate la redeschiderea teraselor au fost publicate în Monitorul Oficial, acestea stabilind că nu se va permite accesul clienţilor cu simptome respiratorii.

Mai mult, la o masă vor putea sta maximmum patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii, şi nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte de la o masă la alta, urmând să fie făcută dezinfecția după plecarea clienţilor.

În Monitorul Oficial a fost publicat ordinul emis de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru siguranţa alimentelor prin care se aprobă normele pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 la prepararea, servirea şi consumul produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special amenajate în exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică.

În document se arată că trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor, dar şi existenţa unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică.

CITEȘTE ȘI: VIDEO REPORTAJ Cum arată o terasă din Alba Iulia, pregătită de ”marea deschidere” din 1 iunie. Reguli pentru clienți și personal

De asemenea, trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie). Totodată, curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent.

În ceea ce îi priveşte pe clienţi, nu li se va permite accesul celor cu simptome de infecţie respiratorie, iar la intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.

De asemenea, se interzice transferul de la o masă la alta al meniurilor, solniţelor, olivierelor şi altor obiecte, care trebuie dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă.

Conform documentului, este interzis şi consumul de alimente în picioare, pentru a se minimiza circulaţia clienţilor pe terasă. La o masă pot sta maxim patru persoane, cu respectarea distanţei de 1,5 metri între persoane, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii, care locuiesc împreună. Între scaunele de la mese alăturate  trebuie să existe o distanţă de minim doi metri.

Locurile se vor ocupa cu rezervare anterioară, pentru a evita aglomeraţia şi a face mai uşoară o eventuală anchetă epidemiologică, dacă aceasta s-ar impune.

Personalul de servire trebuie să poarte mască şi mănuşi, iar mănuşile folosite la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Limitatoare de viteză în zona trecerilor de pietoni, pe drumurile județene din Alba. LISTA localităților unde vor fi amplasate

Publicat

15 limitatoare de viteză vor fi amplasate în zona trecerilor de pietoni aflate pe mai multe drumuri județene din Alba. Acestea vor fi realizate în localitățile Sântimbru, Ciumbrud, Sohodol, Avram Iancu, Vidra, Șpring, Vingard, Drașov, Cunța, Pianu de Sus, Pianu de Jos, Vințu de Jos, Săliștea și Tărtăria. 

Consiliul Județean Alba a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru executarea a 15 limitatoare de viteză în zona trecerilor de pietoni aflate pe mai multe drumuri județene.

Valoarea totală estimată  este de 175.560 lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, limitatoarele de viteză se vor realiza pe următoarele drumurilor judeţene:

– DJ 107B – localitatea Sântimbru – 1 buc;

– DJ 142 L: localitatea Ciumbrud – 1 buc;

– DJ 750A: localitatea Sohodol – 1 buc;

– DJ 762B: localitatea Avram Iancu – 1 buc;

– DJ 762: localitatea Vidra – 1 buc;

– DJ 106L: localitatea Șpring – 1 buc;

– DJ 106I: localitatea Vingard – 1 buc;

– DJ 106I: localitatea Drașov – 1 buc;

– DJ 106I: localitatea Cunța – 1 buc;

– DJ 704A: localitatea Pianu de Sus – 1 buc;

– DJ 704A: localitatea Pianu de Jos – 1 buc;

– DJ 705B: localitatea Vințu de Jos – 1 buc;

– DJ 107C: localitatea Vințu de Jos – 1 buc;

– DJ 705E: localitatea Săliștea – 1 buc;

– DJ 705E: localitatea Tărtăria – 1 buc;

Potrivit caietului de sarcini, unele sectoare de drum județean din interiorul localităților conferă posibilitatea dezvoltării unor viteze excesive în zonele trecerilor de pietoni și pot pune în pericol siguranța circulației rutiere. „Având în vedere asigurarea unei sistematizări adecvate care să sporească gradul de siguranță rutieră în zona trecerilor de pietoni (în apropierea școlilor, gradinițelor sau altor zone cu potențial de risc, parc, zonă comercială), din interiorul unor localități traversate de drumuri județene, administratorul drumului va amplasa prin amenajări rutiere limitatoare de viteză, pentru preîntâmpinarea unor accidente de circulație”, se mai precizează în documentul citat.

Limitatoarele de viteză nu vor fi amplasate în dreptul unei alei de acces, în dreptul porților de acces la proprietăți sau în intersecții, în curbe în plan, pe curbe pe racordare verticală cu probleme de vizibilitate sau în apropierea acestora.

Cele 15 limitatoare de viteză vor fi realizate din beton asfaltic, marcajele longitudinale și transversale fiind mai apoi vopsite în culorile roșu și alb. În zona trecerilor vor fi amplasate și indicatoare pentru circulația rutieră.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate