Educație
Cum începe școala în mai multe unități de învățământ din Alba: Probleme la grupurile sanitare, lipsa apei sau WC-uri la comun
Început de an școlar 2022-2023: În județul Alba, cu câteva zile înainte de începutul anului școlar, 12 școli și grădinițe au sedii în clădiri care nu sunt autorizate pentru funcționare.
Majoritatea sunt în zona Munților Apuseni. Unele au încă grupuri sanitare în exteriorul clădirii, altele nu au apă curentă sau chiuvete. La Răchita, grădinița funcționează în containere, cu grupuri sanitare necorespunzătoare. Elevii sau copiii de grădiniță din aceste unități de învățământ vor începe activitatea, chiar și în aceste condiții.
În cele mai multe cazuri este vorba despre grupurile sanitare care sunt necorespunzătoare din punct de vedere al funcționării. Mai exact, în unele situții discutăm despre băi la comun (fete-băieți) sau care nu au apă curentă.
De asemenea mai pot fi cazuri unde în grupurile sanitare au fost descoperite urme de mucegai, sau nu este igienizat corespunzător, au fost descoperite țevi care curgeau sau nu erau izolate cum trebuie.
Ce zice directorul DSP Alba
Potrivit directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, sunt mai mulți factori pentru care un grup sanitar poate fi încadrat ca necorespunzător. În linii mari, Sinea a declarat că inspectorii care verifică starea grupurilor sanitare nu vor lux, ci vor să vadă condiții minime de decență și igienă.
Mai exact să nu fie scurgeri pe la țevi, WC-urile și spațiile adiacente să fie igienizate, să existe săpuniere sau dozatoare de săpun, dar în mare parte să fie curățenie și minimul de condiții.
Ce au descoperit inspectorii care au verificat școlile din Alba
Unitățile de învățământ din Alba sunt verificate în această perioadă de o comisie compusă din reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Alba, Direcției de Sănătate Publică Alba, Inspectoratului Școlar Județean Alba.
Până miercuri, 31 august, au fost controlate 70% din unitățile de învățământ de pe raza județului, au transmis reprezentanții Instituției Prefectului Alba. Controlul este în desfășurare la 860 de clădiri în care funcționează unități de învățământ.
La începerea anului școlar 2021-2022, din 441 de unități școlare, 12 nu dețin autorizație de sanitară de funcționare (opt școli și patru grădinițe), potrivit situației IȘJ și DSP Alba. Majoritatea sunt în zona Munților Apuseni.
Comparativ, în toamna anului trecut erau 17 unități neautorizate pentru funcționare.
Lista unităților de învățământ neautorizate în ALBA:
- Grădinița cu Program Normal Acmariu – clădire reabilitată; se poate autoriza
- Școala Primară Acmariu – clădire reabilitată; se poate autoriza
- Școala Primară Mărgineni – există apă curentă și chiuvete; grupuri sanitare necorespunzătoare; situație definitivă până la desființare
- Grădinița cu Program Normal Tău – lipsă apă curentă, canalizare, grupuri sanitare și curte proprii (grup sanitar corespunzător, în afara unității)
- Grădinița cu Program Normal Răchita – unitatea funcționează în containere, cu grupuri sanitare insuficiente
- Grădinița cu Program Normal Cunța – unitatea funcționează în incinta școlii gimnaziale, cu grup sanitar amplasat la exterior
- Școala Primară Mugești – local școală necorespunzător; lipsă apă curentă și grupuri sanitare necorespunzătoare; situație definitivă
- Școala Primară Dealul Lămășoaia – clădire privată; lipsă apă curentă; grupuri sanitare necorespunzătoare; situație definitivă
- Școala Primară După Pleșe – clădire privată; lipsă apă curentă; grupuri sanitare necorespunzătoare; situație definitivă
- Școala Primară Ocoale – există apă curentă în unitate; grup sanitar necorespunzător
- Școala Primară Păstești – clădire privată; există apă curentă; grup sanitar necorespunzător
- Școala Primară Negești – lipsă apă curentă; grup sanitar necorespunzător
Cîmpeanu: Nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației. E o problemă exagerată
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației: „E o problemă exagerată. Mulți dintre noi am făcut performanță învâțând în aceste școli”.
„Planul pe care l-ați cerut, pentru conformitatea grupurilor sanitare în școli, știind că în urmă cu trei-patru ani erau peste 3.000 de școli cu grupuri sanitare neconforme, iar dacă autoritățile locale vor folosi finanțarea acordată prin bugetul Ministerul Educației vom rămâne cu 100 de școli, și e vorba de școli mici, am încredere că în doi ani nu va mai exista nicio (astfel de – n.r.) școală în România.
Încrederea se va transpune într-un plan concret de acțiune pe care vi-l vom prezenta nu până la sfârșitul anului, ci mult mai devreme. Este o problemă exagerată și este legată de multe ori de calitatea Educației.
E o problemă importantă, trebuie rezolvată, dar nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învâțând în aceste școli, ea este o dovadă. Dar ea trebuie rezolvată. Clar. Și va fi rezolvată”, a spus la începutul ședinței de guvern Sorin Cîmpeanu.
Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut marți ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, un plan pentru ca în doi ani să numai existe școli cu toaleta în curte.
„Nu cred că e un efort financiar deosebit să putem să facem ca acest demers să se realizeze și să nu mai discutăm despre acest subiect”, afirma Ciucă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
miercuri, 31.08.2022 at 11:01
Chiar dacă s-ar îndeplini aceste condiţii peste tot,tot rebuturi vor scoate scolile, că aşa-i făcută legea învăţământului.
Dobra Aurel
miercuri, 31.08.2022 at 12:23
La Scoala Primara Ocoale s-a construit un grup sanitar in incinta scolii , compus din toalete fete -baieti,invatator,plus incalzire centrala pe lemne.Scoala este racordata la reteaua de apa potabila.S-a zugravit si igienizat intreaga cladire.Urmeaza sa depunem documentatia pentru autorizarea sanitara.