Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum pot scăpa de AMENDĂ şoferii care au circulat fără ROVINIETĂ pe drumurile naționale. De ASTĂZI e LEGE

Publicat

Un proiect de lege pentru modificarea și completarea art. 9 din Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, aprobat anterior de Sena şi care a trecut acum la vot şi în Camera Deputaţilor. Potrivit proiectului de lege șoferii care circulă fără rovinietă şi nu primesc amendă în patru luni, scapă de această contravenţie. Până acum, termenul de prescriere a faptei era de şase luni. În plus, amenda nu va mai fi însoţită de o dovadă. Sunt prevederi dintr-un proiect de lege ce a primit, marţi, vot final, la Camera Deputaţilor.

Potrivit actului normativ, „aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei (data încheierii procesului-verbal de contravenție)”.

Astfel, dacă procesul-verbal nu va fi încheiat în cel mult patru luni de la data la care șoferul a fost prins conducând o mașină fără rovinietă, amenda nu va mai putea fi aplicată.

„Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei”, prevede proiectul, cu precizarea că este vorba de data încheierii procesului-verbal de contravenție. Cu alte cuvinte, dacă procesul-verbal nu va fi încheiat în maximum patru luni de la data la care șoferul a fost surprins conducând o mașină fără rovinietă, amenda nu va mai putea fi aplicată.

În mod obișnuit, conform legislației în vigoare, prescrierea faptei intervine în șase luni de la săvârșirea acesteia. Comunicarea procesului-verbal de amendare se poate face, în prezent, în maximum două luni de la întocmirea acestuia.

Așadar, în momentul de față, din ziua săvârșirii contravenției și până la comunicarea amenzii pot trece maximum opt luni (șase luni până la momentul încheierii procesului-verbal plus două luni până la comunicarea acestuia). Dacă schimbarea amintită mai sus s-ar aplica, perioada ar fi redusă la șase luni (patru luni până la momentul încheierii procesului-verbal plus două luni până la comunicarea acestuia).

Deputaţii au eliminat din actul normativ prevederea prin care procesul-verbal trebuia însoțit de dovezi.

În plus, în termenul de la data săvârşirii contravenţiei, până la data comunicării procesului verbal, nu se mai poate aplica altă sancţiune.

Ca să intre în vigoare, actul legislativ trebuie promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ion

    marți, 06.02.2018 at 22:14

    Dar de faptul ca nu ar trebui platita nu spune nimeni? Pentru ca noi o platim deja in benzina si motorina,ani in urma sa scos rovineta si au scumpit benzina si motorina spunand ca va fi platita si rovineta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax