Connect with us
Advertisement

Câmpeni

Cum se aplică noua compensare și plafonare a facturilor la energie, din februarie. Facilitățile pentru Apuseni, eliminate

contor curent gaz

Publicat

Guvernul a publicat noile măsuri de sprijin pentru facturi, aplicabile de la 1 februarie. Ordonanța de urgență prin care stabilește noua schemă de compensare și plafonare pentru facturile la energie electrică şi gaze naturale, a fost publicată vineri. 

Plafonarea prețului la energie electrică

Preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh.

Clienţii casnici vor primi o compensaţie unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, valoarea rămâne astfel neschimbată față de vechea măsuri de sprijin.

Plafonarea prețului la gaze naturale

Preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh, de la nivelul de 0,37 lei/kWh.

Crește pragul de consum până la care se acordă compensarea, la 1.500 de metri cubi pe perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, de la 1.000 de metri cubi, anterior.

Noile reguli prevăd că pentru clienţii casnici se va acorda o compensaţie unitară în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar. În prezent, compensarea se ridică la 33%.

Vor fi plafonate prețurile și pentru firme, în februarie și martie, atât pentru consumatorii non-casnici mici de tipul IMM sau al instituțiilor, dar și pentru consumatorii mari.

Astfel, în perioada 1 februarie – 31 martie 2022 prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează și pentru clienții non-casnici:

  • preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
  • preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh

Furnizorii de energie trebuie să refacă facturile eronate în termen de 15 zile. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial

Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:

a) pentru energie electrică – componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;

b) pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.

Compensările pentru locuitorii din Apuseni, anulate

Articolul III al ordonanței de urgență prevede că reglementările privind compensarea consumului de energie penru locuitorii din Apuseni nu mai sunt valabile.

Aceștia urmează să beneficieze de prevederile noii ordonanțe.

(1) Prevederile art. I intra in vigoare la data de 1 februarie 2022.
(2) Începând cu data prevazuta la alin. (1), prevederile art.1 alin. (1) lit b), c), d), e) și f), alin (2) lit b), alin. (4) – (6)si anexa din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei ”Delta Dunării”, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 259/2021, cu modificările şi completările ulterioare, își încetează aplicabilitatea.

Sursă: Economedia

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement