Connect with us
Advertisement

Economie

Cum se pot opri creșterile nejustificate ale prețurilor în România. Guvernul pregătește legea anti-speculă

Publicat

Guvernul pregătește un proiect de Ordonanță de Urgență privind combaterea acțiunilor speculative ale magazinelor. Legea speculei este de inspirație americană, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu care a menționat ca ideea unei astfel de legi a apărut încă din perioada pandemiei. 

Guvernul va identifica produsele considerate în situații de risc speculativ sau categorii de produse ce pot afecta buna funcționarea a economiei sau bunăstarea consumatorului, se mai arată în proiect.

Pentru listele de produse astfel identificate sunt interzise:

  • practicarea unor prețuri nejustificat de mari
  • limitarea producției sau a vânzărilor
  • acumularea de mărfuri de pe piața internă în scopul creării unui deficit pe piață și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Legea speculei este de inspiraţie americană, acolo existând legislaţie din perioada Războiului Rece, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, potrivit Agerpres.

„Există proiectul de ordonanţă, este pe site-ul MFP-ului. Din păcate nu avem în Europa, nu am găsit surse de inspiraţie în Europa. În general, ţările europene nu sunt atât de bine echipate pe zona asta.

Deci, ne-am inspirat de la americani, care au o legislaţie veche, da, din perioada Războiului Rece. Au prevederi de genul acesta.

Deci, de acolo am preluat anumite idei şi am spus: domnule, în situaţii excepţionale, deci nu în orice situaţii, într-o situaţie de criză, unde pot să apară probleme, dacă comercianţii speculează – ce înseamnă asta?

Cresc preţurile peste nivelul lor obişnuit şi acceptabil, dacă fac stocuri mari în loc să vândă, acumulează produsele alea ca să le vândă mai târziu mai scump, dacă îşi limitează producţia, deci în loc să producă la capacitate normală, iarăşi restrâng producţia ca să genereze o creştere a preţului ca să vândă mai mult ulterior, deci în situaţii de genul acesta vom spune că e speculă şi vom aplica sancţiuni”, a spus Chiriţoiu, la ieşirea de la Comisia economică, industrii şi servicii din Senat, unde a fost prezentată analiza „Raport asupra investigaţiilor derulate şi sancţiunilor aplicate de către Consiliul Concurenţei din anul 2019 până în prezent”.

Perioada pandemiei a acreditat ideea unei legi anti-speculă

„Pot să spun că a crescut cererea pentru măşti. Până la un punct e normal să crească preţul, dacă creşte cererea.

E normal să se dubleze, să se tripleze sau crească de 10 ori? Despre genul acesta de situaţii vorbim.

Când avem nişte creşteri peste ceea ce ar rezulta din simpla creştere a cererii. Că va fi dificil de probat, da.

Nu o să fie lucrurile albe şi negre după cum şi Legea Concurenţei nu e alb şi negru.

Şi dacă citiţi şi articolele din Legea Concurenţei şi ele sunt destul de generale şi în spatele lor există o droaie de legislaţie secundară, există decizii de instanţă. Deci, se creează în timp mecanismul acesta de aplicare a legii.

Nu o să putem pune negru pe alb, paragraf pentru fiecare situaţie care poate să apară în viaţă”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu.

O notă referitoare la măsurile de reglementare în domeniul speculei a fost discutată în şedinţa de Guvern, iar săptămâna viitoare ar putea fi elaborată o primă formă de act normativ, ce va fi pusă în transparenţă decizională, declara ministrul Economiei, Florin Spătaru.

În ceea ce priveşte sancţiunile, ministrul a menţionat că s-a pronunţat în urmă cu ceva timp referitor la acest subiect, dar vor fi necesare discuţii pentru a vedea care ar fi nivelul maximal ce va putea fi aplicat, mai ales ţinând cont de faptul că vor fi mai multe instituţii implicate: Consiliul Concurenţei, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

„În urma acestor discuţii şi prin procesul de transparenţă decizională vom stabili un nivel, să zicem, care să fie motivant pentru cei care vând aceste produse să nu practice astfel de măsuri speculative”, a punctat Florin Spătaru.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. SsS

    miercuri, 04.05.2022 at 17:26

    Suntem de dreapta clar…dar vrem preturi reglementate si „mercurialul” inapoi in piata …curat capitalism, mai nene 👍

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement