Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum ți se pot fura datele personale, când ți se solicită dovada vaccinării. Campanii de phishing legate de coronavirus

Publicat

În contextul în care tot mai multe companii solicită vaccinarea angajaților pentru întoarcerea fizică la muncă, atacatorii realizează o campanie majoră de phising, în care joacă rolul reprezentanților departamentului de resurse umane.

În email-urile trimise, există link-uri care redirecționează potențialele victime la pagini false de logare la serviciile Microsoft, cu rolul de a fura datele de logare.

În plus, atacatorii trimit mail-uri în care transmit angajaților că au fost concediați, măsuri de protecție la birou împotriva Coronavirusului sau utilizează imaginea agențiilor de sănătate guvernamentale pentru a fura date.

Când oamenii sunt speriați, este mai probabil să greșească. Infractorii cibernetici profită de acest lucru.

Pe măsură ce cazurile de coronavirus cresc din cauza noii variante delta, înșelăciunile de e-mail legate de pandemie sunt și ele în creștere.

Atacurile, în creștere

În luna iunie, încercările de phishing legate de pandemie au crescut cu 33%, comparativ cu o pauză din primăvara și începutul verii, când îngrijorările legate de virus au scăzut temporar, au descoperit cercetătorii de la firma de securitate Proofpoint.

Creșterea atacurilor a apărut chiar atunci când căutările Google pentru „varianta delta” au atins apogeul. Și pe măsură ce abundă confuzia cu privire la dovada vaccinării, acest tip de atac va evolua pentru a reflecta noile preocupări legate de coronavirus.

Phishingul este un tip de înșelătorie în care atacatorii își ascund identitatea și trimit e-mailuri încercând să păcălească destinatarii să facă clic pe un link sau atașament.

Hackerii știu că comunicarea angajatorilor sau a organizațiilor de sănătate despre coronavirus poate declanșa o reacție emoțională.

De exemplu, la începutul pandemiei, când mulți americani au rămas fără muncă, firma de securitate digitală Aura a văzut că escrocheriile de phishing axate pe cererile de șomaj cresc de 40 de ori, a declarat directorul executiv Hari Ravichandran.

Și nimic nu spune „banal” ca hârtia.

Angajatorii solicită rezultate negative ale testelor coronavirusului, formulare de feedback pentru revenirea la muncă și, în unele cazuri, dovezi ale vaccinării.

Acesta este un teren fertil pentru phishing și ransomware.

Oamenii se obișnuiesc cu:„ Încarcă testul tău negativ aici, du-te să descarci acest formular covid, completează-l.”

Data viitoare când primiți un e-mail cu actualizări ale coronavirusului, opriți-vă și citiți îndeaproape și verificați dacă există semne de phishing.

Iată câteva lucruri la care să fii atent:

E-mailuri care solicită dovada vaccinării

Multe companii din prezent, precum Google și Facebook, solicită angajaților să se vaccineze înainte de a se întoarce la muncă.

Cu toate acestea, aveți grijă suplimentară dacă primiți un e-mail prin care solicitați dovada vaccinării. Certificatul dvs. de vaccinare conține câteva informații pe care hackerii le pot găsi utile, cum ar fi data nașterii dvs.

Proofpoint a descoperit campanii majore de phishing care se prezintă ca departamente corporative de resurse umane și le solicită destinatarilor să trimită informații despre starea lor de vaccinare.

Link-urile din aceste e-mailuri au condus la pagini false de conectare la Microsoft, cu scopul de a fura conectările angajaților.

E-mailuri de la organizații de sănătate false

Înainte de a trimite informații personale unei organizații de sănătate care vă contactează prin e-mail, asigurați-vă că puteți verifica existența acesteia și nevoia sa legitimă de informații.

Este puțin probabil ca o organizație nonprofit necunoscută să aibă nevoie de numele dvs., de numărul de securitate socială și de o copie a cardului dvs. de vaccinare, de exemplu.

Infractorii încearcă să colecteze cât mai multe informații despre victimele lor, care ar putea fi ulterior vândute.

„Vedem că o mulțime de oameni care imită identitatea organizațiilor guvernamentale captează aceste informații și multe dintre aceste informații ajung să fie vândute pe dark web, deci există un aspect economic și comercial”, a spus un specialist de la Proofpoint.

E-mailuri care spun că ați fost concediat

Dacă o anumită linie de subiect face ca victimele să facă clic, infractorii cibernetici o vor folosi mai des (la fel ca alți specialiști în marketing bazate pe date).

Potrivit cercetărilor Proofpoint, e-mailurile care spun angajaților că își pierd locul de muncă din cauza pandemiei sunt intens folosite de atacatori.

  • „Este literalmente clickbait. Au nevoie să faceți clic pe ele, așa că, pentru a determina persoana să acționeze, trebuie să le escaladați starea emoțională la una care le are emoțional, în loc de intelectual – gândind cu partea inteligentă a creierului.” – specialist

Indiferent dacă este o foaie de calcul intitulată „salarii la nivelul întregii companii” sau un atașament care se pretinde a fi pachetul dvs. de concedieri, cu cât ești mai dornic să faci clic, cu atât este mai ușor să faci o greșeală.

E-mailuri care stabilesc măsuri de precauție pentru coronavirus sau opțiuni de tratament

O campanie de malware cunoscută s-a deghizat ca o actualizare prin e-mail a măsurilor de protecție a coronavirusului pentru birou.

Expeditorii au inclus chiar și cifre despre infecțiile cu coronavirus și decese în corpul fiecărui e-mail, ceea ce îi convinge pe destinatari să deschidă atașamentul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ADMINISTRATIE

Exproprieri de terenuri și construcții la Alba Iulia, pentru modernizarea a cinci străzi din municipiu. Care este valoarea propusă

Publicat

Locuitorii de pe cinci străzi din Alba Iulia vor fi expropriați pentru porțiuni din terenurile și construcțiile lor, pentru a fi modernizate aceste artere. Este vorba despre drumuri pietruite

Consilierii locali au de aprobat, în ședința din 27 septembrie, declanșarea procedurii de expropriere a unor imobile (terenuri) situate în Alba Iulia, afectate de modernizarea străzilor Emil Racoviță, Grigore Antipa, Petre Ispirescu, Alexandru Odobescu și Arieșului.

Potrivit documentației, străzile sunt nemodernizate, respectiv sunt în stadiul de drum pietruit, prezintă gropi si denivelări. Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale si infiltrarea acestora la nivelul patului drumului.

Toate aceste defecţiuni îngreunează foarte mult desfăşurarea circulaţiei riveranilor, a mașinilor de intervenție si afectează dezvoltarea economică a zonei, precizează reprezentanții primăriei.

Lucrări propuse

Se impune realizarea/ modernizarea tramei stradale.

Măsurile indicate prin studiu de fezabilitate:

  • amenajarea carosabilului cu beton asfaltic
  • amenajarea trotuarelor cu pavaj
  • amenajare pista biciclete din beton asfaltic
  • realizare canale tehnice îngropate
  • realizare rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluvial
  • realizare rețea iluminat public.

Exproprieri și despăgubiri

Terenul pe care se va amenaja drumul se află parțial în domeniul public al Municipiului Alba Iulia și parțial pe proprietăți private. În cadrul studiului de fezabilitate a fost analizat si culoarul de expropriere, inclusiv împrejmuirile ce limitează proprietățile și care intră sub incidența măsurilor propuse prin proiect.

Suprafața străzilor propuse a fi amenajate prin proiect, între fronturile construite, luând în considerare propunerea de realizare a unor străzi cu lățime medie cuprinsa între 8 ml și 10 ml incluzând pista de biciclete, trotuar și carosabil, este de 27495 mp si o lungime de 2943 ml.

Suprafața totală a terenului de expropriat prin proiect este de 10.146 mp. Valoarea de piață estimată a terenului, potrivit raportului de evaluare întocmit de către evaluator autorizat, este de 1.106,877 lei fără TVA (teren – 870.712 lei; împrejmuiri/construcții anexe – 236.165 lei).

Valoarea s-a stabilit ca fiind 88 lei/mp pentru terenurile amplasate în zona C și 120 lei/mp pentru terenurile amplasate în zona B.

Conform documentației de expropriere sunt afectate 251 de proprietăți (terenuri)și valoarea evaluată necesară pentru expropriere este de 1.106,877 lei.

Se vor despăgubi doar proprietarii care dețin autorizație de construire pentru acestea.

Reprezentanții primăriei menționează în documentație că, pentru exproprierile anterioare având același scop (modernizarea de drumuri și căi de acces în zone de dezvoltare ale orașului) s-au acordat în alte cazuri despăgubiri de 10 lei/mp pentru terenuri cu destinația de drum și căi de acces și că această valoare a fost acceptată de majoritatea proprietarilor.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cupa magistraților la fotbal. Au participat reprezentanți din județul Alba și din țară

Publicat

Magistrați și angajați din sistemul de justiție din județul Alba și din alte zone din țară au participat, sâmbătă, la o competiție de fotbal organizată de Asociaţia Sportivă a Procurorilor din România, împreună cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Este vorba despre Cupa Magistraților la Fotbal, desfășurată la Sibiu, pe terenul de fotbal din parcul „Sub Arini”.

Prima ediție a evenimentului a fost în 2009 la București. Anul acesta, a ajuns la a 24-a ediție și a fost găzduit, în premieră, de Sibiu.

Au concurat 27 de echipe ale magistraţilor şi angajaţilor din justiţie, cea mai numeroasă participare din istoria competiţiei, potrivit organizatorilor.

Printre participanţi s-au numărat şi magistraţii din cadrul structurilor DIICOT şi DNA, ale justiţiei militare, dar şi din cadrul procuraturii Republicii Moldova.

sursă imagini: Sibiu Independent

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Rețeaua de apă potabilă și canalizare la Alba Iulia va fi extinsă pe 10 străzi. Care este investiția

Publicat

alba iulia, cetate

Rețeaua de apă potabilă și canalizare la Alba Iulia va fi extinsă pe 10 străzi din municipiu, majoritatea în zona Alba-Micești. Consilierii locali au de aprobat documentația în fază de studiu de fezabilitate.

Este vorba despre proiectul Extindere rețele apă potabilă și canalizare menajeră pe străzile: Bistra, Șugag, Jidvei, Romanița, Septimiu Albini, Oașa-Valea Argintului, Gilău-Pădurii, Gilău-Tarnița.

Investiția este estimată la valoare de de 6 656 382,67 lei (inclusiv TVA), din care lucrări de construcții-montaj 5.667.293,47 lei.

Rețeaua de apă potabilă va fi extinsă pe 515 m cu conductă PEHD de 110 mm, PN16 bar, pe 340 metri cu conductă PEHD de 110 mm, PN 10 bar și pe 375m cu conductă PEHD De 110 mm, PN 6 bar.

Vor fi montați 16 hidranți de incendiu, subteran, 23 de branșamente la rețea și patru cămine vane.

La rețeaua de canalizare vor fi peste 2.500 ml de conductă, 122 cămine canalizare stradale, branșamente de apă carosabile, racorduri de canalizare menajeră (89 de racorduri).

Durata de realizare a investiţiei este estimată la 36 de luni.

Finanţarea investiţiei se face din buget local și alte surse constituite conform legislației în vigoare

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: INCENDIU la o casă din Sâncrai. Intervin pompierii din Aiud, cu două autospeciale

Publicat

Pompierii din Aiud au fost chemați să intervină, sâmbătă seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la Sâncrai.

Din primele date, flăcările au cuprins o casă din localitate.

Sunt alocate echipaje de intervenție cu două autospeciale de stingere și una de prim-ajutor, potrivit ISU Alba.

UPDATE: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, incendiul se manifesta cu ardere generalizată la întregul acoperișul locuinței, pe o suprafață de aproximativ 150 mp.

Incendiul a fost localizat, iar forțele de intervenție lucrează la stingerea în totalitate a acestuia.

Nu au fost persoane rănite și nu există pericol de propagare la vecinătăți, a transmis ISU Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax