Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursul în dosarul privind casa din Sibiu pierdută de Iohannis. Decizie definitivă, favorabilă pentru chiriaşi

Publicat

curtea de apel alba

curtea de apel Curtea de Apel Alba Iulia a respins miercuri, 26 aprilie, recursul declarat în dosarul în care locatarii a două apartamente din imobilul din Sibiu pierdut în instanţă de preşedintele Klaus Iohannis încearcă să redevină proprietari. Decizia este definitivă şi irevocabilă, iar cei doi chiriaşi au câştigat procesul, fiindu-le confirmat dreptul de proprietate asupra apartamentelor.

Conţinutul dispozitivului deciziei civile a Curţii de Apel Alba Iulia:

„Respinge ca nefondat recursul declarat de intimata Baştea Rodica împotriva deciziei civile nr. 993/12.10.2016 pronunţată de Tribunalul Sibiu – Secţia I Civilă în dosar civil nr. 16140/306/2009. Obligă recurenta Baştea Rodica să plătească intimatei Antonescu Elisabeta suma de 900 lei şi intimaţilor Oargă Ioan, Oargă Ioan Adrian, Oargă Ancuţa Steluţa – suma de 900 lei, cu titlu cheltuieli de judecată, în recurs.”

Potrivit instanţei, dosarul civil a avut ca obiect cererea de revizuire formulată de locatarii a două apartamente din imobilul situat pe strada Bălcescu nr. 29 din Sibiu (ce s-a aflat în proprietatea familiilor Iohannis şi Baştea), în încercarea de a redeveni proprietari ai locuinţelor respective, pe care le cumpăraseră în anii 90 de la Statul Român în calitate de chiriaşi.

Curtea de Apel Alba Iulia a judecat recursul declarat exclusiv de Rodica Baştea împotriva hotărârii Tribunalului Sibiu care a admis cererea de revizuire formulată de locatarii celor două apartamente. Pentru celelalte părţi intimate în cauză, hotărârea Tribunalului Sibiu a devenit irevocabilă de la data expirării termenului de declarare a recursului.

Obiectul dosarului şi ce s-a întâmplat până acum

Judecarea recursului împotriva hotărârii Tribunalului din Sibiu a fost amânată de două ori deoarece Curtea de Apel Alba Iulia a solicitat dosarele de la Curtea de Apel Piteşti în urma cărora preşedintele Klaus Iohannis a pierdut definitiv imobilul din Sibiu, acestea fiind necesare în prezenta cauză.

Tribunalul din Sibiu a admis în octombrie 2016 acţiunea prin care locatarii încearcă să redevină proprietari, recursul fiind declarat de familia Baştea. Locatarii celor două apartamente din centrul Sibiului au dorit să redevină proprietari ai acestor locuinţe pe care le-au cumpărat de la statul român, în calitate de chiriaşi, în anii 1990.

La sfârşitul lunii februarie, Curtea de Apel Piteşti a respins contestaţia în anulare a familiei lui Klaus Iohannis, astfel că famillia preşedintelui a pierdut definitiv imobilul din centrul Sibiului, unde se afla şi sediul unei bănci.

Imobilul cu numărul 29 de pe strada Nicolae Bălcescu din centrul Sibiului, cumpărat jumătate de soţii Iohannis la începutul lunii iunie 1999, a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea, iar, după decesul acestora, casa a ajuns în proprietatea statului român. În anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriaşi. În 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat casa au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea.

Ulterior, imobilul a ajuns în proprietatea familiei preşedintelui, care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea. Foştii chiriaşi au cerut în instanţă anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaş de drept al lui Nicolae Baştea.

Potrivit soluţiei pronunţată în acest caz de Tribunalul Sibiu în octombrie 2016, a fost admis apelul formulat de locatarii revizuenţi în contradictoriu cu intimaţii Baştea Rodica în calitate de moştenitor al defunctului Ioan Baştea, Klaus Werner Iohannis şi Carmen Georgeta Iohannis, Statul Român prin Consiliul local Sibiu şi SC Urbana SA. Familia Iohannis nu a mai contestat decizia, apelant find doar Rodica Baştea. În consecinţă, Klaus şi Carmen Iohannis au acceptat decizia Tribunalului Sibiu prin care locatarii celor două apartamente redevin proprietari, respectiv revin la situaţia anterioară dobândirii dreptului de proprietate de către familia Iohannis şi Rodica Baştea. După ce au obţinut proprietatea clădirii, aceştia s-au îndreptat împotriva locatarilor-proprietari şi au obţinut în instanţă anularea titlurilor de proprietate. Este vorba despre persoanele fizice Antonescu Elisabeta, Oargă Ioan Adrian, Oargă Ancuţa Steluţa şi Oargă Ioan.

Procesul de revizuire a debutat, potrivit informaţiilor de pe portal, în anul 2009 la Judecătoria Sibiu, iar apelul ajuns la Tribunalul Sibiu a fost suspendat în 26 octombrie 2010 până la soluţionarea procesului aflat pe rolul Curţii de Apel Braşov.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax