Eveniment
Curtea de Apel Alba Iulia: Sentinţă definitivă în dosarul funcţionarului DGFP Alba acuzat de abuz în serviciu
Curtea de Apel Alba Iulia a avut pe rol judecarea dosarului în care Dan Tudor Emanuel Manolescu, funcţionar public de la Administraţia Finanţelor publice Alba Iulia este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Acesta a fost condamnat, în octombrie 2011, la 2 ani de închisoare cu suspendare condiţionată, iar marţi instanţa a admis recursul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia în această cauză.
Curtea de Apel Alba Iulia a dispus deducerea din pedeapsa aplicată inculpatului M.D.T.E. a perioadei reţinerii din 23.05.2011-24.05.2011 şi interzicerea exercitării de către inculpat şi a drepturilor prevăzute de art. 64 lit. c, Cod penal (dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii). Instanţa a dispus că pe perioada suspendării condiţionate a executării pedepsei se va suspenda şi executarea acestei pedepse accesorii.
Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut în rest celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate.
Decizia Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă, iar considerentele care au stat la baza acestei hotărâri vor putea fi făcute publice după ce decizia va fi motivată.
Prin sentinţa penală atacată, pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în acest dosar, inculpatul Dan Tudor Emanuel Manolescu a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi uz de fals în formă continuată, săvârşită în scopul de a ascunde comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi interzicerea unor drepturi: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.
Instanţa de fond a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani.
Pe latura civilă, Judecătoria Alba Iulia a admis acţiunea civilă precizată a părţii civile Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba şi, în consecinţă, a obligat inculpatul să plătească părţii civile suma de 35.634 lei, reprezentând sume neîncasate din poprire.
De asemenea, Judecătoria Alba Iulia a mai dispus desfiinţarea în întregime a înscrisurilor false şi a menţinut sechestru asigurător instituit în cauză.
Inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor comise şi a fost judecat în baza probelor administrate în faza de urmărire penală în baza procedurii speciale prevăzute de art. 3201 Cod procedură penală în situaţia recunoaşterii vinovăţiei.
Prezentarea pe scurt a stării de fapt reţinută de instanţa de fond în sentinţa de condamnare:
Inculpatul Dan Tudor Emanuel Manolescu, încadrat în funcţia publică de execuţie, inspector asistent, în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Alba – Administraţia Finanţelor Publice a municipiului Alba lulia – Serviciul colectare executare silită persoane juridice. Scopul principal al postului este colectarea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale aferente bugetului consolidat şi aplicarea procedurii de executare silită pentru recuperarea creanţelor bugetare. Una dintre atribuţiile postului constă în asigurarea respectării prevederilor legale în vigoare privind înfiinţarea popririlor pe veniturile şi disponibilităţilor băneşti, deţinute sau datorate cu orice titlu debitorului de către terţe persoane; urmărirea respectării popririlor înfiinţate asupra terţilor popriţi, precum şi asupra societăţilor bancare şi stabilirea, după caz, a măsurilor legale pentru executarea acestora.
Încălcând relaţiile sociale de serviciu pentru protejarea cărora este necesar ca funcţionar să-şi îndeplinească atribuţiile conform statutului său juridic, inculpatul Emanuel Dan Tudor Manolescu, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, a îndeplinit actele în mod defectuos, cauzând o pagubă instituţiei publice şi un avantaj patrimonial unei societăţi comerciale.
Prin adresele nr. 52274/05.06.2009 şi nr. 82807/15.10.2009, Administraţia Finanţelor Publice a municipiului Alba Iulia, a înfiinţat popririle asupra disponibilităţilor băneşti pentru stingerea obligaţiilor fiscale ale S.C. A.L. S.R.L. Alba Iulia administrată de martorul T.R.E., în sumă de 54.647 lei şi respectiv 26.083 lei
Adresele au fost înaintate Băncii Transilvania S.A. – Sucursala Alba Iulia – şi înregistrate sub numerele 8001/19.06.2009 şi 18915/16.10.2009.
Inculpatul M.D.T.E. fiind prieten cu martorul T.R.E., în calitatea sa de inspector asistent, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, alterând la datele de 23.06.2009 şi 19.10.2009 înscrisurile cu numere 52274 şi 82807, înserând în conţinutul acestora împrejurări necorespunzătoare adevărului şi contrafăcând semnătura şefului Administraţiei Finanţelor Publice a municipiului Alba Iulia, ec.B.Ş. şi şefului Serviciului colectare, ec. S.H..
În conţinutul celor două înscrisuri, inculpatul a atestat necorespunzător adevărului faptul că obligaţiile fiscale au fost achitate integral de către S.C. A.L. S.R.L., astfel că s-a solicitat încetarea măsurilor de executare silită.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News